Какъв би бил успешният кмет на София? Вижте портрета, направен от Фандъкова и Манолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706430 www.24chasa.bg

Фандъкова: Успехът ми не е залог за управлението на ГЕРБ

Манолова: Не съм кандидат за председател на БСП

Какъв би бил успешният кмет на София? Образът му заедно изградиха Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в първия си телевизионен дебат на София по Канал 3.

Двете кандидатки за столичен кмет дадоха по 5 определения, редувайки се едва след друга след всяка дума. Почтен, професионалист, с опит, диалогичен, открит, посочи Фандъкова. Самостоятелен, отговорен, искрен, професионалист да може да намира консенсус, изброи Манолова.

И двете се обединиха, че няма значение дали е мъж или жена, важното е да е отговорен, смел, почтен и да може да работи в екип.

В първия си дебат Фандъкова и Манолова имаха строг регламент, но въпреки това успяха да си разменят реплики по някои теми. Двете имаха време за представяне, след това коментираха 5 теми, задаваха си въпроси една на друга и отговаряха на такива на водещата Илиана Беновска.

"София има нужда да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения. Това съм аз и това предлагам", заяви Фандъкова. Тя обяви, че първата задача е да се завършат стратегическите проекти на града - околовръстния път и връзките към него, вътрешните рингове, метрото. Както и важните задачи на града, по които имало готовност да се започне от първия ден - кварталите, чистотата на въздуха и реформата в администрацията, за да бъдат облекчени хората и бизнеса.

През последните години София излезе на картата като един от градовете, който привлича глобални компании, големи инвестиции, сега е моментът да привлече стратегически инвеститор във високотехнологичното производство, заяви Фандъкова.

Манолова започна с призив двете с Фандъкова да сключат споразумение, че независимо кой ще победи, ще изпълни 4 приоритета: ще отвори Столична община за гражданите, ще ги пусне да участват в заседанията и ще осигури публичност и информационна система за гласуванията на всички съветници; ще гарантира публичност и прозрачност на търговете и недискриминационност на условията за кандидатите; ще има 4-годишна програма за ремонт и изграждане на тротоари в София; ще поеме ясен ангажимент за всяко дете в столицата да има място в ясла или градина.

По темата за качеството на въздуха, Манолова обяви, че България е в две наказателни процедури заради лошото качество на въздуха, като отговорна за едната и е Столична община. Работим по проблема от 2011 г., по 4 важни теми - информация, намаляване на трафика и градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, разширяване на зелената система. До края на годината ще има 22 станции в града, които ще позваляват на хората в реално време да следят за качеството на въздуха, ще има система за ранно предупреждение, обясни Фандъкова.

По темата за "Топлофикация-София" тя обясни, че дружеството е в тежко финансово състояние, като още държавата го е прехвърлила на общината със задължения от над половин милиард лв. и то ще продължава да трупа дългове. Решението било да се намаляват разходите за гориво и общината е извоювала от няколко седмици "Топлофикация-София" да има право да закупува природен газ на по-ниски цени и от други доставчици, при по-добри условия. Фандъкова напомни, че по нейно настояване са били отменени лихвите по прогнозни сметки. За първи път с пълен политически консенсус сме подготвили решение и процедура за избор на външен мениджмънт - разчитаме на ЕБВР, която да консултира целия процес, търсим нова компания, която да инвестира нови мощности в "Топлофикация-София", каза Фандъкова.

По темата за градската среда в столицата Манолова напомни, че регионалното министерство съди общината за 4,4 млн. лв. заради обществените поръчки за ремонтите.

Най-важната задача в следващите години е да променим общия устройствен план - така ще спрем презастрояването, обясни Фандъкова. Тя обясни, че се предвиждат промени в нормативните уредби, с които ще се увеличат разстоянията между сградите, изискванията за паркиране, както и за озеленяването между сградите. Имаме споделената визия, която ще бъде в основата на общия устройствен план. Залагаме и наредба за градския дизайн и това е начинът, по който да подредим и контролираме строителството в града, допълни тя.

