Ще има битка за Пазарджик, настоящите избори “реанимират” партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700410 www.24chasa.bg

Много интересни са тези местни избори за анализаторите, които от години следят процесите в Пазарджик. За първи път от 12 г. изборите изглеждат непредвидими.

ГЕРБ залага на инж. Иван Панайотов. Допреди два месеца той бе шеф на пожарникарите в областта и деполитизиран. През целия си живот Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му даже и най-големите му зложелатели не могат да извадят тъмни сделки, сигнали за корупция, нечестно и укоримо поведение.

През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов не е идвал в Пазарджик по време на предизборна кампания за местни избори.

Ситуацията сега е коренно различна. За последните два месеца премиерът Борисов идва 3 пъти в Пазарджик. Последния път събра местния актив на партията и заяви недвусмислено очакванията си за изборите на 27 октомври. По неофициална информация лично той е пратил в града изборен екип за кампанията. Очаква се премиерът да дойде в Пазарджик за четвърти път в подкрепа на кандидата на ГЕРБ.

На тези избори БСП и още няколко малки политически субекти подкрепиха кандидатурата на бизнесмена Благо Солов. Не може да не направи впечатление присъствието в една коалиция на БСП и НФСБ, които са не просто в ролята на опозиция и управляващи на национално ниво, но и с доста различни ценностни и идеологически възгледи.

При Тодор Попов ситуацията е най-интересна. Той е кандидат на “Новото време” - местна коалиция, в която влизат още ВМРО-БНД, “Обединени земеделци”, ССД. Тук големият въпрос е дали зад “Новото време” стои реално действащ национален политически субект, или става въпрос за формална регистрация. За сведение - кандидат на “Новото време” за кмет на Бяла Слатина е небезивестният Ценко Чоков.

При тези обстоятелства можем да направим извода, че няма политическо противоречие кандидатът на едната от големите партии, който стигне до балотаж, да бъде подкрепен от другата партия, защото кандидатите не са ярко изразени политически представители.

За разлика от последните два вота, водач на листата на “Новото време” е самият Тодор Попов. Според кандидат-съветници от тази листа това станало по тяхно настояване, защото се смята, че неговото водачество ще “прелее” доверие към тях и това ще доведе до повече съветници в бъдещия местен парламент. Според критиците му водачеството в листата е ясна заявка на Попов за участие в преговорите по създаване на ново мнозинство, което да “замете” пораженията от управлението му при загуба на мажоритарния вот. Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе председател на общинския съвет в мандатите на Попов. Трети в листата е д-р Никола Пенчев, бивш функционер на СДС, явявал се на предварителни избори с д-р Иван Колчаков за кандидат-кмет на Пазарджик. Зевзеци в града се шегуват, че общата възраст на първите трима в листата е на около 200 г. Четвъртата - Рени Камберова, и петият - Александър Иванов, са близки до кмета. Прави впечатление присъствието на хора, които през отминалия мандат бяха избрани като съветници от други партии, като особено интересно е присъствието на бившия областен от квотата на ДПС – Иван Йорданов.

Водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е областният координатор Найден Шопов, трети е общинският председател Илиян Вулянов. Листата с кандидати е широко отворена за гражданската квота. В нея са Малина Консулова – Златева, бившият областен от СДС Даниел Мирчев, началникът на местния образователен инспекторат Валя Кайтазова, журналистът Валентин Ненков и един от най-активните критици на управлението на Попов - Евтим Янев. Листата излъчва солидност и експертиза, а присъствието на знакови фигури от гражданската квота издава намерението на ГЕРБ за отваряне към гражданското общество и търсене на избиратели от периферията.

Присъствието на 6 жени в първите 11 кандидати от листата на БСП прави голямо впечатление. Водач е лидерът на общинската структура Лиляна Мърхова, втори е кандидат-кметът Благо Солов.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат - по всичко личи, че битката за Пазарджик ще се проведе тук на терен, а не в някой софийски офис. Така от съществено значение за крайния резултат ще има предизборната кампания.

Кампанията на Тодор Попов с нищо не се различава от предишните 3. Прилично медийно присъствие, усилена работа на кметовете му в селата, програма с обещания за решаване на конкретни проблеми. Трудно за него ще бъде да предложи разумно обяснение защо проблемите, които обещава да реши, не са решени през 12-годишното му управление при наличния добър финансов ресурс. Традиционно Попов не влиза в полемика с другите кандидати, неглижира поставените от тях проблеми. Този път тази тактика по-трудно би заработила, защото не само опонентите, но и гражданите все по-остро поставят редица въпроси, свързани с неговото управление, а най-наболелият е сериозната задлъжнялост на общината.

Иван Панайотов влезе в предизборната борба сравнително късно. С безупречна репутация и ерудиция, Панайотов би могъл с добре организирана кампания да преодолее началното изоставане от Попов. В арсенала си той има железен аргумент – ясен ангажимент от правителството към Пазарджик. Сериозна заявка за намеренията му е и обявеният нов обществен договор за добро управление, основан на нова философия и практика на управление - спазване на правилата, почтеност и прозрачност. Той има добра медийна кампания, което е реална предпоставка за достигането на идеите му до голям кръг от хора. Успехът му ще зависи от това как той и екипът ще се справят на терен сред хората.

Благо Солов обяви кандидатурата си два дни след Тодор Попов. Пред него предизвикателството ще бъде да мотивира и консолидира избирателите на БСП, от които в най-голяма степен зависи неговият резултат.

Едно е сигурно. На тези избори в Пазарджик има “нова ситуация”. Липсва изявен фаворит и сякаш най-накрая демокрацията може да пробие. Изходът ще бъде решен от това кое ще натежи при гласуването - дали навикът и пасивността, или желанието за промяна, очакванията за нещо ново и различно. Тези избори имат значение и изходът е в ръцете на пазарджиклии. А това вече е сериозна отговорност.

Стоян Стоянов повече от 22 г. се занимава с журналистика. Отразявал е предизборни кампании като радио- и телевизионен журналист. От 10 г. има собствен информационен сайт Pa1.bg. Работил е успешно в предизборни щабове на национални избори и на местните в Пазарджик.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из