Сливен между рестарт, възраждане и надграждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/7703075 www.24chasa.bg
Досегашният кмет на Сливен Стефан Радев

Кандидатите за кмет искат социален мир, безопасно движение, по-чист въздух и по-малко дългове

На Димитровден Сливен празнува деня на своя покровител Свети Димитър, избран още преди Освобождението от турско робство, а на следващия ден трябва да избере своя кмет. На предстоящите местни избори кандидатите за кметското място в общината са общо 12.

Социолози твърдят, че с най-големи шансове са четирима - Стефан Радев, досегашен кмет от ГЕРБ, Кольо Милев от БСП, бивш кмет, Йордан Лечков, също бивш кмет, който се явява като кандидат на партия "Нова алтернатива", и човекът на местната коалиция "Движение заедно за промяна" Румен Бозуков, който единствен досега не е кметувал. Затова и четиримата участваха в предизборния дебат на Би Ти Ви.

Кольо Милев
Кольо Милев

Досегашният кмет Стефан Радев обяви, че през последните 4 г.е извървян труден път, но кризата е преодоляна, градът вече не е в режим на оцеляване и предстои време за надграждане на постигнатото. Според Кольо Милев Сливен се нуждае от икономическо възраждане и оздравителна програма за кварталите и селата, а Йордан Лечков е избрал за мото на кампанията си "Рестарт за Сливен". Румен Бозуков, който е най-непознат - юрист-консулт в частна фирма и баща на 3 дъщери, смята, че последните 3 мандата в общината са били провалени и така обяснява желанието си да участва в изборите.

Йордан Лечков
Йордан Лечков

Дебатът не подмина специфичните за Сливен проблеми като социалния мир и конфликтния цигански квартал "Надежда". Йордан Лечков хвърли бомба, като обяви, че виновни за последните дни на напрежение около ромските деца, които бяха взети от училище, са властимащите, защото само те имат ресурс да организират подобна акция. Стефан Радев веднага опонира, че това не е вярно и каза, че в основата на решението на ромските проблеми е тъкмо образованието. За Кольо Милев въпросът е по-скоро на национална политика, не е толкова местен. Според Румен Бозуков махалата е инкубатор на гласове и заради това местната власт там пипа внимателно.

Румен Бозуков
Румен Бозуков

Финансовото състояние на общината, чистотата на въздуха и на водата, безопасността на движението, благоустрояването и състоянието на селата бяха друга важна част от дебата. Стефан Радев, който е дипломиран експерт-счетоводител, се похвали, че поел общината с над 20 милиона лева просрочени задължения, а сега тя нямала нито лев задължения. Кольо Милев му опонира, че за сметка на това Сливен е с 28 милиона лева дългосрочен дълг, а една община, по думите му, може да работи и без да тегли заеми. Радев го посъветва да прави разлика между просрочени задължения и дългосрочен дълг, Милев му отговори: Да, ама ние не сме увеличавали данъците.

Кольо Милев отговори на въпрос на гражданин, че е работил добре с централната власт като кмет и попита защо ГЕРБ от 10 години не завършва строителството на пречиствателната станция за питейна вода на града, след като е на власт. От години общината няма заместник-кмет по строителството и екперт по пътните маркировки, забеляза той. Стефан Радев увери, че непрекъснато се работи за подобряване на безопасността на движението в града, идеята е сега не само да се направят повдигнати пешеходни пътеки, но да се повдигнат и цели кръстовище на нивото на тротоарите, което ще намали скоростта на автомобилите в града.

"В последно време в Сливен се случват само негативни неща, апелирам за по-адекватни мерки", обобщи Йордан Лечков. Преди това той настоя кандидатите да мислят и за селата, като се подминават детйлите, които са важни. И попита дали местната "Топлофикация" гори италиански боклуци. Радев му отговори, че за това, което гори, ТЕЦ-ът има съответните разрешителни. Като цяло най-големият замърсител на въздуха в града е отоплението на дърва и въглища, което ползват около 40 на сто от домакинствата. Въпреки това през миналата година дните с повишена запрашаемост на въздуха тук са били 23.

Румен Бозуков се обяви за намаляване на данъците и данъчните оценки, обеща да работи за безплатен градски транспорт и за това да бъде разширен обхватът на Синята зона. Кольо Милев също поиска корекция на Синята зона, но и буферни паркинги за безплатно паркиране. Стефан Радев обеща надграждане в посока по-благоустроен и по-зелен град.

Попитани за парите, които харчат за кампанията си, двамата основни претенденти Стефан Радев от ГЕРБ и Кольо Милев от БСП казаха, че с финансовите въпроси се занимават централите на партиите им в София. Йордан Лечков сподели, че той и съратниците му финансират кампанията от джобовете си, досега бившият футболист бил платил само 1000 лева за плакати. Румен Бозуков се пошегува, че досега бил похарчил милион и половина.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.