Суперцентър на Алма матер ще помага на индустрията, първи е в Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7706988 www.24chasa.bg

Софийският университет ще изгради център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект. Проектът се нарича “Големи данни за интелигентно общество” (GATE).

“Институтът ще бъде изграден с финансиране от 30 млн. евро. Проектът за него е класиран между 14 от повече от 200 проекта от цяла Европа и е първият в Централна и Източна Европа, докато в Западна Европа има вече 50 такива. Партньор по проекта е шведският университет Chalmers, който ще споделя добри практики в една изключително бързо развиваща се област, обясни ректорът проф. Анастас Герджиков.

Според него институтът ще служи като хъб, който свързва и обединява в единна устойчива екосистема всички заинтересовани от големите данни - университет - държава - индустрия - общество. На откриването на проекта в аулата на СУ повечето от присъстващите бяха хора от индустрията и от бизнеса. Затова, преди да е стартирал проектът, СУ вече има договори за над 4 млн. с фирми, които очакват от института да изпълни определени задачи, каза още ректорът. Според него няма как през следващите 10 години всички сериозни фирми да не се дигитализират по този начин - прилагайки изкуствен интелект и използвайки големи бази данни. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!