Случайно съвпадение - в деня на делото EVN бизнесменът Прокопиев отрича да е заплашван и благодари на Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/7708562 www.24chasa.bg

l Заплахата е била устна

Възможно е да е свързана с проблемите около фирмата за споделено ползване на електромобили SPARK, в която издателят е съдружник с литовци

 

Случайно съвпадение, без връзка, е изявлението на бизнесмена Иво Прокопиев часове преди делото ЕVN, по което той е подсъдим.

Така източници от МВР коментираха написаното от издателя на “Капитал” в неговите медии, където той отрича да е бил заплашван. В четвъртък, без да посочва името му, на въпрос за разследване по повод изнудване на депутата Делян Пеевски и бизнесмена Ахмед Доган главният прокурор отговори, че по същия начин се реагира и на заплахи, “дошли по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата”.

С изявлението си в понеделник Иво Прокопиев лично потвърди, че той е визираният от главния прокурор бизнесмен. “Не съм получавал никакви заплахи, както и не съм подавал никакви сигнали до прокуратурата или друг компетентен орган във връзка със заплахи.” Той научил от МВР как външен източник съобщил на полицията, че е получена информация за потенциална заплаха. Тя била заради журналистически разследвания и публикации. “В тази връзка органите на реда извършват проверки на различни конфликтни ситуации. Аз и колегите ми им оказваме пълно съдействие”, обясни издателят. Прокопиев вмъква и името на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев. “Публичното посочване - многократно от г-н Сотир Цацаров, а напоследък и от кандидата за негов приемник г-н Иван Гешев - на “Капитал” и мен лично като основен опонент и проблем на статуквото е обективна предпоставка за потенциални посегателства от страна на всеки, който се чувства засегнат от критични публикации или си мисли, че по този начин ще угоди на някой силен на деня”, казва издателят.

Според осведомени има заплаха и тя не е била писмена, но вече пред дома и офиса на Прокопиев има полицейски патрули. Източници на “24 часа” смятат, че развитие по този казус ще има след седмица, и уточняват, че проблемът на бизнесмена не е свързан с издателския му бизнес, а с негови финансови проблеми в сделки извън “Капитал” и “Дневник”.

Негов бивш партньор припомни неофициално пред “24 часа”, че в последните седмици около Иво Прокопиев се развива друг казус и той е свързан с фирмата SPARK за електрически автомобили, които се ползват за споделено пътуване в София. В началото на октомври представители на българо-литовската компания, в която съакционер е Иво Прокопиев, обявиха във фейсбук, че вандали са счупили и катастрофирали 15 коли и интензитетът на атаките се увеличава с всеки изминат ден. Според екипа на Прокопиев става дума за “добре подготвено и организирано престъпление”, което може да спре услугата. МВР тогава обясни, че става дума за тийнейджъри вандали. Бившият партньор на Прокопиев допуска фирмата SPARK да има сериозни финансови проблеми и атаките срещу колите да са допълнителен фактор за закриване на дейността ѝ в България.

Точно за финансови проблеми на Иво Пропокиев, аналогични от периода 2010-2013 г., пише и вестник “Телеграф” в понеделник, чийто издател е депутатът Делян Пеевски. В публикацията от понеделник се припомня, че тогава бизнесменът обявява, че се готви неговото убийство, заминава за Сингапур, като в България остава над 200 милиона евро дългове в различни бизнес начинания.

От прокуратурата отказаха да коментират изявлението на Прокопиев. Всъщност нито МВР, нито прокуратурата официално са съобщавали за заплахи, отправяни към него.