Мощна подкрепа от цяла Европа за Европейска партия Волт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7705615 www.24chasa.bg

400 европейци от над 20 държави са в София да подкрепят Волт

Днес и утре в София се провежда първият конгрес на първата общоевропейска партия Волт Европа.

Волт е движение с много млади хора по възраст и дух, и средна възраст около 30 години. Вече има 14 регистрирани партии в Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Франция, Швеция, Дания, Австрия, Испания, Португалия, Люксембург, Латвия и Великобритания.

На събитието присъства и евродепутатът на Волт - Дамиан Бьозелагер.

На конгресаще се избере политическия борд на организацията и съпредседателите – мъж и жена. Волт подкрепя участието на повече дами в политиката.

На местните избори в България Волт се явява в национална коалиция под името Движение ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА и с номер 58 в бюлетината.

ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА ще се яви в над 100 общини на изборите, които ще се проведат на 27 октомври.

В София водач на листата е лидерът на Волт за България - Настимир Ананиев.

“Волт иска да прави политика по нов начин и да работи за една силна и федерална Европа, която защитава интересите на всички европейци. Ние искаме повече прозрачност, гражданско участие и поемане на лична отговорност. Това може би звучи общо, но аз ще ви дам и конкретика. Ето например София харчи всяка година над 1.6 милиарда лева, но няма публичен онлайн регистър с гласуванията на всеки един общински съветник. Също така няма публичен онлайн регистър и с всички издадени и отмени актове издадени от Столичня инспекторат, там цари пълно затъмнение, ако има фирми, които са глобявани 6,7 или 8 пъти например, те не би трябвало да могат да участват в обществени поръчки.” заяви Ананиев

Днес в късния следобед Волт организира протестно шествие по улиците на София под надслов “Европа диша, София издиша!”. Фокусът е замърсяването на въздуха, което причинява смъртта на над 14 000 българи всяка година, според Световната здравна организация.

Част от основните политики за тези местни избори са:

I КАЧЕСТВЕНА ИНФРАСТРУКТУРА РАБОТЕЩА В СИНХРОН С ГРАДСКА СИСТЕМА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

1. Хоризонталната маркировка трябва да бъде подновена в цялата столица, като се използват качествени светлоотразителни консумативи гарантиращи поне 2 години без подновяване или за сметка на изпълнителя.

2. Премахване на изкуствените неравности тип “ легнал полицай”, които не отговарят на наредбата и замяната им с такива, които отговарят на стандарта. Срокът за премахването е бил до 2013 година, от 6 години Столична община не изпълнява наредбата.

3. Пълен одит на знаковата уредба в столицата и повече видеонаблюдение за заснемане на нарушение като минаване на червен светофар, не даване предимство на пешеходци и т.н.

4. Привеждане на всички пешеходни пътеки в столица във вид отговарящи на наредбата, осветени както е по закон, обградени от страната на идващия автомобил с пречупени линии от поне 8 метра за видимост, както и повдигнати острови препречващи изпреварването на спрял да пропусне пешеходците автомобил.

5. Създаване на писта или регламентирани места за гонки в или до София за практикуване на дрифтове и други хобита на любителите на високите скорости в безопасна и контролирана среда.

II ПУБЛИЧНОСТ В ДЕЙНОСТТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

6. Създаване на публичен онлайн регистър на гласуването на общинските съветници за подобряването на информираността като цяло, свързана с отчетността и поетите пред столичаните ангажименти.

7. Създаване на публичен онлайн регистър за дейността на столичен инспекторат, чрез което ще се премахнат порочните практики и ще бъде въведена яснота за издаваните актове и за събираемостта им, както и за отменените такива.

8. Прозрачност на работата на общинските търговски дружества (Топлофикация, Център за градска мобилност и др.), като чрез мярката за публично обявяване на работата им ще се доведе до възможност за подобряване на доверието в управлението на публичните средства, премахването на ненужни разходи и ефективно управление на разходната част като цяло, както и насочване на освободения публичния ресурс към други дейности от обществено значение.

9. Осигуряване на свободен достъп на столичани до заседанията на СОС, както и регламентирано гражданско участие във вземането на решения, свързани със столицата, чрез което ще се повиши доверието на гражданите към общинския съвет и към кметовете.

10. Прозрачност и отчетност в работата на всички районни кметове, чрез изискване към тях да публикуват публични 3-месечни и 1-годишни отчети за работата си като по този начин ще се повиши нивото на информираност и отчетността относно поетите пред столичаните ангажименти.

III ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА

11. Замърсяването на въздуха, трябва да стане официален източник на смъртност в статистиката на национално и европейско ниво. В момента, замърсяването на въздуха не е официален източник на смъртност в статистиката. Ако това се реализира ще се види, че е проблем номер едно в България и Европа, което би засилило конкретните мерки за справянето с проблема, общественото внимание и наличието на данни, които да бъдат използвани при взимането на решения по проблема.

12. Незабавно въвеждане на еко стикери за автомобили и обособяване на т.нар. „еко зони”, достъпът до които е ограничен. Зоните обхващат най-вече централната част и квартали с високи нива на замърсяване. Преминаването през „еко зоните” следва да е разрешено само със залепен на предното стъкло специален стикер. Стикерите са три вида и съответстват на екологични стандарти - червен, жълт и зелен. Стикерите следва да се издават след проверка на регистрационните документи на превозното средство и техническата му изправност.

13. Енергийните ваучери за ток, които получават над 200 000 българи, да бъдат променени към използване на ток за отопление, а не на дърва и въглища, които са най-големите замърсители. По този начин ще има незабавен ефект в посока подобряване качеството на въздуха. Сумата на тези ваучера трябва да бъде повишена, за да бъде достатъчна за отопление, като това повишение ще бъде компенсирано от намалената смъртност и намалените разходи в здравеопазването.

14. Използване на нови технологии в борбата с мръсния въздух - по света се използват различни нови технологии в борбата с мръсния въздух. Най-приложимо за българските условия би било използването на асфалт и бетон, които абсорбират мръсния въздух и помагат в борбата с този проблем.

15. Приемане на Наредба на Столична община относно чистотата на атмосферния въздух, в която да бъдат посочени като твърди горива дървата, брикетите от дърва, пелетите и пелетите от биомаса, и други подобни(80% от столичани ползват такива за отопление), като същите промени следва да бъдат въведени и в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Също така следва да се актуализират санкциите при установяване на нерегламентирано изгаряне на битов отпадък.

Също така:

1. Туристическо звено в общината, което да се самоиздържа и да привлича туристи в София.

2. Инвестиции в общинска собственост, на които да се изграждат детски градини и ясли и други обществено значими дейности.

3. Организиран общински транспорт на всички ученици до 7ми клас, което ще даде троен ефект – безопасност за децата, по-малко автомобили на родители замърсяващи и натоварващи трафика в столицата и по-малко натоварен градски транспорт в пиковите часове.

4. Подпомагане от общината на развитието на микро и семеен бизнес на територията на Столична община

Борис Борисов се кандидатира за финансов директор на “Волт Европа”. Освен това е и кандидат за общински съветник в София.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитникът на "Славия" Христо Попадийн спретна страхотна изненада на гаддебто си Евелин Бошнакова. Поводът бе нейният рожден ден. Днес моделката навършва 25 години, а любимият й се постара да й осатви незабравим спомен. Тя бе посрещната в дневната от куп розови и бели, на сърца и т.н. балони. Имаше надпис и специална торта с нейния лик

Най-добрият белгийски тенисист Давид Гофен ще влезе в клуба на женените. Той ще вдигне сватба с любимата си Стефани Тучито през септември месец. Те щесе врекат един на друг в граждански брак и ще заживеят като семейство. "Карантината беше последното изпитание за нашата връзка и за обща радост мина добре - сподели Гофен

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо намира начин да разнообразява ежедневието си, докато се готви за подновяването на Серия "А". Преди няколко дни той поигра със семейството в басейна. Сега измисли ново забавление - каране на колела извън Торино. Той, половинката му Джорджина и големият му син Кристиано-джуниър яхнаха маркови велосипеди