Италия затяга правилата за предоставяне на убежище на мигранти от "безопасни страни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7691679 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Италия ще направи по-трудно за мигранти, пристигнали от т.нар. безопасни страни, да получат право на убежище, предаде ДПА, като цитира двама италиански министри.

Външният министър Луиджи Ди Майо съобщи на пресконференция днес, че списъкът на "безопасните страни" включва 13 държави, на които се пада една трета от пристигналите в Италия мигранти - Алжир, Мароко, Тунис, Албания, Босна, Кабо Верде, Гана, Косово, Северна Македония, Черна гора, Сенегал, Сърбия и Украйна, посочва БТА.

Правосъдният министър Алфонсо Бонафеде каза, че е одобрен правителствен указ, който цели да намали "бремето от доказателства" за кандидатите за убежище от тези страни. Те ще бъдат преценявани като неподлежащи на защита и ще получават заповед за репатриране, освен ако могат да предложат доказателства, че у дома са под заплаха, добави Бонафеде.

Промяната на правилата ще ускори обработката на молбите за убежище от тези страни от "около две години до четири месеца", добави Ди Майо. Той нарече мярката първа стъпка, която ще бъде последвана от по-голям брой репатрирани отхвърлени кандидати за убежище благодарение на нови споразумения, които ще бъдат договорени със страните на произход на мигрантите.