Ръст на износа с 3,8%. Борисов: Работим и усилията ни дават резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7702485 www.24chasa.bg

Всичко, което трябва да знаете за:

“През периода януари - август 2019 г. от България са изнесени стоки на обща стойност 37,9 млрд. лв., което е с 3,8% повече от същия период на предходната година. Не спираме да работим и усилията ни дават резултат. Положителните данни за българската икономика и днес са факт”. Това написа във фейсбук профила си вчера премиерът Бойко Борисов.

Данните са на НСИ и са отчасти прогнозни, тъй като в публикуваните разбивки цифрите за износа към ЕС са до юли, а за износа към други страни - до края на август.

От подробните данни се вижда, че износът е на стойност 34,730 млрд. лв., като за страните от ЕС през януари - юли е 22,629 млрд., което е с 4,8% повече от същия период на 2018 г. Износът за трети страни за периода януари - август е 12,111 млрд. лв., ръстът на годишна база е 4,3%.

Този от 3,8% на годишна база е един от най-ниските за 2019 г., като през февруари беше достигнал почти 18%, а през останалото време се колебаеше между 4 и 6%, но през юни бе отбелязан голям спад от близо 8%. Най-вероятно средногодишно за тази година износът ще бъде с ръст.

С най-голям ръст в износа за ЕС са горива и масла - с 46,4% на годишна база. При този за други страни увеличението на горивата и маслата също не е малко - 25,8%, но износът на храни и живи животни се е вдигнал с 33,5%.

През август за първи път от много време насам износът от България е по-голям като стойност от вноса - надвишава го с 89,4 млн. лв. Търговското салдо от началото на годината досега е все още отрицателно с 2,9 млрд. лв. Но миналата година по същото време отрицателната разлика е била почти два пъти по-голяма - 4,4 млрд. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,