Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул. "Тодор Александров"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706482 www.24chasa.bg

През ноември 7 световни архитектурни бюра ще представят проектите си за "Св. Неделя"

"Разкриваме средновековната църква "Св. Спас" – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. "Тодор Александров" и бул. "Мария Луиза". Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс", каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът "Св. Спас" заедно със "Св. Неделя" са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. "Т. Александров". Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място", обясни Фандъкова.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа е реновиране на пл. "Св. Неделя" с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции", обясни Фандъкова.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни. Затова подкрепихме проучванията на 10 археологически обекта", каза Фандъкова. В последните години бяха изградени подземния музей под храма "Св. София", първият археологически парк на Западната порта на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл. "Св. Неделя".

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!