Гражданите на Северна Македония не очакват дата за начало на преговори с ЕС през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7707177 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Почти половината от македонските граждани не очакват страната да получи дата за начало на преговори с ЕС идната седмица, пише скопският "Независен весник". Според анкетата на Института за политически изследвания Скопие 47,7 процента от анкетираните граждани не очакват дата за преговори през октомври. Оптимисти са 34,8 процента, а 17,5 процента нямат отговор. Една четвърт от гражданите или 24,6 процента казват, че ако страната не получи дата за начало на преговори през този октомври, тогава това няма да се случи никога, 22,3 процента очакват начало на преговори в следващите пет години, 16,9 процента мислят, че това ще се случи до края на идната година, а 16,7 процента мислят, че датата за преговори ще дойде идната пролет, пише скопският вестник, цитиран от БТА.

Според мнозинството от гражданите критиките към страната, които идват от Брюксел, са оправдани. Така смятат 41,4 процента от анкетираните, а в противното са убедени 26,7 процента. 31,9 процента нямат отговор на този въпрос. Ако утре се организира референдум, цели 67,4 процента ще гласуват за влизане на Северна Македония в ЕС, 17,3 процента са против, а без отговор са 15,2 процента от анкетираните.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров ще бъде от днес до 17 октомври на визита в Брюксел, където Съветът по общи въпроси и Европейският съвет трябва да вземат решение за дата за начало на присъединителни преговори на Северна Македония с ЕС, съобщават скопските медии.

Вестник "Нова Македония" пише, че премиерът на Албания Еди Рама не е оптимист за начало на преговори с Европейския съюз. "Дали съм оптимист? Не", заявил Рама за ирландския вестник "Айриш Таймс", предава тиранската телевизия "Топ ченъл". Рама заявил, че не е оптимист, като гледа какво се случва в Европа.

"Ние сме странична щета. Когато някъде има бомби и се цели една градина, ние сме градината", заявил Рама за вестника.

Вестник "Слободен печат" пише, че Франция е единствената страна, която смята, че Северна Македония не изпълнява необходимите условия, за да й бъде дадена дата за начало на преговори с ЕС.

Вестник "Нова Македония" съобшава, че бившата специална прокурорка Катица Янева днес се връща в следствения затвор в Шутка. Това потвърдила нейната адвокатка Ирена Фръчкоска за ТВ 24. След четири дни прекарани в частна клиника, където според адвокатите Янева била приета в прединфарктно състояние, здравословното състояние на бившата специална прокурорка значително се подобрило.