Спецсъдът ще гледа делата на Европейската прокуратура

https://www.24chasa.bg/novini/article/7693753 www.24chasa.bg
Шефката на правната комисия Анна Александрова е вносител на промяната за Европейската прокуратура.

ГЕРБ използва поправките за бързия съд, за да допълни НПК

Специализираният съд в София да разглежда делата, по които обвинения повдига новосъздадената Европейска прокуратура. Тази промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ.

Промяната, подписана от шефката на правната комисия на парламента Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, е направена като предложение за второ четене на промените в НПК, свързани с отмяната на съкратеното съдебно производство при убийства. Предложението трябва да бъде обсъдено от правната комисия още във вторник, когато е насрочено нейно заседание по промените в Наказателнопроцесуалния кодекс.

Европейската прокуратура, за чийто началник бе избрана румънската прокурорка Лаура Кьовеши, ще разследва финансови престъпления и корупция, свързани с европейските фондове и интересите на ЕС. Тя обаче ще завежда делата си пред националните съдилища на страните от съюза.

Корупцията и финансовите престъпления, както и организираната престъпност в България са от компетенциите на Специализирания съд и заради това към него се насочват и обвиненията, които ще повдига Европейската прокуратура, става ясно от мотивите на тримата депутати от ГЕРБ. От основаването си Специализираният съд обаче е един от най-натоварените и съдиите в него често се оплакват, че са в невъзможност да изпълняват нормално задълженията си.

Наказанието за длъжностно присвояване от 8 години затвор, което предвижда Наказателният кодекс, да важи не само за български, но и за чужди политици и чиновници, предвижда пък свързана с Европрокуратурата поправка на НК, която предлагат Александрова, Ципов и Събева.

Съкратеното производство, което води до бърза присъда, но и намаляване на наказанието, да не се прилага в случаи на убийства и тежки телесни повреди. Това предвижда пък текстът на обединения законопроект за поправка на НПК. До него се стигна, след като свои предложения за отпадане на бързия съд направиха БСП, патриотите и “Воля”. ГЕРБ пък искат бързият съд след самопризнания да не се прилага само при убийства, но да остане като процедура при тежките телесни повреди.

До промените в НПК се стигна след изнасилването и убийството на 6-годишно дете в село Сотиря. Преди това темата бе повдигана през годините и при други зверски убийства.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина

Отговорна за себе си и околните е примата на фолка Глория, видя "България Днес". Изпълнителката бе забелязана да бърза по задачи и ангажименти, като неизменно носи на лицето си предпазна маска. Гло слиза от колата си с маска и я сваля, след като излиза на въздух. За удобството си в градска среда певицата залага на удобен черен клин

Най-сексапилната италианска тенисистка Камила Джорджи стана тотална блондинка. Миньончето изглежда великолепно с новата прическа. До момента тя боядисваше косата с руси кичури, но е решила изцяло да смени своя външен вид. Хубавицата се надява да хване окото на някой нов кавалер, след като от доста време е без сериозно гадже