Стоян Мавродиев: Сделката за ЕВН е пример за брутална манипулация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7707956 www.24chasa.bg
Стоян Мавродиев СНИМКА: Архив

Сделката за ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация. Това каза главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, който бе разпитан по делото за продажбата на 33% държавен дял в електроразпределителното дружество. Подсъдими са издателят Иво Прокопиев, бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и трима мениджъри в "Булброкърс".

В качеството си на бивш шеф на Комисията по финансов надзор в период 2010 – 2016 година Стоян Мавродиев даде показания пред специализирания съд, където върви делото.

„Аз многократно казвам през годините, че това е класически пример за брутална пазарна манипулация, довела да сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на десетки милиони левове. От една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – препятствало е възможността тези средства да отидат за полезни дейности“, коментира Мавродиев.

Според него заради действията на „Булброкърс“ страната ни не успяла да постигне реалната пазарна цена, на която да продаде оставащия държавен дял на енергоразпределителното дружество, с което значително бил ощетен държавният бюджет.

„След като направихме проверките на „Булброкърс“, след приключването на аукциона за продажбата на акциите на ЕВН, тогава се установиха всички нарушения“, уточни бившият шеф на КФН.

Според него тогава вариантите били два. Първият – всичко купува ЕВН, а вторият – блокиране на останалите оферти, така че никой друг да не може да купи акции, което на практика проваля аукциона. „Очевидно се е реализирала хипотезата по вариант едно“, добави Мавродиев.