Бойко Борисов: Как ще взема държавата деца? Това е костинбродска афера (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7697725 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Почти едночасово интервю даде премиерът Бойко Борисов пред сутрешния блок на Би Ти Ви във вторник. То бе част от предизборни интервюта на лидерите. “24 часа” подбра най-важните моменти от отговорите на премиера.

Още акценти: 

Не може докторът да получава 50 000 лв. заплата, а сестрата 1000 лв.

“Апартаментгейт” ни разби, тежко репутационно ни удари – асансьори, къщи за гости, колко министри, зам.-министри, депутати отстраних, само и само хората да са убедени и да повярват, че това е било случайно, а не стил

БСП са като кукувици сега, те търсят къде да снесат едно яйчице и да стоят отстрани и да гледат дали ще бие това яйчице, ако не бие - ние нямаме нищо общо с него. Може ли да си партия и да нямаш  кандидат за София. Загуби достойно и се изправи и кажи: моят кандидат загуби, и поздрави победителя

След двете интервюта, които даде Цветанов, не ми липсва. Изговори глупости, които не му правят чест

Да, няма такава държава, в която всяка вечер в най-гледаното време години наред да си промотираш без пари партията

За поводите за гордост

Радваме се на много неща. Като карате по южната дъга, не се ли радвате? На фонтаните пред НДК, на парковете в София? На най-високия в историята на държавата БВП, не се ли радвате? БВП са парите и производството и това, което остава като доходи на хората.

За протестите на медицинските сестри

За здравеопазване са дадени 2 634 367 лв., когато започнахме да управляваме през 2009 г. През 2019 г. са 5,2 млрд. Никога не съм подвеждал медицинските сестри, че ще им увелича заплатите. Има не 6, а 86 млн. лв. С бюджета за 2020 г. ще има над 300 млн. лв. повече. Медицинските сестри в едни болници получават много добри заплати, дори много добри, върху тази основна заплата. Аз онзи ден събрах здравната каса и Министерството на здравеопазването по този въпрос. Задавам въпроса защо толкова много години не са оправени заплатите, защо за толкова много години няколко пъти фалираха държавата. И сега, когато всички заплати са нагоре, точно тогава всички искат да протестират, защото виждат, че ние събираме пари. През април т.г. са отпуснати 50 млн. лв. Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за този сектор, това е безспорен факт. Как се разпределят вътре в сектора, не само министерството и касата, но и главните лекари на болниците също трябва да си направят вътрешно преразпределение. Достатъчно пари, два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. Колко болници трябваше първо да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега, помните ли каква беше апаратурата - допотопна беше в болниците и сега няма болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща се свършиха, за да бъдат удовлетворени, както бяха полицаите, военните и много други сектори. 10% увеличение пак залагаме. 200 млн. лв. ще бъдат преразпределени, че да получават повече заплати. Не може да отиват хикс милиона в една болница, докторът да получава 36 000 или 50 000 лв. заплата, медицинската сестра да получава 1000. Трябва Министерството на здравеопазването така да направи лимитирането, че определен процент точно да отидат за медицински работници. Разбира се, че поемам ангажимент. Кога не съм поемал и кога не съм си ги изпълнявал? 86 млн. лв. през различни инструменти са дадени там.

За паниката с отнемането на деца в Сливен

Когато дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. Така беше и Костинброд, така беше Истанбулската конвенция, така бяха козичките, така беше африканската чума. Това с децата е друг вид костинбродска афера. Тогава в деня на размисъл, в нарушение на закона няколко партии с обслужващите медии излязоха и заговориха за автобуси с двойни дъна, за бюлетини и ни отнеха 6-10%. Сега хората казват: така се говори, че ще ни взема държавата децата. Обръщам се към нашите сънародници и питам какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани? Единственото, което го има и сега в закона, е, че ако хванат родител, който насилва детето си, ако го пребиват като куче, дори кучетата, когато някой ги тормози или домашните животни, ние всички се вдигаме да ги защитим, но то и сега го има в закона. Когато едно дете е лишено и изхвърлено да седи навън в мръсотията, в калта без грижа, без медицинско обслужване, без да ходи на училище, като животно, буквално. Така ли трябва да стоим и да ги гледаме, това ли е правилното и хуманното? Как ще влезем в едно нормално семейство и ще му вземем детето? Как ще го вземат и да го вземат къде ще го заведат - при Хекимян в bTV? Това е лъжа. Нито има такава стратегия, нито има такова решение, нито има такъв план. То е безумно. Сезирахме прокуратурата, разпоредих се на ДАНС и на МВР, и ще ги хванат разни “пастори” партийни, които лъжат хората. Заговори се, че ще бъде приета Стратегия за закрила на детето. По принцип децата имат нужда от закрила, особено в такива проблемни семейства. Стотици, хиляди примери има за изнасилени в семействата си деца, за пребити, пребивани системно и ние като общество да не смеем да го защитим това дете, защото някой минава и казва -държавата ще ви вземе детето. Но понеже идват избори, започнаха слухове. Това е целта на конспирацията - слухът да се завърти и да се получи подобно нещо. Преди години се говореше в смесените райони, че когато дойде Борисов на власт, ще им сменя имената, ще бутне джамиите, ще ги изсели за Турция. Дойдат ли избори - насаждат, сто души да повярват, все е плюс. Аз се обръщам към хората - безумно е да се мисли, че може да се вземат децата. Да си отиват на училище децата, да си ги учат. Повече от 50 000 деца вкарахме в училище миналата година, които не са стъпвали в класни стаи, това е един от големите ни успехи. Представи си - един град като Казанлък не е ходил на училище, тези деца после или крадат, или отиват на социалния стълб. А ние ги обучаваме, нашата стратегия е да ги квалифицираме, да ги научим да работят, да учат, за да могат да се издържат.

За партията на Слави Трифонов

Защо мен ме питате? То може да има и няма такова предаване. Човешката глупост е безкрайна. Имаме 1300 г. държава, основана от нашите ханове и царе, с невероятна история и археология, уважавана и днес в Европа и света, но всеки може да си кръсти партията, както иска. Да, няма такава държава, в която всяка вечер, в най-гледаното време, години наред да си промотираш без пари партията. Години наред да си стоиш и си говориш само от свое име. Къде има такава държава? Има ли друг, на когото да му е позволявано такава безплатна реклама на партията му години наред? И накрая излизаш и казваш - няма такава държава. Е, няма такава държава. СЕМ да му позволи подобно нещо и да не го санкционира. Сега вече е честно, защото идва на политическата сцена и така, като всеки от нас, ще отговаря и за хората си. Той е умен човек и вижда краха на политиците. Дори най-обичаните започват да губят обществено доверие, когато започнеш да показваш хората, с които ще управляваш. Ние знаем само сценаристите, защото всяка вечер бяха по телевизора.

Когато разберем кандидатите му за общински съветници, кметове, министри, областни управители, депутати, изведнъж ореолът ще изчезне или поне силно ще бъде надупчен. Аз му пожелавам успех и се радвам, че играта е честна.

За местните избори

Фандъкова получи от мен 100% доверие да си избере сама листите. Сама да си направи кампания, сама да преценява кое е добре и кое зле. Тя управляваше сама, но се опитваха да ѝ вменят нашата сянка. Да, тя завърши това, което съм започнал като инфраструктурни проекти, но и направи други много хубави неща. Преди партията беше конструирана по друг начин и сме се месели на много места по страната, невинаги правилно. Сега оставих и Изпълнителната комисия сама да си промотира изборите и отделните кандидати за кметове да си водят кампания, аз ще отида сигурно на закриването някъде. Не похарчихме близо милион за “Арена Армеец”, никакви пари не сме дали на практика за кампания, включително и за медии, или ако местните щабове са си определили за някъде платено интервю да си го пуснат - имат картбланш, разпределили сме от субсидиите...

