Ситуацията в Румъния може да се е променила, но искането на ЕК остава същото

https://www.24chasa.bg/novini/article/7708936 www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен Снимка: Ройтерс

"Послание от Европейската комисия към румънските политици: ситуацията се е променила, искането остава - нови предложения за комисари"; "Искане на Урсула фон дер Лайен към Румъния" - под тези и други заглавия румънските медии съобщават днес, че избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очаква още предложения за еврокомисари от три страни членки - Румъния, Унгария и Франция, посочва БТА.

"Политическата ситуация в Румъния може и да се е променила, но искането на избраната за председател е същото - още имена биха били полезни, за да се приближим към решение, и поради тази причина избраната председателка е в контакт с румънските си колеги", заяви вчера говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от информационния сайт Зиаре. (Лявото правителство в Румъния бе свалено от власт с вот на недоверие миналата седмица - бел. ред.)

Зиаре припомня, че кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария - Рована Плумб и Ласло Трочани - бяха отхвърлени от правната комисия на Европейския парламент заради възможен конфликт на интереси, а френската кандидатка Силви Гулар бе отхвърлена по етични причини при второто изслушване в специализираната комисия.
В момента графикът (за утвърждаване на новата Европейска комисия) е в ръцете на трите страни членки, които трябва да предложат кандидати, и в тези на Европейския парламент, заяви говорителката на ЕС Мина Андреева.

Съгласно утвърдения към момента график, Европейският парламент следва да гласува състава на новата Европейска комисия на 23 октомври по време на пленарната си сесия в Страсбург, напомнят румънските медии.

В. "Ромъния либера" пише, че в случай на отлагане на гласуването, настоящият изпълнителен орган на ЕС, ръководен от Жан-Клод Юнкер, ще функционира като изпълняващ длъжността. Подобно нещо се е случвало три пъти досега, припомня вестникът и дава пример с комисията Барозу 2, която трябваше да встъпи в длъжност в края на 2009 г., но започна работа едва през февруари 2010 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември