Според прокуратурата: Как Манолев ползвал дъщерята на детегледачката си - по документи тя обгрижвала лозето му, а всъщност била на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697634 www.24chasa.bg
Имението, което по документи се води на дъщерята на гледачката на децата на Манолев, снимано с дрон.

Чакат я до 6 г. затвор, ако съдът приеме, че с фалшиви документи е получила европейски пари за къщата за гости, която обитава бившият зам.-министър

Забъркаха името ми в измислени скандали, написа той през април, сега обаче отказва да говори

От 1 до 6 г. затвор и глоба до 20 хил. лв. грозят 26-годишната столичанка Ана Димитрова и бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, ако съдът приеме, че са съучастници в представяне на неверни сведения, за да се получат европейски пари за строеж на къща за гости.

Гръмналият през април скандал с

луксозната къща

за гости с площ

530 кв. м и

басейн с

минерална вода

в местността Чинар буши край Сандански, за която се твърди, че неформално е на Александър Манолев и се ползва от семейството му и негови близки, доведе до оставката му от поста.

Както “24 часа” писа, в понеделник окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителния акт. Само за пет месеца тя направи пълно разследване на строителството и откри сериозни доказателства за извършени от Димитрова престъпления, за които Манолев я подбудил и склонил, като ѝ дал съвети.

Връзката на Димитрова и бившия зам.-министър е нейната майка, която помага при отглеждане на двете деца на Манолев.

Формално къщата за гости е собственост на ЕТ “Агротрейд - Ана Димитрова”. Тя е получила отстъпено право на строеж върху терен от 1800 квадрата, собственост на Александър Манолев.

През май 2013 г. 20-годишната тогава Димитрова кандидатства по мярка от Програмата за развитие на селските райони и подава документи за подпомагане на изграждане на жилищна сграда за гости. Първото изискване било тя да е регистрирана като земеделски производител и предходната година да има приходи от продажба на земеделска продукция.

Представила договор от 1 октомври 2011 г., според който е наела от Александър Манолев лозе с площ 9,7 дка в местността Мездра в района на родното му с. Кулата. Проверка на прокуратурата обаче установила, че в действителност през стопанската 2011/2012 г. имотът не е бил собственост на Манолев - той го купил година по-късно, и не бил стопанисван от Димитрова.

Тя представила фактури за пръскане и оране на лозето, но в същото време е била ученичка в редовна форма в софийска гимназия и едва ли е смогвала да се грижи и за лозята.

Прокурорската проверка показала още, че тогава лозето е било собственост на фирма, която е обработвала масива.

Пред фонд “Земеделие” Димитрова представила и фактура, че е продала на петричка фирма грозде от сорта “Мелник” за 6790 лв. От посочената във фактурата фирма обаче обяснили, че никога

не са изкупували

грозде от

Димитрова

и от други български производители. Според документа гроздето било платено по банкова сметка през октомври 2012 г., а проверка показала, че същата банкова сметка е била открита два месеца по-късно.

Въпреки че нямала финансови средства за инвестиция по проекта към датата на кандидатстването ѝ, Димитрова представила неверни сведения, като подписала декларация, че е осигурила 576 668,55 лв. Тя приложила акт 15 за строежа на сградата, който обаче не бил подписан от нея. Освен това представила фактури за 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на Александър Манолев, твърди прокуратурата.

Оттам са

категорични,

че той е

подбудителят

и умишлено склонил Димитрова за извършване на престъплението. Давал ѝ съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Осигурил счетоводна и строителна фирма, собствения си терен, върху който да се изгради къщата за гости, и с договор за паричен заем предоставил 700 000 лв.

Въз основа на редица фалшиви документи ЕТ “Агротрейд - Ана Димитрова” получила 391 160 лв. от европейските фондове.

След като бяха привлечени като обвиняеми, на Ана Димитрова бе определена парична гаранция 2000 лева, а на Александър Манолев - 100 000 лв. Тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че всички доказателства сочат, че

къщата за гости

край Сандански е

използвана само

от Александър

Манолев

и неговото семейство.

Когато гръмна скандалът, прокуратурата обясни, че не получава съдействие от община Сандански, за да се провери какви данъци и туристическа такса на имота са плащани. Оказало се, че точно в деня на обявената проверка човек пристигнал в общината и подал справки-декларации по Закона за туризма за 2017, 2018 и 2019 г., но те не били подписани от Ана Димитрова. Служителите в общината казали, че не помнят кой е внесъл документите и туристически данък от около 700 лв.

По закон тези справки трябва да се подават всеки месец. Заради това нарушение от общината са издали актове за глоби. Допълнителна проверка на прокуратурата установила, че данъкът, макар и малък, е платен от дебитна карта на бащата на Манолев - Димитър Манолев, който е бивш митничар, дългогодишен кмет на с. Кулата, а сега се занимава с отглеждане на лозя, има винарна.

Наш репортер потърси Димитър Манолев, но той бе категоричен, че не е плащал никакви данъци. “В това няма нищо вярно. Нека всичко да приключи, за да се види истината”, каза Манолев-старши.

43-годишният бивш зам.-министър на икономиката Александър Манолев засега отказва да говори. Той бе и заместник на министъра на туризма Николина Ангелкова. През миналата година той

отказа да поеме

поста министър

на транспорта,

информационните технологии и съобщенията, на мястото на Ивайло Московски. Тогава Манолев заяви, че срещу него се води “координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му”.

Манолев е завършил елитен колеж в Англия, бил е на ръководни позиции в големи компании у нас, както и в ръководството на “Булгартабак”.

Когато гръмна скандалът с къщата, той депозира оставка като заместник-министър и написа във фейсбук: “Днес депозирах своята оставка като заместник-министър на икономиката. Едно закъсняло действие, което трябваше да направя още преди година, когато името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някого да заема поста министър на транспорта. Още тогава трябваше да си дам сметка, че в такава ситуация е много, много трудно да работиш. Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го - след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми, си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си. Възпитавали са ме да се боря и да не се предавам. Но искам това да е за неща, които съм направил или в които съм се провалил. Да защитавам работата си, решенията си, позициите си. А не да се обясняваш дали някога си познавал някого, дали притежаваш нещо, дали си честен, дали си почтен. Народът е казал - да те поставят в ситуация да обясняваш, че нямаш сестра.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него