Единственият законен начин за изразходване на обществени средства е заложен в Закона за обществените поръчки, обясни Фандъкова по темата за обществените поръчки. Тя разказа, че в СОС има комисия по обществените поръчки, в които влизат представители на всички партии в Общинския съвет. И в момента на сайта на Столична община могат да се видят всички договори по обществени поръчки, включително и документацията по тези, които се провеждат в момента, каза тя. И обясни, че общината е готова и предстои въвеждането на електронни обществени поръчки.

Парите на столичани се харчат неефективно, те се разхищават, критикува обаче Манолова и обяви обществените поръчки за един от големите проблеми на София. Тя напомни, че предизборно са обявени поръчки за близо 700 млн. лв. - за чистотата, за филтри, за електроавтобуси, за озеленяване. Характерното е, че в повечето от тях има само по един участник, те са предварително свирен мач, коментира тя.

И Манолова, и Фандъкова обясниха как ще изберат екипа си в Столична община. "Имам дълъг управленски опит, много последователен, още като директор на училище. Хората, с които работя и имам намерение да работя си имат имена и лица. Предложих промяна, защото София е готова за нови приоритети и предизвикателства, затова заложих и на много утвърдени личности в професията си", обясни Фандъкова и изброи част от тях - проф. Иво Петров, Асен Николов, архитект Петков, Диан Стаматов. Предвиждам промени и в структурата и моя екип, допълни тя.

Показала съм реално в действие как определям хората, с които ще работя, заяви Манолова. И даде пример с избора на Диана Ковачева за зам.-омбудсман - публична процедура, онлайн излъчване, предложение от граждански организации. Тя дойде от министър на ГЕРБ, в екипа ми имаше партийни, безпартийни, десни, леви хора, обясни тя. Знаещи, можещи, кадърни - това е принципът, на който ще заложа, каза Манолова и цитира Никола Саркози, че качествени хора има от всички партии.

След дебатите по тези теми, Фандъкова и Манолова имаха възможност да си зададат по 3 въпроса една на друга.

Първа атакува Манолова. През 2008 г. подадохте оставка като зам.-кмет, защото 5000 деца останаха извън общинските детски ясли и градини, а сега - 11 г. по-късно, когато ситуацията е същата, сега се кандидатирате, попита тя. Фандъкова обаче я помоли да си провери фактите и обясни, че е подала оставка, защото първата електронна система за детските градини в столицата, въведена по нейна инициатива, е блокирала за 4 часа и това създало голямо неудобство на родителите. Преди това те стояха с часове, за да запишат детето си, а и с въвеждането на системата стана ясно колко деца са извън общинските ясли и градини, обясни тя. И напомни, че за 10 г. в столицата са построени 100 нови детски градини и са осигурени нови 17 800 места.

Няколко партии застанаха зад вас с програмите си, кое от програмата на БСП няма да изпълните, обърна се след това Фандъкова към Манолова. Нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия, а да изпълня програмата, която написахме заедно с гражданите, отвърна й тя. Но обясни, че от програмата на БСП ще изпълни предложението как децата да имат места в градини и ясли, което било и лява, и дясна мярка - общината да влезе във взаимодействие и с ресурс с частните детски градини, за да няма дете без място. Тя обаче щяла да го приложи чрез ваучери, за да няма неравнопоставеност в избора на градини.

Фандъкова попита още Манолова дали има финансов разчет колко ще струва на общината заложеното в програмата й предложение за изкупуване и отчуждаване на всички терени в междублоковите пространства, предвидени за застрояване. Очаквам да заваря в СО регистър на тези имоти, както и анализ колко ще струва, защото държавата също трябва да се включи, тъй като разреши чрез реституционните закони възстановяването на земеделски земи в застроени части на града, обясни Манолова. И допълни, че всичко трябва да става по пазарна оценка, за да не са ощетени и собствениците на имоти. Само за "Дружба" са нужни 250 млн. лв., коментира обаче Фандъкова.

