Радев награди отличници на “24 часа” и инженер от Google с “Джон Атанасов”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7695701 www.24chasa.bg
Президентът се снима с всички наградени в гербовата зала. СНИМКА: Йордан Симeонов

Румен, синът на Цецка Цачева, отличен за разработка на нов вид чипове

31-годишният старши софтуерен инженер в “Гугъл” д-р Свилен Кънев е носителят на голямата награда “Джон Атанасов” за 2019 г. Отличието му връчи президентът Румен Радев.

Подгласник на победителя пък стана 29-годишният д-р инж. Светлин Пенков, доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Той се връща в България през август, за да основе компания тук.

Президентът награди с грамота “Джон Атанасов” и учениците Радослав Димитров, Звездин Бесарабов и Андрей Гиздов. И тримата за членове на клуба на “24 часа” “Отличниците на България”. Отличени бяха и учениците Виктор Велев и Димитър Чакъров.

Грамота от Румен Радев получи и Румен Данговски, син на бившата правосъдна министърка Цецка Цачева. Той работи върху разработката на чипове, работещи със светлина, а не с електрони.

“Най-вече ме радва, че където и да учите, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работите, вие го правите с мисъл за България и съхранявате връзката си с България”, каза в приветствието си към учените Румен Радев. Президентът тази година постави нова традиция - с грамота да бъде отличен преподавател - вдъхновител и създател на талант. Тази година това е д-р Бисерка Йовчева, гл.ас. в Катедрата по компютърна информатика на Шуменския университет, основател на Школа “А и Б”.