След 5 дни БНР може да има временен шеф, след 3 месеца - чисто нов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700320 www.24chasa.bg
Ивелина Димитрова, Розита Еленова, София Димитрова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (от ляво на дясно) обсъждат решението на СЕМ да стартира процедура за предсрочно освобождаване на шефа на БНР. СНИМКА: АВТОРЪТ

СЕМ започва процедура за прекратяване на мандата на генералния директор на общественото радио

Другата седмица Съветът за електронни медии ще реши окончателно дали генералният директор на БНР Светослав Костов ще остане на поста си.

Съветът започва процедура за предсрочно прекратяване на мандата му, решиха членовете му вчера. Стартът ѝ беше приет с три гласа - на председателката София Владимирова, на Ивелина Димитрова и на Розита Еленова. Бетина Жотева и най-новият член в СЕМ - Галина Георгиева, се въздържаха.

Светослав Костов има 5 дни срок (от получаването на уведомителното писмо) да предостави писмено възражение или становище.

“Ще го даде

със сигурност”,

казаха от БНР.

След изтичането на срока СЕМ ще гласува прекратяването на мандата. Ако Светослав Костов бъде отстранен, съветът ще номинира публично кандидати за временно изпълняващ длъжността. “Гласуването също ще бъде прозрачно, както досега”, каза Владимирова.

При временен шеф на обществената медия СЕМ е длъжен по закон до 3 месеца да обяви конкурс за генерален директор на БНР.

Дотук се стигна, след като Костов отказа да даде исканата му от СЕМ оставка заради безпрецедентното спиране на програма “Хоризонт” за 5 часа на 13 септември, както и заради отстраняването на журналистката Силвия Великова от ефира и от съдебния ресор, който тя отразява. Всичко това предизвика напрежение в БНР и нестихващи и до днес протести поне по две линии - на различни митинги се събират защитници на Великова, както и служители на радиото в подкрепа на генералния директор.

Защо Костов трябва

да си ходи?

“Това, че поискахме оставката на генералния директор, е ясен знак, че смятаме, че той повече не бива да ръководи БНР. Извършеното нарушение е изключително грубо. Със спирането на “Хоризонт” за 5 часа то засяга по безпрецедентен начин охраняваните с конституцията и законно основни права и ценности - правото на информираност. Нарушението е свързано и с националната сигурност и е при утежняващи обстоятелства. Едно от тях е, че не е имало нито технически проблем, нито профилактика, нито проблем при преноса на сигнала. Другото утежняващо обстоятелство е, че не са направени каквито и да е опити да се възстанови сигналът през тези 5 часа”, обясни мотивите си Ивелина Димитрова. По думите ѝ обясненията на Костов за случилото се взаимно си противоречат, а версиите му непрекъснато се сменят.

“Макар едно, нарушението е изключително грубо и дава повод да се стартира процедурата”, каза тя.

Според Розита Еленова са накърнени основните конституционни ценности под ръководството на генералния директор и СЕМ няма друг избор освен предсрочно прекратяване на мандата.

“Цялата отговорност е на генералния директор на БНР. Да бъдеш директор на обществена медия, е чест и привилегия и огромна отговорност. До този момент в СЕМ не чухме кой поема отговорността за създалото се напрежение в БНР и за прекъсването на сигнала на 13 септември”, каза София Владимирова и също подкрепи старта на процедурата.

Защо Костов може

да остане?

Мандатът на генералния директор на БНР се прекратява предсрочно, “ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори”. Това гласи чл. 67, ал. 1, т. 2 от Закона за радиото и телевизията. Именно по този член ще бъде обсъждан мандатът на Светослав Костов.

Точно заради този законов текст обаче Бетина Жотева и Галина Георгиева от СЕМ гласуваха “въздържал се”, тъй като не виждат достатъчно законови основания, за да поискат отстраняването на директора.

“Положението в радиото е на предела. Трябва ми обаче още малко информация, защото липсват достатъчно законови основания поне на този етап. Бих искала да зная какво е открила прокуратурата, защото СЕМ няма правомощия да води следствия. Информацията, която получихме, е много разнопосочна, а всяка от позициите, които чухме, не е меродавна, защото е емоционална”, обясни Жотева.

Впрочем още днес, 10 октомври, главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан във временната анкетна комисия в Народното събрание, създадена заради кризата в радиото.

По думите на Жотева Светослав Костов не е обжалвал двете големи глоби, с които СЕМ наказа общественото радио за нарушаване на индивидуалната лицензия и за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Възможно е обаче да обжалва вчерашното решение на СЕМ. При отстраняването му може и да заведе дело срещу Съвета за електронни медии.

Ако съдът върне

решението за

отстраняването на

Костов, СЕМ трябва

да подаде оставки,

смята Жотева.

Галина Георгиева подкрепи колежката си и също се въздържа от гласуване. “Вземането на страна ще бъде емоционално и ми се иска да получим по-подробна информация, за да вземем обосновано решение”, обясни Георгиева.

Междувременно и редколегията на “Христо Ботев” поиска оставката на Светослав Костов с писмо до СЕМ, пратено във вторник. Така се присъедини към искането на свои колеги от “Хоризонт” и кореспонденти на радиото. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата