При задължения към хазната те спират на границата, ако изнасяш над 30 000 лева кеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/7695688 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

НАП ще обменя данни с чужди агенции, за да спира криене на данъци

Който носи 30 000 лв. или повече и преминава границите на ЕС към трета страна, ще бъде спиран от митничарите, ако има задължения към хазната.

Това предвиждат промени във Валутния закон, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Ако бъдат приети от МС и парламента, те трябва да влязат в сила от 1 юли 2020 г.

Наказанието за тези, които опитват да пренесат суми над този размер, е 1/5 от стойността на необявените суми, благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях.

Когато обаче необявените суми или благородни метали са укрити по специален начин, наказанието е 1/4 от укритата сума или скъпоценности.

Българските данъчни служби пък ще обменят информация с колегите си за трансгранични данъчни схеми, които целят укриване на данъци или придобиване на данъчно предимство.

Мотив за промяната са случаи като “Панама пейпърс”, които са разкрили ролята на консултантите за действието на такива схеми. Това предвижда предложена пак от министър Горанов поправка в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс.

Всеки консултант по такива схеми ще бъде задължен за докладва за тях на съответните данъчни служби.

Задължението е за адвокати, данъчни консултанти, счетоводители, финансови съветници, банки, инвестиционни или застрахователни посредници.

Всички получени доклади и сигнали ще се вписват в защитения централен регистър. Той ще бъде достъпен за всички данъчни служби на държавите - членки на ЕС.

Предложените поправки, които въвеждат евродирективи и изисквания, ще се отнасят до всяка договореност, споразумение, уговорка, съгласие, становище, схема, план, трансакция и други подобни, както и поредица от такива.

Законът обаче дава право на консултантите да се освободят от задължението да докладват пред данъчните.

Първото изключение е, ако консултантите са задължени по специален закон да пазят тайна на клиентите си.

Второто изключение е, ако те са работили по част от данъчна схема и е възможно да не знаят, че съществува такава. За да се възползва от задължението за доклад обаче в този случай консултантът трябва да представи доказателства, че не е знаел за нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"

Голмайсторът на ЦСКА Али Соу е на път да остане в клуба до края на сезона. Към нападателя няма нови оферти и почти сигурно няма да бъде продаден през януари. Към Соу имаше конкретно предложение от египетския "Ал Ахли", но двата клуба не стигнаха до консенсус за цената. От страната на фараоните предлагаха малко над 2 млн