В Бургас Димитър Николов на крачка от четвърти мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706856 www.24chasa.bg
Димитър Николов

Дори претендентите за поста му не оспорват постигнатото при 12-те години управление на сегашния кмет - градът стана европейски не само като визия, но и като качество на живот

Опозиционните партии се надяват на балотаж, но едва ли ще се стигне дотам

Интригата в морския град е кой колко съветници ще вкара

В разгара на предизборната кампания основната интрига за Бургас се очертава не кой ще е следващият кмет, а кой колко съветници ще вкара в местния парламент и ще имат ли ГЕРБ пълно мнозинство както предишните два мандата.

10 са кандидатите за кмет и

повечето са

водачи на листи,

за да ги теглят

като локомотив

Някои от тях се пробват за втори път.

Досегашният кмет Димитър Николов излиза за четвърти мандат като кандидат от ГЕРБ, без да води листата, и по всичко изглежда, че ще го спечели безапелационно от раз. Опозиционните партии се надяват на балотаж, но е малко вероятен. Те се надяват, че заради многото кандидати гласовете ще се разпилеят в различни посоки.

Победата на Николов няма да е изненада за никого. Той не прави традиционната предизборна кампания един месец преди вота с грандиозни обещания и проекти. Той 4 години работи усърдно и без скандали с всички политически сили.

Затова и никой от опонентите на досегашния кмет не отрича постигнатото при управлението му през последните 12 г., но за пред електората винаги намират кусури. Което обаче не прави битката на принципа “всички срещу Николов”, а по-скоро допълва визията за бъдещето на града с предложения и препоръки.

До 2007 г. Бургас бе в сянката на Варна, но отдавна излезе от нея и в много отношения изпреварва т.нар. морска столица на България. При Николов Бургас дръпна чувствително напред, реализирайки крупни проекти, които доведоха до пълна промяна на града както като визия, така и като качество на живот. Освен коренно обновената инфраструктура, което е видимо и за най-предубеденото око, в Бургас

образованието бе

издигнато в култ

и се дава за пример на много градове с пилотните си нововъведения и модерна база. Безработицата през цялата година е ниска, не само през лятото, и съизмерима със София, привличайки работна ръка и от други градове. През последните години от нищото върху една блатиста местност в Бургас бе изградена изцяло нова промишлена зона на север, а сега

се работи и за

откриването на

огромен

индустриален

парк

на юг до комплекс “Меден рудник”. Предвижда се още кварталите “Долно Езерово”, “Черно море”, “Равнец” и “Девети километър” да опашат града с екологично чиста индустрия. Културният живот в Бургас е динамичен и разнообразен и през зимата, а през лятото съперничи и на столичния с многобройните си фестивали и атракции.

“Имам силата, идеите и самочувствието да надградим постигнатото и да продължим заедно напред”. С тези думи Николов откри кампанията си, но от неговите уста те не звучат като предизборно клише.

В програмата за следващите 4 г. той е определил

здравеопазването

като топтема

Един от акцентите е създаването на университетска детска болница с денонощен спешен център. Догодина в Бургас ще отворят 20 нови предприятия, а на екологията се поставя голямо значение с инвестиции в нови станции за мониторинг на въздуха, подмяна на печките с твърдо гориво и модернизация на сметосъбирането. По идея на Николов общинският съвет даде зелена светлина и за увеличаването на обществения градски транспорт с нови 56 електрически автобуса. Не са забравени и социалнослабите и пенсионерите, за които бяха издействани много придобивки.

Негласно повечето кандидати признават, че битката за кмет е предрешена, но стремежът им е да вкарат колкото се може повече съветници в местния парламент и да разбият мнозинството на ГЕРБ. Такава бе картината в последния мандат на бившия кмет Йоан Костадинов, който разчиташе на плаващо мнозинство, от което много партии се облажиха. В по-смелите си мечти някои кметове се виждат и на балотаж, но по-скоро за пред публика.

На социалната струна на избирателя ще свири кандидатът на БСП Николай Тишев, който обяви, че основният приоритет на екипа му ще е да работи за по-високи заплати в Бургас. Като опозиция в общината социалистите отричат много от постигнатото за града и

се хващат за

всяка жалба

от срещите си с граждани, генерализирайки я в голям проблем.

