Съпругът на Фандъкова й дава сигнали за София, но често закъснява - работата по тях вече е започнала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706253 www.24chasa.bg
Йорданка и Юри Фандъкови Снимки: Личен архив/ Би Ти Ви

Съпругът на Йорданка Фандъкова й се обажда, за да й даде сигнали за нередноости в София,. Но много често ми се случва да съм закъснял и работата по тях вече да е започнала. Това разказа пред Би Ти Ви Юри Фандъков. Той за първи път се показва в телевизионно интервю с кмета на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

Двамата се познават се от 40 г., още докато били в 10-и клас в руската гимназия в София. Оженили се 1981 г. Няма рецепта за дългия ни брак. Обича ме, подкрепя ме, всеки си има своя личен и професионален живот, казва Фандъкова. Съпругът с усмивка допълва: Първо, човек трябва да извади малко късмет, после важното е разбиране и компромис. На въпрос на водещата какво го е привлякло в ученичката Йорданка и как се е влюбил в нея, Юри признава: Тя е хубава жена. По-късно с времето откриваш и други качества.

Фандъкова пък си спомня, че е харесала всичко в него. Били в една компания – и така всичко се случило.

След гимназията тя завършва руска филология в Софийския университет. А Юри – медицина.

Когато завършили висшето си образование, се получило нещо много забавно. "По онова време имаше разпределение. Понеже бях с малко дете, мен ме оставиха в София, а пък съпругът ми, който е от София, го изпратиха в Самоков за 3 години. И стана много интересно той да живее при моята майка, аз- при неговата, спомня си кандидатът за кмет.

Лекар съм, педиатър. Работя в софийска болница, имам частна практика, разказва Юри. Признава, че не е мечтал да учи медицина. Станало случайно – по логистични причини. Юри има по-голяма сестра, която учила в Минногеоложкия институт. В един студен ден му се наложило се да я види в института. Като видял дългата ливада, която трябвало да мине пеша, за да стигне дотам, се ужасил. Тогава се сетил, че на 10 минути пеша от дома му има друг университет - Медицинският. Така решил да учи медицина.

Двамата имат една дъщеря и двама внуци. Надяват се, че са били добри родители. Юри заяви, че е бил строг към дъщеря му, но много глези нейните наследници.

Фандъкова е била учител по руски език, а преди близо осем години оставя поста на директор на Втора немска гимназия, за да стане кмет.

„Сега срещам много мои ученици, много се гордея с тях. Аз бях млад учител, но държах да дисциплината. Всички те станаха успешни хора, много от тях с образованието си се връщат от чужбина и това много ме радва, защото това означава, че градът ни се развива”, посочи тя. По думите ѝ случайно е станала учител, не е било нейна мечта. Впоследствие учи и бизнес администрация, което ѝ помага в работата на кмет.

Според Юри Фандъков съпругата му работи средно по 12 часа на ден.

„Той също има дежурства, а на мен ми се налага да ставам и да излизам през нощта – ангажиментите ни са сериозни. Животът ни е динамичен”, допълни.

Кандидатът за кмет на София разказа и за един от най-трудните периоди в живота им – битката с рака. Тя заяви, че първият човек, на когото е споделила за болестта си, е мъжът ѝ. Заради работните й ангажименти почти насила я закарал на лекар. След операцията останала само десетина дни вкъщи и тръгнала на работа. Не можех да я накарам насила да остане вкъщи. Тя е такава, щеше да е нещастна.

„Аз инициирах най-голямата скринингова програма за профилактика на рак на гърдата – всяка година около 5 000 жени се преглеждат по нея в София при най-добрите лекари в най-добрите болници. Целта е да създадем навик в жените”, коментира Фандъкова.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",