Партиите ще трябва да оправят кашата с такса “сергия”, забъркана от Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700438 www.24chasa.bg
Факсимиле от броя на “24 часа” от 9 октомври.

Кашата, забъркана от промените в Закона за устройство на територията през март 2019 г., ще трябва да се оправя от самите депутати. Според тези промени, описани във броя на “24 часа” от сряда, всеки преместваем обект - будка за вестници, сергия и др., трябва да се приведе в съответствие с новите изисквания на закона, според които такива обекти могат да се поставят само след приет от общината индивидуален проект, който струва между 500 и 1000 лв., и то в най-добрия случай. В същото време целта на промените - да се премахнат плажните дискотеки, е отложена за след 3 години.

“Това е предложение между първото и второто четене на закона. Идеята да се въведе бе, че има преместваеми обекти, които не отговарят на условията и са опасни. Този индивидуален проект ще се представя, когато срокът на договора на тези притежатели на преместваеми обекти с общината изтече и те отидат за подновяването му”, каза пред “24 часа” председателят на регионалната комисия Искрен Веселинов (“Обединени патриоти”).

Всичко, което трябва да знаете за:

ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ

В параграф 42 от преходните и заключителни разпоредби на гласуваните през март 2019 г. промени пише буквално следното: “Преместваемите обекти, поставени по досегашния ред, се привеждат в съответствие с изискванията на този закон в едногодишен срок от влизането му в сила, а обектите по чл. 10 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - в тригодишен срок”.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Никъде не става въпрос за договорите, които притежателите на тези обекти имат или са имали с община или какъвто и да било друг орган. Законът е влязъл в сила през март 2019 г., т.е. срокът за “привеждане с изискванията” е март 2020 г.

Обектите по член 10 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са преместваемите обекти, разположени в националните курорти и върху плажната ивица.

Самият Валери Симеонов, който бе инициаторът на промените в закона през март, заяви пред “24 часа” вчера, че ще коментира под формата на “право на отговор”. Това обаче щяло да стане, когато успее да го напише, и не желаел да се ангажира с коментиране по телефона.

От БСП отказаха коментар с обяснението, че по времето, когато са приемани промените в закона, червените депутати са отсъствали от пленарната зала. В началото на годината лидерката Корнелия Нинова изкара депутатите си от парламента и те отсъстваха близо 3 месеца. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,