Ако Фандъкова загуби, загубата ще е на софиянци. София стана един от най-хубавите градове. За съжаление, тези, които са били на 10 г., когато бях кмет и “Витошка” още беше с мутрите по нея, когато нямаше един работещ фонтан, когато булевардите бяха с дупки, нямаше метро, нямаше осветление, нямаше нищо. Съсипан град. Нямаше паркове, не се косеше тревата. И как изглежда сега? Така че, мисля - ще е загуба най-вече за тях, защото Фандъкова има много опит, ние много години управляваме реални структури, градове, държава. Тези, които са се заявили сега, можете ли да им погледнете биографиите, какво са работили, какъв опит имат? Приемаме, че “Няма такава държава” утре излъчва премиер. С какъв опит? Ще си направи студио и ще си ръководи оттам...

За “Апартаментгейт”

В евроизборите видях краха в очите. И трябваше вече да се намеся. “Апартаментгейт” ни разби, тежко репутационно ни удари – асансьори, къщи за гости, колко министри, зам.-министри, депутати отстраних, само и само хората да са убедени и да повярват, че това е било случайно, а не стил. Победата ни показа, че хората повярваха и одобриха този начин на действие, със 7% победихме БСП.

За Цветан Цветанов

Г-н Цветанов, когато се кандидатирах за кмет, въобще го нямаше. Нито трябва да се надценява моята роля, нито на когото и да е в една партия. Затова сега съм ги оставил сами. Обликът на една партия не се гради от един човек или от няколко. След тези две интервюта, които даде Цветанов, не ми липсва. Изговори глупости, които не му правят чест. Дано да е успешен като Слави Трифонов с новия си проект, да вървят напред, но да не ни дава оценка. Не очаквах толкова бързо да излезе и да заговори за колегите и партията си.

За Мая Манолова

Битката в София е завършила, преди да е започнала. Г-жа Манолова няма група. Аз, когато станах за първи път кмет, понеже бяха предсрочни избори, станах кмет без общински съветници. Решенията за града се взимат от общинския съвет. Но тогава бях толкова силен, че те просто не посмяха да се противят. С тези групи от общински съветници, които ще има, как ще работи кметът, ако е г-жа Манолова?

Аз никога не предопределям резултата, нито съм врачка, нито съм оракул. Но само си представете, ако е така. Най-голямата група ще е на ГЕРБ, как ще си направи бюджета, как ще реши проблеми? А такива глупости и обиди хвърля срещу мен, че си мисли, че пак ще подвия опашка, че ще дойде и ще кажа- било каквото било, дай сега да си работим пак заедно. БСП са като кукувици сега, те търсят къде да снесат едно яйчице сега и да стоят отстрани и да гледат дали ще бие това яйчице, ако не бие - а, ние нямаме нищо общо с него. Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София. Загуби достойно и се изправи и кажи: моят кандидат загуби, и поздрави победителя.

Чувахме се с Манолова много често, идваше много често, помагал съм ѝ много, но когато каза, че държавата я репресирала... Как ще те репресира държавата, ти идваше в МС по-често, отколкото в твоя кабинет. Кажете глупост, кажете обида, но бъдете поне малко по-праведни. Ще решим задръстванията в София, как? Метрото стана 60 и кусур км, просто в София живеят богати хора и ходят с кола на работа.

За ходенето в парламента

Не ми е приятна Корнелия Нинова, че я избягвам, избягвам я. Тук е права. Но ходя в парламента. И миналата седмица щях да отговарям на неин въпрос и тя ми прати писмо, че няма да бъде в парламента и да ѝ отговоря друг ден. Имам го черно на бяло. Тя ми пише, че не може да ме изслуша, когато отговарях на въпросите на Антон Кутев за Русия, и излиза и казва, че не ѝ отговаря. А и партия, която половината от мандата си отсъства от парламента, да говори кой ходи в парламента. Абе, погледнете първо себе си и тогава критикувайте другите.

За избора на нов главен прокурор

Когато Христо Иванов ми беше правосъден министър, за да е обективен изборът, направихме промени в закона съдиите да си избират ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството, за да няма пряко вмешателство на политически партии. Защото, когато БСП управляваше преди години, двамата съветници на президента Първанов - единият стана главен прокурор, другият шеф на ВКС.

(Водещият вмъква дали Сотир Цацаров не е избран от Борисов - бел.ред.)

Тогава повече искахме Бойко Найденов да стане главен прокурор, тъй като с него бяхме работили много по-дълго, когато бях главен секретар. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Изборът беше добър и аз мисля, че той направи един успешен мандат. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор. Представете си ние като правителство да бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. И сега имахме Емил Радев като наш евродепутат кандидат за главен прокурор и вие ме питате: искате ли вашият кандидат да стане главен прокурор. Ами ако стане.

Аз и сега работя с Иван Гешев като зам. главен прокурор с една-единствена тема - борбата с контрабандата, виждате и колко убийства изкараха.Но политиците превръщат прокуратурата в арбитраж. Всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и почва да вика - сезираме прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши. Всички партии това правим - чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво, но когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачовете... Политическите партии трябва да оставят прокурорите да изберат каквото си решат, когото си преценят.

За Пламен Георгиев

Той работи добре. Умен човек е. Но миналия четвъртък или петък казах на външния министър да го предупреди, че ако не си изтегли жалбата и не изпълни решението незаконната му част от терасата да бъде съборена, ще го отзова. Нашите взаимоотношения са на работодател и съответно през външно министерство консул. Да, много работа е свършил за държавата, много врагове си е създал, докато е конфискувал имущество в полза на държавата. Но не мога да търпя да ми се задава и този въпрос - за някаква тераса. Да, той така го е купил апартамента. Купил, не купил, влезеш ли в очите на хората, махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата. Не може такава тема да ми стои на вниманието месеци наред. А къде да отиде, реагира Борисов на въпрос защо консул във Валенсия. Имаше заплахи към него, той ходеше с охрана. Той е бил на среща при мен и мисля, че английският му е перфектен. Аз не знам испански, за да му давам оценка. Може да помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита на испански и да видим как е.

За Северна Македония

Хубаво ли е да ги спрем за ЕС? Ще се почувстваме по-силни, по-големи, по важни? Тази тема вече я изговорих много пъти. Двете исторически комисии да тръгнат чисто от изворите и да ни помогнат, за да не ги спираме по пътя към ЕС. Ако ме питате кое е добре за България съседът ти да е в ЕС и НАТО е много по-добре, защото преди малко показахте президента Тръмп как се отнесе към Турция. Аз мога да чета между редовете, само преди два дни държавният секретар Помпео беше в Гърция, Турция се въоръжава с руско оръжие, за да не може натовските системи да работят там. Виждате Косово, Сърбия. Искаш ли да те изпитам освен Гоце Делчев... Изпитайте ме вие, изпитайте хората. Точно като за децата в Сливен, че някой ще им вземе децата. Историята ще ни вземат , коя история ще ни вземат? Коя история? Коя? Тодор Александров няма да е булевард в София?А, да питам знаете ли какъв е бил Тодор Александров? Просто, вкарваме и вдигаме такъв шум и истерия за неща, които в ежедневието нямат никакво значение и затова милите ни колеги от Македония да седнат и да се съгласят с това, което нашата комисия от историци иска, за да ни отвържат ръцете, да им помагаме като държава.

За магистрала “Хемус”

Тази страница (показват му първа страница на “Работническо дело” от 1974 г., в която се съобщава, че започва строежът на магистрала “Хемус”- б.а.) я покажете на Корнелия Нинова, когато дойде. Защо на мен ми го показвате? Аз ще отрежа лентата, надявам се до 3-4-5 години. Особено около Търново ще е по-бавно, защото сега се проектира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители