Партиите ще трябва да оправят кашата с такса “сергия”, забъркана от Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700438 www.24chasa.bg
Факсимиле от броя на “24 часа” от 9 октомври.

Кашата, забъркана от промените в Закона за устройство на територията през март 2019 г., ще трябва да се оправя от самите депутати. Според тези промени, описани във броя на “24 часа” от сряда, всеки преместваем обект - будка за вестници, сергия и др., трябва да се приведе в съответствие с новите изисквания на закона, според които такива обекти могат да се поставят само след приет от общината индивидуален проект, който струва между 500 и 1000 лв., и то в най-добрия случай. В същото време целта на промените - да се премахнат плажните дискотеки, е отложена за след 3 години.

“Това е предложение между първото и второто четене на закона. Идеята да се въведе бе, че има преместваеми обекти, които не отговарят на условията и са опасни. Този индивидуален проект ще се представя, когато срокът на договора на тези притежатели на преместваеми обекти с общината изтече и те отидат за подновяването му”, каза пред “24 часа” председателят на регионалната комисия Искрен Веселинов (“Обединени патриоти”).

ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ
ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ

В параграф 42 от преходните и заключителни разпоредби на гласуваните през март 2019 г. промени пише буквално следното: “Преместваемите обекти, поставени по досегашния ред, се привеждат в съответствие с изискванията на този закон в едногодишен срок от влизането му в сила, а обектите по чл. 10 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - в тригодишен срок”.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Никъде не става въпрос за договорите, които притежателите на тези обекти имат или са имали с община или какъвто и да било друг орган. Законът е влязъл в сила през март 2019 г., т.е. срокът за “привеждане с изискванията” е март 2020 г.

Обектите по член 10 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са преместваемите обекти, разположени в националните курорти и върху плажната ивица.

Самият Валери Симеонов, който бе инициаторът на промените в закона през март, заяви пред “24 часа” вчера, че ще коментира под формата на “право на отговор”. Това обаче щяло да стане, когато успее да го напише, и не желаел да се ангажира с коментиране по телефона.

От БСП отказаха коментар с обяснението, че по времето, когато са приемани промените в закона, червените депутати са отсъствали от пленарната зала. В началото на годината лидерката Корнелия Нинова изкара депутатите си от парламента и те отсъстваха близо 3 месеца. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове