Четирима владици срещу Николай Пловдивски за срещата на синода с руския митрополит (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7708564 www.24chasa.bg
Митрополит Гавриил

Техни Високопреосвещенства Гавриил, Йоан,

Серафим и Даниил зоват за братска любов

и доверие, а не за всяване на съблазън и смут

“Нямаме никакво основание или притеснение да не се срещнем и с нашия събрат от Руската православна църква Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев). Това е въпрос на църковно съзнание и уважение към свещения сан.” Това пишат 4-ма митрополити от Светия синод в отговор на писменото обяснение на Пловдивския владика Николай защо не е уважил срещата с представителите на Руската православна църква на 9 октомври. В него той казва, че се създава усещане, че Българската православна църква би могла да вземе решение по “украинския въпрос” под външен натиск в резултат на лобирания.

“Изпитах известно смущение, защото не е типично гости от братски поместни православни църкви да бъдат посрещани от Светия синод в пълен състав. Разбирам, че междувременно срещата в Светия синод е била отменена и делегацията е била приета в друг формат. Ще кажа – слава Богу!”, написа митропилит Николай.

Отговорът на неговото обяснение е подписан от Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. Те са участвали в срещата с Иларион на 9 октомври, на която

Николай е

отказал да

присъства

4-мата митрополити, участвали в срещата, казват, че изявлението на митрополит Николай е породило смущение и недоумение сред църковното общество в България.

“Срещата с Волоколамския митрополит Иларион и придружаващите го духовници нямаше задължителен характер. Съгласно изпратеното от главния секретар на Светия синод Мелнишки eпископ Герасим с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит до синодалните архиереи писмо, беше оставено на избора на всекиго от нас с оглед на нашата служебна програма и епархийски дела, дали може или не може да присъства”, пише в изявлението на митрополитите Гавриил, Йоан, Серафим и Даниил. Те казват още, че са се отзовали на покана така, както и за много други срещи, включително и по т.нар. украински въпрос, както го нарича митрополит Николай в своето публично обяснение. 

“Основополагащо за нормалното функциониране на всяка общност е доверието и взаимното уважение между нейните членове. При възникването на каквито и да е въпроси, недоумения, неясноти или противоречия, включително несъгласия по дадени въпроси, сред българските архиереи първото място, където тези въпроси могат и трябва да се разгледат, са заседанията на Светия синод. Общуването чрез отворени писма може да бъде оправдано само тогава, когато не съществуват легитимни средства за комуникация. В противен случай

не даваме

пример за

отношения на

братска любов

и доверие,

а по-скоро рискуваме да всеем съблазън и смущение сред верните (Мат. 18: 6 – 7)”, пишат 4-мата митрополити. Те са категорични, че не приемат внушения, че сме “малка църква”, и се омаловажават независимите управленски решения на автокефалната Българска православна църква, както пише в писмото на Пловдивския владика, който критикува и 9-ото място в диптиха, на което Руската православна църква е поставила българската, и припомня, че Русия става православна благодарение на мисионерите от Българската автокефална църква.

“От реда на диптисите не произтичат никакви привилегии. Те имат богослужебен характер. Използването им в подобен контекст не беше аргумент при вземането на решение на Светия синод при произнасянето му за неучастие в Критския събор през 2016 г. Времето за вземане на едно или друго решение е въпрос на преценка на съборната, самоуправляема Българска православна църква и не се влияе от това кога една или друга поместна църква е взела или отказва да вземе решение по съществен въпрос за единството на Светото Православие”, се казва в изявлението на владиците.