Шестима пожелаха фалиралия Созопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700400 www.24chasa.bg
Красимира Германова

- 20 млн. лева са дълговете на общината

- ГЕРБ издигна Красимира Германова, която управляваше местния парламент при Панайот Рейзи. Отстраненият за злоупотреби кмет атакува общинския съвет откъм СДС

- Червеният Тихомир Янакиев прави трети опит да седне на кметския стол

Битката за Созопол крие изненади до последно, макар на пръв поглед да изглежда сякаш предрешена, след като ГЕРБ издигна за кандидат-кмет доскорошния председател на общинския съвет Красимира Германова. Избра я измежду още двама свои - вътрешна конкуренция ѝ бяха бившият областен управител на Бургас Костадин Гребенаров и младият общински съветник Георги Пинелов.

Гребенаров се оттегли, но Георги Пинелов, силно обиден на ГЕРБ, се кандидатира за кмет от партия “Морал, инициативност, родолюбие” (МИР) и даде заявка за сериозно участие.

Всички в Созопол свързват Германова с отстранения през април по обвинение за злоупотреби с 2 млн. лв. общински пари Панайот Рейзи. Осведомени разказват, че

Рейзи открито

агитирал за

Германова,

особено по селата, затова голяма част от местните не вярват, че е дошъл краят на “феодалното” му управление. Германова бе дясната ръка на Рейзи, шефка на предизборния му щаб на миналите избори и втора в листата след него. Първо пред “24 часа” на 11 септември той заяви, че застава твърдо зад нея.

“Отсега ви казвам, че тя ще е следващият кмет на Созопол. Може да разчита на мен - 16 г. сме работили заедно. Това е все едно съпругата ви да се кандидатира за кмет и да не я подкрепите”, обясни Рейзи. Той напусна ГЕРБ и ще атакува местния парламент от редиците на СДС, чиято листа в момента оглавява. Анализаторите виждат в този ход опит Рейзи и Германова просто да си разменят местата. Още повече че Рейзи беше председател на общинския съвет и по времето на покойната вече кметица Веска Караманова от БСП.

Самата Германова, четири мандата председател на местния парламент, признава, че е работила в добър синхрон с Рейзи, който според нея бил основният двигател на много инициативи. Опонентите ѝ обаче изтъкват окаяното състояние на общината, задлъжняла с над 20 млн. лв. и с наложен оздравителен план от финансовото министерство. Сред основните приоритети на Германова е точно оздравителен план за Созопол. Смята, че ще се справи, защото е опитен икономист и добре познава работата на администрацията. Да се подобри жизнената среда и да се увеличат приходите в туризма са акценти от програмата на кандидатката на ГЕРБ, майка на три деца и баба на четирима внуци.

За ревизия на общината се стяга 40-годишният Пинелов, който доскоро минаваше за един от най-лоялните към ГЕРБ. След разрива с партията обаче твърдо е решен на

“промяна, а не

подмяна”,

призовавайки избирателите “да не се поддават на насаждания от години страх”. Според Пинелов малките населени места в общината са забравени.

Плюс на кандидата на МИР е, че е достатъчно разпознаваем от местните, които в момента виждат в него играч без определени обвързаности. Той е семеен, с две деца, икономист, с бизнес в туризма. Пинелов е и водач на листа, а след него е още по-разпознаваемият Христо Бардуков, бивш журналист, екссъветник и началник на отдел “Спорт” в общинската администрация. Запознатиобаче подхвърлят, че някои имена от листата на Пинелов дразнят избирателите и може да отнемат от вота за него.

Червения кандидат Тихомир Янакиев за трети път ще атакува кметския стол. 47-годишният банкер е семеен, с три деца, и се определя като необходимата промяна за Созопол. Неговите поддръжници лансират тезата, че ерата на Рейзи е безвъзвратно отминала.

Основен приоритет в програмата му е оздравяването на общината, като първо се направи финансов одит. Иначе на откриването на кампанията си Янакиев представи все мегапроекти - изграждане на автогара и морска гара, превръщането на остров Св. Кирик в новия Св. Анастасия край Бургас с музей и сгради за културни събития, нов медицински център, нов градски парк.

Макар официално по-големите играчи да заявяват победа още на първи тур, неофициално признават, че

изборите ще се

решат на

балотаж,

защото никой няма да успее да събере над 51% от вота. Кандидатите за кмет на Созопол са шестима. В битката скачат още бившият зам.-кмет по строителството от мандата на Караманова - Костадин Мархолев от ВМРО, Весела Грекова от “Демократична България” и Виолина Райнова от “Движение 21”.

Единственият с управленски опит е Костадин Мархолев, който е решен да продължи политиката на Караманова за облагородяването на града. Мархолев често е припомнял, че през 2007 г. екипът ѝ оставя 2 млн. лв. в касата на кметството, а не дългове. Той определя приоритетите си като реално изпълними още през следващия сезон.

Според Весела Грекова пък в община Созопол от години е наложен еднополюсният модел на управление и за опозиция не може изобщо да се говори. Тя е инженер по електроника и автоматика, преподавател в една от бургаските професионални гимназии. Казва, че не дава голи обещания и е човек, здраво стъпил на земята.

Виолина Райнова от “Движение 21” сама се определя като гласа на селата. Тя е психотерапевт, водач на протестите в Атия срещу изграждането на център за опасни битови отпадъци.

Намери своя кмет