Румен Радев: Позицията ни за Северна Македония трябва да се внесе в съвета на ЕК преди преговорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7698676 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Валентин Хаджиев

"Не е работа на политиците на република Северна Македония да коментират вътрешно политическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешно политическите въпроси на Р Северна Македония. Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на инаугурацията , където лично отидох. Имахме една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение. Напротив ролята, задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти. Затова мисля, че нашата позиция е ясна. Тя беше изразена на консултативната среща, която организирах при мен. Хората от България и Р Северна Македония споделят общ културен код, история и език от повече от 1300 години. И затова точно политиците имат общата отговорност, и от двете страни, да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които ни разделят. И идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Затова и нашата позиция е ясна. Затова и нашата позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Р Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Р Северна Македония". Това заяви в Смолян президента Румен Радев. Той подчерта, че е настоявал ясно изразената българска позиция да се формулира и да се внесе в Съвета на ЕС, "така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа, за всяка една преговорна глава от тук нататък". "Това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, това ще защити нашия национален интерес. И аз очаквам от българското правителство да отстоява последователно тази позиция", заяви държавния глава.

"България трябва все по-ясно и категорично да отстоява своите национални позиции, които касаят идентичност, история и език", бе отговорът на президента на въпрос дали България ще допусне легитимиране на помашки етнос в Северна Гърция, предвид това че родопския диалект там в момента се лансира като помашки език.
Президентът коментира и трусовете в туризма, предвид паниката в бранша след фалита на "Томас Кук". "България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, по отношение на рекламирането на България навън, изоставаме от редица наши, и то съседни държави. Това, което те правят като рекламна кампания навън, е много по-силно от това, което ние вършим. Всичко е национален интерес - икономиката е национален интерес и сигурността е национален интерес. Ако броим това за част от националния интерес, да, трябва по-агресивно да отстояваме нашите позиции", каза Радев.
Държавния глава посети 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски в Смолян.
"Високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора, изграждат хора с мотивация, изграждат хора с характер. Това са хората от 101-ви алпийски полк. Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи, и то в едни екстремални условия - голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения - и международни, и в мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, каквито са много с участието на хората от този полк, специално за региона на Смолян", каза президентът.

Румен Радев: Позицията ни за Северна Македония трябва да се внесе в съвета на ЕК преди преговорите

Румен Радев: Позицията ни за Северна Македония трябва да се внесе в съвета на ЕК преди преговорите

Румен Радев: Позицията ни за Северна Македония трябва да се внесе в съвета на ЕК преди преговорите

Румен Радев: Позицията ни за Северна Македония трябва да се внесе в съвета на ЕК преди преговорите