Психоза в циганския квартал на Сливен, родители масово прибраха децата си от училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7695034 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Сливен Румен Иванов обяви новината, че 2 ромски деца са отнети от семействата им за фалшива и призова за спокойствие, а учениците да се върнат в класните стаи. СНИМКА: Архив

Общината обяви за фалшива новината, че социалните извели насила 2 деца от класовете им, за да ги отнемат от семействата им

Слух в Сливен, че представители на Агенцията за закрила на детето и служители на социалното министерство ще извеждат от училищата ромски деца, за да ги дадат за отглеждане в интернат, защото не са припознати от бащите им, подлуди днес стотици родители от циганския квартал на града "Надежда". В него повечето деца са точно с такава съдба. Роми твърдели, че получили информация по телефона, според която дори вече 2 такива деца били изведени насила от класните си стаи.

Около 10,30 часа като по команда те буквално нахлуха в двете основни училища "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в квартал "Даме Груев", в които учат предимно ученици от ромски произход, за да приберат децата си веднага вкъщи.

Очевидци казват, че имало опасност бъдат изпотрошени входните врати и някой да пострада. Учителите нямало как да се противопоставят, а и се съгласили да пуснат учениците, за да не ескалира ситуацията. Класните стаи се опразнили за минути. Само от училище "Братя Миладинови" били отведени около 550 деца - учениците от първа смяна, а за втората смяна дошли само 15-20 ученици, а трябвало да бъдат към 600.

Сходна била ситуацията и в другото основно училище - "Юрий Гагарин", както и в целодневната детска градина "Звездица".

Ситуацията не е непозната в района - преди няколко години слух, че рокери ще вилнеят в махалата също стана причина да бъдат опразнени местните училища.

Случайно или не, вчера на посещение в Сливен за откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по текстил и облекло бе министърът на образованието Красимир Вълчев, който бил уведомен за случилото се. Тъкмо в Сливен той обяви, че близо 44 хиляди деца в цялата страна са били записани в училище за последните 2 години, в които работят екипите по Механизма за връщане в образованието на отпадналите. По думите на министъра, предизвикателството сега пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50 процента.

Но тъй като няма гаранция, че утре, вторник, прибраните днес деца от квартал "Надежда" ще се върнат в клас, учителите ще обикалят родителите на възпитаниците си, за да ги успокоят и убедят да върнат отрочетата си в училище. По ирония на съдбата тъкмо сливенски учители протестираха на първия учебен ден срещу задължението да събират отсъстващите ученици от домовете, което им налагат новите разпоредби на МОН.

За проблема е съобщено и в полицията, униформените проверяват кой се е обаждал на родителите, тъй като ставало въпрос за явна провокация.

Към 13,00 часа днес от община Сливен разпратиха официално съобщение от зам.-кмета Румен Иванов, който твърди, че новината за две принудително изведени от училище деца в квартал "Даме Груев" е фалшива новина.

Според Румен Иванов, ставало въпрос за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората.

"Недопустимо е да бъдат правени подобни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не използват децата и техните родители за осъществяването на своите цели и политически амбиции", се казва в съобщението на зам.-кмета. В него той призовава към спокойствие, нормализиране на обстановката и настоява още от вторник и сряда да се осигури присъствие на децата в училище.

По информация на Dariknews същият проблем вчера възникнал и в градовете Ямбол и Карнобат.