Като твърда опозиция на ГЕРБ и Димитър Николов се позиционира и кандидатът за кмет на “Движение България на гражданите” Живко Табаков. Предприемачът с бизнес в туристическия бранш беше първият, който публично обяви кандидатурата си за кмет още в началото на юли. В общинския съвет бе на нож с управляващите по всички направления, излизайки с многобройни предложения за промени в редица направления на обществено-икономическия живот, които не бяха приети от мнозинството. Негова бе и идеята за въвеждане на нова избирателна система в Бургас по примера на София, Пловдив и Варна - пряк избор на районни кметове от презумпцията за по-голям контрол на властта.

Сериозна скорост през последните месеци набра и кандидатът на “Средноевропейска класа” Константин Бачийски. Политикът с бизнес в сферата на IT технологиите е един от хората, които имат заслуги за привличането на нискотарифната авиокомпания Ryan air в Бургас, макар и само за едно лято, но има цялостна концепция по въпроса.

В предизборната кампания общинският съветник се втурна стремглаво с предложението си за

превръщане на

Бургас във втори

Дубай

със съживяването на бившата авиобаза в Равнец в огромен индустриален парк. Макар че по този въпрос работи и екипът на Николов, по чието предложение държавата прехвърли запустялото военно летище на общината. Идеята на Бачийски е то да се превърне в карго и на него да кацат товарни самолети.

С кандидат-кмет на изборите излиза и “Демократична България” в лицето на адвоката Иво Баев , който е едно от най-разпознаваемите лица в гилдията.

Синът на

художника

Георги Баев,

който бе и депутат от Великото народно събрание, е буден общественик с компетентно отношение по много въпроси. В друго време и при други обстоятелства много от бургазлии са го припознавали като евентуален кмет, което обаче и сега не омаловажава присъствието му на политическата сцена. В предизборната си платформа Баев застъпва тезата за по-качествен живот на бургазлии, като се започне първо с решаване на проблемите пред дома, улицата, квартала.

И френски възпитаник, който също е юрист и

син на виден

бургаски лекар,

е сред претендентите за кметския стол в Бургас. Теодор Шейков, кандидат на единствената местна коалиция “Ние, Гражданите”, обаче ще трябва да изчака решението на административния съд, след като ЦИК го заличи заради проблеми с уседналостта, а формацията пусна жалба. Младият адвокат с практика в родния си град е завършил университета “Пантеон - Асас” в Париж и се определя като несистемен политик, с което обяснява и проблемите си с участието на изборите. От коалицията извадиха удостоверение от общината, че от 2011 г. не си е променял регистрацията в Бургас, и застанаха зад него.

Какъвто и да е отговорът на съда, “Ние, Гражданите” излиза на изборите със собствена листа с водач зърнения бос и няколко мандата общински съветник Бенчо Бенчев.

“Ще работим за гражданите на Бургас, без да се съобразяваме с партийните централи”, заяви бизнесменът при откриването на предизборната кампания, а Шейков се обяви за нов модел на управление, разчитайки на гражданските гласове. Едно от предложението на формацията е изграждането на леко метро в Бургас с европейски средства, за което ще търсят подкрепа от всички партии.

С Георги Сталев кандидат-кметовете адвокати стават трима. Той бе издигнат от АБВ и се обяви, че ще се бори в 4 направления - подобряване на околната среда, развитието на туризма, според него “набутан в ъгъла”, за връзка между бизнеса и образованието и за намаляване на местните данъци и такси.

И на тези избори хората на Валери Симеонов отново заложиха за кмет на изпълнителния директор на държавната бургаска болница д-р Бойко Миразчийски, но и при тях битката ще е да вкарат повече общински съветници. От Миразчийски като мотор на листата се очаква след изборите отново да се оттегли в УМБАЛ, както стана през 2015 г.

В битката със свой кандидат се включва и “Възраждане” с Владимир Павлов, чието кръщение в политиката е от времето на СДС. Отново като съперници за кметския стол в Бургас излизат и двамата братя Дражеви. Гръмогласният Георги Дражев, който допреди години бе в редиците на НФСБ и доскорошен зам.-председател на общинския съвет, се кандидатира от Партия български социалдемократи, а брат му Ивайло Дражев, бивш бос на футболния “Черноморец”, е избрал партия “Свобода”.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко