Съпругът на Фандъкова й дава сигнали за София, но често закъснява - работата по тях вече е започнала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706253 www.24chasa.bg
Йорданка и Юри Фандъкови Снимки: Личен архив/ Би Ти Ви

Съпругът на Йорданка Фандъкова й се обажда, за да й даде сигнали за нередноости в София,. Но много често ми се случва да съм закъснял и работата по тях вече да е започнала. Това разказа пред Би Ти Ви Юри Фандъков. Той за първи път се показва в телевизионно интервю с кмета на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

Двамата се познават се от 40 г., още докато били в 10-и клас в руската гимназия в София. Оженили се 1981 г. Няма рецепта за дългия ни брак. Обича ме, подкрепя ме, всеки си има своя личен и професионален живот, казва Фандъкова. Съпругът с усмивка допълва: Първо, човек трябва да извади малко късмет, после важното е разбиране и компромис. На въпрос на водещата какво го е привлякло в ученичката Йорданка и как се е влюбил в нея, Юри признава: Тя е хубава жена. По-късно с времето откриваш и други качества.

Фандъкова пък си спомня, че е харесала всичко в него. Били в една компания – и така всичко се случило.

След гимназията тя завършва руска филология в Софийския университет. А Юри – медицина.

Когато завършили висшето си образование, се получило нещо много забавно. "По онова време имаше разпределение. Понеже бях с малко дете, мен ме оставиха в София, а пък съпругът ми, който е от София, го изпратиха в Самоков за 3 години. И стана много интересно той да живее при моята майка, аз- при неговата, спомня си кандидатът за кмет.

Лекар съм, педиатър. Работя в софийска болница, имам частна практика, разказва Юри. Признава, че не е мечтал да учи медицина. Станало случайно – по логистични причини. Юри има по-голяма сестра, която учила в Минногеоложкия институт. В един студен ден му се наложило се да я види в института. Като видял дългата ливада, която трябвало да мине пеша, за да стигне дотам, се ужасил. Тогава се сетил, че на 10 минути пеша от дома му има друг университет - Медицинският. Така решил да учи медицина.

Двамата имат една дъщеря и двама внуци. Надяват се, че са били добри родители. Юри заяви, че е бил строг към дъщеря му, но много глези нейните наследници.

Фандъкова е била учител по руски език, а преди близо осем години оставя поста на директор на Втора немска гимназия, за да стане кмет.

„Сега срещам много мои ученици, много се гордея с тях. Аз бях млад учител, но държах да дисциплината. Всички те станаха успешни хора, много от тях с образованието си се връщат от чужбина и това много ме радва, защото това означава, че градът ни се развива”, посочи тя. По думите ѝ случайно е станала учител, не е било нейна мечта. Впоследствие учи и бизнес администрация, което ѝ помага в работата на кмет.

Според Юри Фандъков съпругата му работи средно по 12 часа на ден.

„Той също има дежурства, а на мен ми се налага да ставам и да излизам през нощта – ангажиментите ни са сериозни. Животът ни е динамичен”, допълни.

Кандидатът за кмет на София разказа и за един от най-трудните периоди в живота им – битката с рака. Тя заяви, че първият човек, на когото е споделила за болестта си, е мъжът ѝ. Заради работните й ангажименти почти насила я закарал на лекар. След операцията останала само десетина дни вкъщи и тръгнала на работа. Не можех да я накарам насила да остане вкъщи. Тя е такава, щеше да е нещастна.

„Аз инициирах най-голямата скринингова програма за профилактика на рак на гърдата – всяка година около 5 000 жени се преглеждат по нея в София при най-добрите лекари в най-добрите болници. Целта е да създадем навик в жените”, коментира Фандъкова.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи