Вадят архивите от 10. ХI. и видео от кръглата маса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7702520 www.24chasa.bg
В Деня на българските архивисти шефът на ДАА доц. д-р Михаил Груев представи новия сайт за промените през 1989 г. СНИМКА: АВТОРЪТ

Документи и речи на Г. М. Димитров пристигнаха от Вашингтон

Какво са си говорили членовете на ЦК на БКП на онзи пленум от 10 ноември 1989 г., на който е свален Тодор Живков, вече може да се чуе лично от всеки. Запис от него е достъпен на сайта на Държавна агенция “Архиви”. По повод 30-годишнината от промените в България от архивите са направили тематичен сайт, на който са събрани не само документи, но за първи път и видео- и аудиозаписи, предоставени от фондовете на БНТ и БНР.

Всичко, което трябва да знаете за:

Сайтът събира документи за периода 1987-1991 г., свързани с промените, подбрани от архивите в цялата страна, обясни шефът на ДАА доц. д-р Михаил Груев.

Там са публикувани архиви на първия демократично избран президент д-р Желю Желев, на Радой Ралин, на СДС и всички други документи, които са предоставени на архивите и имат връзка със събитията преди и след 1989 г. Могат да се видят кадри както от голямата екскурзия от пролетта на 1989 г., така и от кръглата маса през 1990 г., довела до написването на новата българска конституция. Доц. Груев обяви, че архивът е отворен за нови дарители, които имат ценни документи от онези години.

Преди месец в ДАА е пристигнал от Америка и личният архив на земеделския лидер Г. М. Димитров. Той ни беше дарен още преди 2 г. от дъщеря му Анастасия Мозер, но бе проблем как да бъде транспортиран от Вашингтон дотук. Благодарение на безвъзмездната помощ на българина Емил Хаджиев от Чикаго днес вече е тук, разказа доц. Груев.

Архивът на земеделския лидер обхваща документи от 1941 до смъртта му през 1972 г. и обхваща около 12 л. м. В него е кореспонденцията със съпругата му след бягството му от България през 1941 г. Включва още и документи, свързани с дейността му като ръководител на най-голямата българска емигрантска организация - Българския национален комитет, като секретар на Международния селски съюз и на Комитета на поробените източноевропейски народи. Ще може да се види кореспонденцията на Г. М. Димитров с водещи източноевропейски емигрантски лидери, с политици и общественици от Западна Европа, конгресмени и сенатори от САЩ.

Анастасия Мозер е предоставила на архива и някои от ключовите речи и изказвания на баща си пред различни международни форуми, включително и при учредяването на Съвета на Европа през 1949 г. Архивът съдържа и много богат снимков материал.

До края на годината от ДАА предвиждат да откупят 106 писма и картички, част от кореспонденцията на Иван Вазов с писателката Евгения Марс. А по повод 100 г. от края на Първата световна война и 100 г. от Ньойския договор са издали албум с уникални снимки и документи, пресъздаващи бойните действия, живота на фронта и други моменти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,