Фу Цун: Действията на САЩ застрашават глобалната стабилност и увеличават рисковете от ядрена война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7705344 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Международният контрол върху оръжията и разоръжаването се намира на критичен кръстопът, предупреди Фу Цун, представител на Китай на провелото се вчера в Ню Йорк заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН.

Фу, който е също така ръководител на Отдела за контрол на оръжията в китайското Външно министерство, посочи, че светът е изправен пред безпрецедентни за последния един век промени и международната ситуация със сигурността се усложнява все повече. „В отчаяния си опит да спечелят надмощие над другите, САЩ продължават да снижават прага за употребата на ядрени оръжия и да превръщат близкото пространство около Земята и киберпространството в нови бойни полета. Подобни действия подкопават сериозно глобалната стратегическа стабилност и увеличават рисковете от ядрена война", подчерта Фу Цун, цитиран от "Радио Китай".

„Политиката на оттегляне на САЩ излиза извън контрол. С отказа им от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и бъдещето на новата програма СТАРТ, ограничаването на ядрените оръжия от страна на Вашингтон и Москва е неясно, а международната ситуация е изправена пред безпрецедентни неясноти", каза той.

Фу Цун разкритикува също политиката на САЩ в Близкия изток, посочвайки, че „нарушаването на ангажиментите и злоупотребата с максималния натиск от страната на Вашингтон водят до непрекъсната ексалация на напрежението около иранския ядрен въпрос и придвижват ситуацията със сигурността там до критична точка".

„Китай съжалява дълбоко за оттеглянето на САЩ от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и се противопоставя твърдо на американските опити да разположат такива оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион. Истинската цел на действията на Вашингтон е да постигне едностранни военни и стратегически предимства, които обаче ще навредят на процеса на ядрено разоръжаване и ще застрашат регионалния мир и стабилност", категоричен бе Фу Цун.

Китайският дипломат призова Конференцията по разоръжаването да договори и подпише възможно по-скоро обвързващ международен инструмент по отношение на околоземното пространство и подчерта, че страната му ще се противопостави категорично на неговата милитаризация. „Дълбоко сме обезпокоени от опитите на САЩ да установят доминация в околоземното пространство", добави той.

Китай ще продължи да следва пътя си на мирно развитие, да се стреми към ясни правила и ограничаване на въоръжаването, да играе отговорна роля в управлението на глобалната сигурност и да дава своя принос за поддържането на мира и стабилността, каза в заключение Фу Цун.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи