Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул. "Тодор Александров"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706482 www.24chasa.bg

През ноември 7 световни архитектурни бюра ще представят проектите си за "Св. Неделя"

"Разкриваме средновековната църква "Св. Спас" – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. "Тодор Александров" и бул. "Мария Луиза". Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс", каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът "Св. Спас" заедно със "Св. Неделя" са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. "Т. Александров". Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място", обясни Фандъкова.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа е реновиране на пл. "Св. Неделя" с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции", обясни Фандъкова.

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

"Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни. Затова подкрепихме проучванията на 10 археологически обекта", каза Фандъкова. В последните години бяха изградени подземния музей под храма "Св. София", първият археологически парк на Западната порта на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл. "Св. Неделя".

Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст

Боксовата сага между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа има три възможни варианта за разрешаване, научи "България Днес" от източници, замесени в преговорите. Първоначално битката беше насрочена за юни, но се отложи за неопределено време заради пандемията коронавирус. Заразата все още не е затихнала и това затруднява избора на място на срещата