Фу Цун: Действията на САЩ застрашават глобалната стабилност и увеличават рисковете от ядрена война

https://www.24chasa.bg/novini/article/7705344 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Международният контрол върху оръжията и разоръжаването се намира на критичен кръстопът, предупреди Фу Цун, представител на Китай на провелото се вчера в Ню Йорк заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН.

Фу, който е също така ръководител на Отдела за контрол на оръжията в китайското Външно министерство, посочи, че светът е изправен пред безпрецедентни за последния един век промени и международната ситуация със сигурността се усложнява все повече. „В отчаяния си опит да спечелят надмощие над другите, САЩ продължават да снижават прага за употребата на ядрени оръжия и да превръщат близкото пространство около Земята и киберпространството в нови бойни полета. Подобни действия подкопават сериозно глобалната стратегическа стабилност и увеличават рисковете от ядрена война", подчерта Фу Цун, цитиран от "Радио Китай".

„Политиката на оттегляне на САЩ излиза извън контрол. С отказа им от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и бъдещето на новата програма СТАРТ, ограничаването на ядрените оръжия от страна на Вашингтон и Москва е неясно, а международната ситуация е изправена пред безпрецедентни неясноти", каза той.

Фу Цун разкритикува също политиката на САЩ в Близкия изток, посочвайки, че „нарушаването на ангажиментите и злоупотребата с максималния натиск от страната на Вашингтон водят до непрекъсната ексалация на напрежението около иранския ядрен въпрос и придвижват ситуацията със сигурността там до критична точка".

„Китай съжалява дълбоко за оттеглянето на САЩ от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и се противопоставя твърдо на американските опити да разположат такива оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион. Истинската цел на действията на Вашингтон е да постигне едностранни военни и стратегически предимства, които обаче ще навредят на процеса на ядрено разоръжаване и ще застрашат регионалния мир и стабилност", категоричен бе Фу Цун.

Китайският дипломат призова Конференцията по разоръжаването да договори и подпише възможно по-скоро обвързващ международен инструмент по отношение на околоземното пространство и подчерта, че страната му ще се противопостави категорично на неговата милитаризация. „Дълбоко сме обезпокоени от опитите на САЩ да установят доминация в околоземното пространство", добави той.

Китай ще продължи да следва пътя си на мирно развитие, да се стреми към ясни правила и ограничаване на въоръжаването, да играе отговорна роля в управлението на глобалната сигурност и да дава своя принос за поддържането на мира и стабилността, каза в заключение Фу Цун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",