Трикове за справяне с много задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7692833 www.24chasa.bg
Авторка на книги за щастието Гратчен Рубин се заема с най-трудните задачи рано сутрин.

Или как да не се поддаваме на есенната депресия

E, всички възможности за удължаване на лятната ваканция като два дълги уикенда през септември и изгодни оферти във все още топли дестинации в чужбина, са изчерпани. За повечето от нас предстоят близо три месеца, наситени с много ежедневни задачи, преди отново да мислим за почивка. И чувството, че ситуации ни се изплъзват от контрол, все по-често ни застига. Изведнъж установяваме, че много малко неща ни радват, че нищо не ни се получава с лекота и меланхолията започва да доминира в живота ни.

Някои психолози наричат това състояние есенна депресия, която се проявява най-вече заради необходимостта на човешкия организъм да се адаптира към промените във времето и трудовия ритъм. “Това е нещо, което влиза в живота и след това си излиза, но в никакъв случай не е болестно състояние. Има тежки форми на депресия, по-известни като клинични, но това е нещо различно”, обяснява психологът Бисера Борисова пред радио “Фокус”. По думите ѝ по-скоро става въпрос за афективни разстройства, които се наблюдават доста по-често през месеците септември, октомври и ноември. “Провокират ги много неща, но основното е нуждата човек да адаптира тялото си към промените във времето, а също така и към лични проблеми”, допълва Борисова. Най-честите признаци са потиснатост, нежелание да се вършат най-обикновени неща и липса на интерес към всичко. Затова е много важно, преди да се появят, човек да се стреми към начин на живот, който му носи радост. “Например някои хора са щастливи от сладолед, хубаво парче торта, дори чаша вино, изпито в компанията на добър приятел. Всичко това е възможно, но невинаги можем да реагираме по този начин”, уточнява Борисова.

Далеч по-работещо е, ако се изгради цялостен подход към по-големия обем ежедневни задачи, които традиционно се появяват след отпускарския сезон. На първо място не е добре те да се отлагат, тъй като това създава допълнителен стрес. Психологът Йън Тейлър, който изучава процесите на мотивация в университета в Лъфбъроу, е установил, че хората често разчитат на силата на волята си, за да се справят с протакането на задълженията си. Според него обаче е много по-добре да се опитват да игнорират неприятните аспекти на задачите, като ги приемат за неизбежна и важна част от пътя към целта, вместо непрекъснато да подлагат на изпитание волята си.

Колежката му Фушия Сируа от университета в Шефилд също смята, че трябва да се набляга върху положителната част на задълженията, тъй като справянето с тях до голяма степен зависи от това как човек управлява емоциите си. Например, ако се притеснява, че не може да свърши нещо, той търси извинение да го отложи и по възможност да избегне неприятно усещане от това. Често обаче не го открива и се получава порочен кръг, тъй като се скъсява времето за действие и се увеличава рискът от грешка и разочарование.

Много важно е ранното планиране, особено когато е ясно, че ще бъдете изправени пред изкушение. То може да е покана за среща с приятел през уикенда, когато обикновено помагате на децата да си напишат домашното за училище, или пък нещо друго, което може да ви разконцентрира. В такива случаи спазвайте правилото „ако - тогава”. Или по друг начин казано, планирайте срещата си в свободно време, когато е сигурно, че няма да се притеснявате за изоставените задачи. Хората, които използват тази техника, са два-три пъти по-ефективни в постигане на целите си, е установил психологът Питър Холвицер, съобщава Би Би Си.

Измисляте си малки награди, когато добре се справяте с графика, тъй като според някои проучвания незабавните стимули мотивират хората да се стараят повече. Например учени от университета в Пенсилвания са раздали интересни аудиокниги на част от редовните посетители във фитнес. Условието било да ги слушат единствено когато спортуват.

С течение на времето станало ясно, че притежаващите аудиокнига се връщат по-рано и прекарват по-дълго в залата от останалите, за да научат по-бързо как интересната история ще приключи. Затова психолозите съветват да разберете какво би работило положително за вас и да сключите договор със себе си, че ще го получите, когато свършите дадена работа.

Максимално улеснявайте подхода към нея, като изключвате дразнители като звукови сигнали за получаване на съобщения на мобилния телефон, светещи екрани и социални мрежи.

Научих, че съм много по-щастлива в дългосрочен план, ако се опитвам да отмятам неприятните задачи възможно най-скоро, отколкото когато си позволявам да отлагам, посочва известната американска блогърка и авторка на книги за щастието Гратчен Рубин. Нейните правила са следните: Най-трудните задължения ги реализира рано сутрин, защото е разбрала, че денят предлага редица удобни извинения да не ги изпълни. Ако види, че отлага задачи, които трябва да се извършват няколко пъти седмично, ги превръща в ежедневни и така влиза в ритъм. Записва си целите, които иска да постигне, тъй като е установила, че приятната тръпка да ги задраска, когато са изпълнени, ѝ действа стимулиращо да се справи и с останалите от списъка. Един час седмично отделя за стъписващи задачи, които най-често отлага. Освен това кани приятел на помощ за някои задължения, тъй като според различни проучвания харесваме всяка една дейност повече, когато сме с други хора. Причината е, че те могат да бъдат източник на морална подкрепа, успокоение или пък развлечение.

И дори и да не става въпрос само за отхвърляне на работа, пак е полезно човек да поддържа активни социални контакти през есента, колкото и времето да е потискащо и настроението минорно. Причината е, че за депресивните състояние е характерна самовглъбеност и за да се избяга от нея, е по-добре да сме в компанията на други хора, далеч от неща, които ни причиняват тъга и неудовлетвореност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака