След Холандия и Германия забрани износа на оръжие за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7705733 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Германия забрани износа на оръжие за Турция в отговор на офанзивата на Анкара срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа" в североизточната част на Сирия, съобщава германският седмичник "Билд ам зонтаг", цитиран от ДПА и ТАСС.

"На фона на турската военна офанзива в Североизточна Сирия германското федерално правителство няма да издава никакви нови разрешения за доставка на военно оборудване, което Турция би могла да използва в Сирия", заяви пред вестника германският външен министър Хайко Маас. Той подчерта, че правителството и досега е спазвало строги правила за износа на оръжие за Турция, особено след действията на Анкара в района на Африн, предава БТА.

За миналата година Германия е изнесла за Турция оръжия на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на почти една трета от целия германски оръжеен износ (770,8 милиона евро). През първите четири месеца на тази година Анкара е получила от Берлин оръжия на стойност 184,1 милиона евро.

В отговор на това турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред "Дойче веле", че офанзивата в северна Сирия е "жизненоважен въпрос" и "въпрос на национална сигурност, въпрос на оцеляване". "Не е важно какво правят всички други, дали става дума за оръжейно ембарго или за друго, това само ни подсилва", добави той.

"Дори ако нашите съюзници подкрепят терористичната организация, дори ако сме сами, дори ако бъде наложено ембарго, каквото и да правят, нашата борба е насочена срещу терористичната организация", подчерта външният министър, визирайки кюрдската милиция "Сили за защита на народа".