ЕС вярва в европейската съдба на Сърбия, Балканите принадлежат към Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7708931 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският съюз е най-големият донор на Сърбия и никога не би вложил толкова енергия и средства без твърда вяра в нейната европейска съдба, заявява в интервю за в. "Политика" почетният член на Европейския съвет Херман ван Ромпой. За бившия председател на Съвета на ЕС и премиер на Белгия е очевиден фактът, че Белгия, ЕС и Сърбия споделят обща съдба и това е причината ЕС да стимулира Сърбия. "Това е въпрос на елементарна география, обща история и култура и ЕС постоянно потвърждава това. Балканите принадлежат към Европа и могат да й предложат много", казва ван Ромпой, предава БТА.

Курти не се отказва от Велика Албания, пише в. "Вечерне новости". Изданието съобщава, че кандидатът за премиер на Косово, лидерът на движение Самоопределение Албин Курти вчера се е срещнал с британския посланик в Прищина Никълъс Абът под знамето на Албания. Вестникът коментира, че с това Курти на практика е потвърдил желанието си за създаване на Велика Албания, под чието знаме неотдавна прие и делегация на норвежкото външно министерство.

"Вечерне новости" припомня, че през 2001 г. Албин Курти и няколко други косовски албанци са били помилвани от тогавашния президент на Югославия Воислав Кощуница. Сред помилваните са били и братя Мазреку, които са признали, че са изнасилвали сръбски деца и са участвали в разстрела на 100 сръбски цивилни в Ораховац. "Никога не бих дала одобрение на предложението за помилване на затворници, извършили най-страшните престъпления", коментира за вестника сръбският министър на правосъдието Нела Кубурович.

В. "Блиц" съобщава за инциденти, свързани с продължаващите 12-ти ден протести на таксиметровите шофьори в Белград, организирани в пиковите часове на деня и блокиращи градския транспорт. Близо до сградата на правителството полицията е арестувала двама мъже, единият от които е таксиметров шофьор. Неприятности са преживели и репортери на "Блиц", които снимали разправия между таксиметрови шофьори и граждани.