След това Манолова атакува Фандъкова с въпрос кой й е редял листата досега и кой управлява София. "Вие имате опит като политик и член на БСП, знаете как се подреждат партийни листи. Аз съм част от ръководството на ГЕРБ и съм участвала, но този път имах възможност сама да наредя листата си, за да се работи по проблемите на града", отговори й тя.

Двете отново си размениха реплики за обществените поръчки. Фандъкова попита Манолова след като отправя обвинения, че само по една фирма участва в дадена поръчка, как ще осигури участието и на други, ако няма такова желание. Критериите са направени само за 1 участник, те са дискриминационни, критикува Манолова. Обществените поръчки са свирен мач, но не вие, те се решават от друг човек, този, който определя обществените поръчки е Борисов, хората на Борисов, които дърпат конците в общината, допълни тя.

Вие сте юрист, сезирайте органите, както направихте едно време с Костинброд - сезирайте органите, това е начинът да се борим с корупцията, а не с тежки внушения, отвърна й Фандъкова.

След това двете кандидатки отговаряхана въпроси на водещата.

Мая Манолова трябваше да обяснява кого ще представлява, ако спечели, след като сега около нея е "вавилонско стълпотворение от разнополови политически сили, които говорят на различни езици". "Зад мен стоят граждани - партийни или непартийни, и политически формации, които искат промяна, защото моделът на управление на София не е десен, а задкулисен. Това са всички, които искат яснота кой управлява и взема решенията, които искат кмет лидер, който да отговаря за успехите, но и за неуспехите на общината, всички, които искат промяна и са срещу статуквото. Лично ще нося отговорност, няма да се крия зад централи и зам.-кметове", отвърна тя.

Фандъкова пък бе запитана дали успехът й е залог за довършването на третия мандат на Бойко Борисов като премиер. "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. 3 пъти съм се явявала, с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания като мажоритарен кандидат, не използвам лъжи и манипулации. Имам ясна политическа ориентация и ясни ценности, които не съм променяла през целия си живот", отвърна тя.

След това водещата попита и двете кой е за тях Бойко Борисов?

"Имаме ясни отношения и ясни отговорности. Той ме покани без да ме познава да съм зам.-кмет на столицата. След като работихме заедно, станах сред учредителите на ГЕРБ. Доста често имаме тежки разговори в защита на интереса на софиянци, особено в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, не винаги са резултатни, но съм доста упорита в отстояването интереса на столичани", обясни Фандъкова.

"Борисов не ми е нито началник, нито ментор, нито човек, който да определя поведението ми и да ми диктува отношенията, нито ми реди листата. Имала съм работни отношения с него, защото работата на един омбудсман зависи и от отношенията с институциите - и до един момент съм успяла да извоювам доста важни стъпки. Но повече от 1 г. насам се сблъсках със стена на блокиране на кампаниите и идеите ми, гражданите бяха наказани заради моето отношения", отговори Манолова.

След това тя трябваше да обяснява дали се цели в председателския пост на БСП. Срещу Борисов ли се борите или срещу Нинова, попита я Беновска. Манолова напомни, че Корнелия Нинова е лидер на БСП след като самата тя е станала омбудсман. От 4 г. не съм член на БСП и няма как да кандидатствам за председател, има устав. Не съм кандидат за председател на БСП, нито имам намерения да правя друг обект, отсече тя. И обясни, че каузата й е да промени този модел на управление в София, наложен от Борисов.

Накрая Фандъкова обяви, че трябва да има надграждане, за да се върви напред. "Знам, че опитът ви е в говоренето. Аз отново ще кажа - трябва да продължи промяната. А промяната я започнахме ние", обърна се тя към Манолова. Фандъкова не се притеснявала от неудобни въпроси. "Не се гордея с всеки един ден от работата ми, но няма нито един ден, от който да се срамувам", обяви тя.

"Чух за себе си такива неща в тази кампания, че даже не съм подозирала. Изля се мръсна течност върху мен и близките ми хора. Спрях да им обръщам внимание. От 15 г. съм в публичното пространство. Питали са ме, съчинявали са инсинуации и лъжи. Няма какво повече да се измисли", каза пък Мая Манолова.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка