Вестник "Милят": Военните ни започнаха най-голямата операция на века

https://www.24chasa.bg/novini/article/7700826 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Предприемането на новата турска военна операция "Извор на мира" в Сирия е водеща тема на турския печат днес, предава БТА.

"И започна" ("Стар"), "За родината" ("Тюркие"), "Голяма операция за мира" ("Йени шафак"), "Извор на мира започна" ("Дирилиш постасъ"), "Операцията на века" ("Милят"), "Най-голямата операция" (Карар"). Това са някои от заглавията на водещите турски вестници по темата, поместени на първите им страници.

Ердоган обяви на света началото на операцията в 16.10 ч. Той посочи, че офанзивата има три основни цели: 1) превръщане на района край южната граница на Турция в "коридор на мира"; 2) запазване на териториалната цялост на Сирия; 3) връщане на сирийските бежанци в родината им, пише "Йени шафак".

Изданието съобщава, че в президентския дворец вчера се е състояло специално "заседание за координиране на операцията "Извор на мира", председателствано от президента и върховен главнокомандващ Реджеп Тайип Ердоган. Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар е информирал подробно държавния глава за офанзивата на заседанието, продължило пет часа и половина.

Нашите военни натиснаха вчера точно в 16 ч. копчето за началото на операцията на изток от р. Ефрат, за да сложат край на окупацията на ПКК. При удари на турски изтребители Ф-16 и на артилерия в Рас ал Айн и Тал Абяд бяха унищожени цели на терористите, след което сухопътни части пресякоха границата. В офанзивата участват около 40 хиляди турски военни и близо 20 хиляди сирийски войници, пише "Йени шафак".

Изданието добавя, че изтребителите Ф-16 са поразили десетки цели в Рас ал Айн.

Бойците от ПКК/СЗН започнаха да палят гуми в опит да се скрият, заради което над града се издигаше гъст черен дим, пише вестникът.

Турция смята за терористи бойците от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Според Анкара СЗН са свързани с групировката ПКК (Кюрдска работническа партия).

"Йени шафак" пише още, че изтребителите Ф-16 са навлезли на 30-35 километра във въздушното пространство на Сирия. Изтребителите са излетели от военните бази в Диарбекир, Малатия и Адана.

"Стар" информира, че в 22,30 ч. снощи турски военни с танкове и тежки оръжия са навлезли в Северна Сирия от четири точки в Турция.

По информация на в. "Тюркие" при турската офанзива до тази сутрин са били поразени общо 181 цели на "терористите".

Операцията "Извор на мира" започна. Аллах да пази войниците ни, пише изданието.

Започна прочистването на терористичните елементи на изток от р. Ефрат в рамките на планираната от много време операция. Предприетата вчера офанзива е най-мащабната операция на турската армия след кипърската офанзива (през 1974 г.). На турско-сирийската граница са изпратени 85 хиляди турски военни, посочва в. "Карар".

Военните ни започнаха най-голямата операция на века, коментира в. "Милят".

"Карар" пише, че президентът е информирал вчера лидерите на основните политически партии в Турция за предприетата в Сирия офанзива.

Политическите партии са "единодушни", коментира изданието, като уточнява, че основните политически формации приветстват решението за започване на офанзивата в Сирия.