Какви рискове крие употребата на психоактивни вещества

https://www.24chasa.bg/novini/article/7709823 www.24chasa.bg

Често приеманата за безвредна марихуана всъщност не е никак безвредна. Тя може да доведе до много когнитивни и емоционални нарушения като нарушения на краткосрочната памет и концентрацията, безпокойство, обърканост и страх. Освен рисковете за физическото здраве, съществуват и рискове за психическото.

Хора, предразположени или с генетично заложени депресивни състояния и психози, това може да бъде силна предпоставка за тяхното отключване, казва Мариета Рускова, клиничен психолог и експерт в индивидуални и групови психологични консултации. Често срещан е и т.нар. амотивационен синдром, при който се наблюдават изключителна пасивност и пълна липса на амбиции, просто съществуване. Истината е, че употребата на марихуана в комбинация с алкохол може да доведе до смущения в сърдечната дейност и колабиране.

Амфетаминът е синтетично вещество, което потиска чувството за умора, увеличава сърдечната честота, води до свръхактивност, чувство за щастие и самоувереност, но и до пълно изтощение след това. При отнемане на чувството за жажда и умора, употребяващите рискуват организма им да “прегрее” и да се срине, да се стигне до сърдечен удар или инсулт. Най-често срещаните последствия от употребата на амфетамини са агресия, халюцинации, параноя, остри психически разстройства.

Екстазито води до чувство на еуфория и засилване на възприятията и енергията. Най-честите странични ефекти са гадене, втрисане, изпотяване и др., но е възможно да се стигне до чернодробни възпаления, белодробна недостатъчност и заболявания на костния мозък.

Употребата на амфетамини или екстази може да доведе до хипертермия – увеличаване на телесната температура до над 42 градуса, което състояние създава опасност от поява на конвулсии или тежка бъбречна недостатъчност. Употребата на стимуланти може да доведе до мускулни спазми, гърчове, дезориентираност, параноя, психоза, спиране на сърдечната дейност.

Кокаинът е един изключително високорисков стимулант, към който пристрастяването става лесно и трайно. Ефектите му са интензивна еуфория, потискане на апетита, но и раздразнителност, гадене, нарушение в съня, повишени кръвно налягане, сърдечна честота и телесна температура. Възможните последствия са безпокойство, параноя, депресивност и безсъние, а свръхдозата крие рискове като хипертонична криза, мозъчен кръвоизлив или остра бъбречна недостатъчност.

Хероинът е наркотикът, към който се развива бързо физическа и психическа зависимост, а абстиненцията при него е с най-тежките симптоми от всички наркотични вещества. Това ПАВ създава усещането за топлина и емоционален комфорт, и притъпява болката, но в дългосрочен план уврежда мозъка и черния дроб, води до рязка загуба на тегло, загуба на зъби, инфекции, ХИВ, хепатит, възпаления и абсцеси на крайниците, увреждания на кръвоносните съдове. Свръхдозата води до загуба на съзнание, кома или смърт.

  "Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2019 г. по договор № 25-00-2/30.04.2019"