Икономистът Владимир Каролев в управата на “Булсатком”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7693767 www.24chasa.bg

Един от най-големите оператори у нас - “Булсатком”, ще бъде преструктуриран, след като преди дни стана ясно, че в него има нови акционери. Това са един от неговите създатели Пламен Генчев, базираният в Лондон инвестиционен фонд Blantyre Capital, EБВР и Българската банка за развитие.

В новия борд на директорите, като представител на американската компания, ще влезе икономистът Владимир Каролев, научи “24 часа”. (Какво каза той за бъдещето на дружеството, виж в интервюто долу).

Новите акционери ще вложат 30 млн. евро в оздравяването на компанията. До промените се стигна, след като “Булсатком” спря да плаща кредитите си към големи банки и бе на път да обяви фалит. Плановете на новите акционери са дружеството да продължи да предлага телевизия, мобилен интернет и мобилни услуги.

Владимир Каролев: Финансовите проблеми на дружеството приключиха

Партньорите да очакват професионален мениджмънт, а клиентите – нови канали и услуги

- Ще успее ли “Булсатком” да се съвземе от кризата?

- Преди няколко дни компания, притежавана еднолично от мен, бе назначена като член на Съвета на директорите на “Булстаком”. Считам, че това е оценка за моята помощ на екипа, извършил финансовото преструктуриране, на уменията ми и опита ми, които мисля, че ще помогнат и за бъдещето развитие на компанията.

След преговори с кредиторите бе постигнато намаление на задълженията на “Булсатком” с около 80% - от 700 млн. на 140 млн. лв. В допълнение инвеститорите предоставят 30 млн. евро. 7,5 млн. от тях бяха предоставени в края на август, за да се заплатят изискуеми отдавна просрочени задължения.

Останалите 22,5 млн. евро ще бъдат в сметките на “Булсатком” до 2 седмици. В резултат компанията ще плати всички просрочени задължения и ще има достатъчно кеш за амбициозна програма за развитие.

- Бързата експанзия ли бе причина за проблемите на “Булсатком”?

- Бързата експанзия е една от причините. Бяха направени разходи в няколко направления - собствен сателит, развитие на мрежа в Сърбия, ускорено развитие на интернет инфраструктурата и миграция на клиенти на платена телевизия от сателитна към интернет базирана и инвестициите в GSM. “Булсатком” не успя да постигне планирания ръст на броя на клиентите и приходи.

- Какво да очакват партньорите и клиентите?

- Финансовите проблеми на “Булсатком” приключиха. Партньорите трябва да очакват навременно плащане, по-професионално поведение на мениджмънта. Клиентите ще забравят за случаи, в които се е развалила например приемната им кутия и са чакали със седмици за замяна. Ще се ускори и процесът по миграция от сателитна тв към IPTV, което ще доведе до повече HD канали. Възнамеряваме да засилим лидерската си позиция в сегмента платена телевизия и да се борим за постигане на лидерска позиция и в широколентов интернет. Що се отнася до GSM мрежата, ще оценим в рамките на месец няколкото опции, между които и мобилна виртуална услуга.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон