Скопие блокира инвестиция на "Полиграфснаб" за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697667 www.24chasa.bg
Незаконната сграда в имота на българската компания.

Българската компания “Лито Балкан” е отстранена от търг на образователното министерство на Северна Македония, въпреки че е дала оферта с най-ниска цена за учебници и тетрадки

Може ли да купиш имот, но да не ти позволяват да го ползваш, с което да се блокира инвестицията за 1 млн. евро и да се трупат загуби от няколко хиляди евро само за броени месеци?

Оказва се, че това е напълно възможно, но само в Република Северна Македония. Точно това се случва с българска фирма. При това в период на процедура по стартиране на преговори за приобщаване на Северна Македония към Европейския съюз. Очевидно освен с историята югозападната ни съседка започна да си играе и с бизнеса на българските компании.

През 2012 г. германската ВАЦ се изтегля от страната, а печатарският и издателският бизнес се поема от местни фирми, които фалират.

Компанията, която държи печатницата, е “Графически център” ДООЕЛ - Скопие. Към българската компания “Полиграфснаб” АД са натрупани сериозни дългове от около 180 000 евро за хартия и консумативи, кредитор е и Българската агенция за експортно застраховане, която също

попада в

капана на

несъстоятелността

и не може да си

получи парите си

Чрез регистрираното в Северна Македония дружество “Полиграфснаб” ДООЕЛ българската компания купува обаче част от печатницата през февруари тази година.

Но в купеното хале се намира печатарска машина, която не е изнесена, и поделението на българската компания не може физически да вкара и монтира свои машини и да започне работа. Това е посочено и в становище на вещото лице на съда Кире Костов.

Цанко Комаров - председател на съвета на директорите на “Полиграфснаб”, казва, че фирмата в несъстоятелност “Графичен център” и Стопанска банка – Скопие, неоснователно и целенасочено задържат въпросните машини, оборудване и незаконни постройки в техните имоти.

На 18 юни 2019 г. с иск до Скопския съд “Полиграфснаб” ДООЕЛ настоява да се наложи предварителна възбрана за продажба на въпросните имоти, машини и оборудване, собственост на “Графически център”, в полза на Стопанска банка - Скопие, за да обезпечи покриването на нанесените щети. Съдът обаче целенасочено протака произнасянето си, което дава възможност на Стопанска банка да прехвърли на свое име имотите и машините от “Графически център”.

“Вместо да наложи възбрана и да се стартира делото, с което искаме да ни се покрият

щети в размер

на 31 717 евро

за периода от 27

февруари до

31 юли 2019 г.

за незаконно

узурпиране

на имотите ни,

съдът се допитва до ответните страни. Така им дава възможност и комфорт да си продадат имотите и машините и най-накрая на 16 септември 2019 г. отхвърля искането ни като неоснователно и ни праща да се жалим в апелативния съд на Скопие, което вече сме направили”, обясни Комаров пред “24 часа”. И поясни, че не могат да демонтират машините в купения от тях имот, тъй като синдикът на печатницата, назначен от съда, пък ги заплашва с наказателна отговорност съгласно практиката на местния закон.

Очевидно такава участ очаква чуждестранните инвеститори, дръзнали да насочат свои инвестиции в югозападната ни съседка и няма сила, която да противодейства на този произвол.

В имота на българската компания се оказва, че има и незаконна постройка с монтирана в нея машина, която е на “Графически център”. На 31 януари 2019 г. от община Карпош уведомяват “Полиграфснаб”, че е отхвърлена молбата на печатница “Графически център” да се узакони въпросната постройка. Тук обаче чуждестранният инвеститор се натъква на друго безумие. Само с едно искане на синдика съгласно правилата на Закона за несъстоятелност местният съд издава решение за узаконяване на въпросното хале от 616 кв. м, въпреки че се намира на собствената земя на “Полиграфснаб” ДООЕЛ. Това става ясно от доклад на синдика. Очевидно за съдебната власт в Северна Македония подобен прецедент, който трудно може да се случи в друга държава, не е притеснителен.

“Още

в началото на

годината сме

настоявали да

се разруши

тази постройка

В същото време до момента сме принудени да плащаме и тока на тази постройка, и захранването на машината, монтирана в халето, тъй като са закачени незаконно на нашия електромер. От местния ЕВН отказват да ни съдействат, тъй като било вътрешен за страните проблем, въпреки че те са я включили преди години. Всякакви опити да префактурираме стойността на тока на дружеството в несъстоятелност удрят на камък”, казва Комаров. Очакваме в най-скоро време заинетерсованите местни лица със съдействието на съда да започнат офанзива със силово навлизане в имотите ни и нанасянето на допълнителни щети по стени и конструкции с цел да осигурят продажбата на оборудването си – прегради и заключени врати не ги плашат, добавя той.

Според протокол на вещото лице на съда от цялата история щетите за българската фирма за 4 месеца са в размер на 31 717 евро, които продължават да се трупат и нарастват.

Инвестицията на българската компания е над 1 млн. евро.

В търг за печатане на учебници и тетрадки, обявен от северномакедонското министерство на образованието и науката, участва друга българска фирма - “Лито Балкан” АД. От протокол от отваряне на офертите от 28 август се вижда, че по 4 позиции българската компания дава най-добрите цени, в пъти по-ниски от останалите.

Българите обаче са отстранени, но без да бъдат уведомени за това. В момента компанията готви жалба до местния съд.

“Това е пример

за безконтролно,

неоснователно и

преднамерено

действие за

отстраняването

на български

фирми

в местни търгове и държавни поръчки, а също и как се облагодетелстват местни фирми. Държим българската държава да изпрати съответните ноти до северномакедонското правителство за разследване”, коментира Комаров. Той обаче не е оптимист по отношение на крайния резултат, тъй като става дума за българска фирма. Такива случаи на местен произвол не са епизодична практика, като интересите на определени местни фирми и лица са трайно обвързани с местните съдилища и държавните институции.

Самият Комаров заявява обаче, че много от самите македонци тайно се надяват правдата и законът все пак да възтържествуват и приветстват усилията на ЕС и правителството на Северна Македония за диалог и стремеж към промяна.

“24 часа” изпрати запитване до българското Министерство на икономиката дали това са частни случаи, или принципно отношение към българските фирми в Северна Македония. Предоставихме и документи по случаите с “Полиграфснаб” и “Лито Балкан”. От министерството заявиха, че започват проверка. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него