Изявлението на Лозан Панов по делото "Полфрийман" нажежи страстите във ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710149 www.24chasa.bg

Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за обръщението му 

Изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че съдиите трябва да побързат по делото "Полфрийман", а вътрешният министър да изпълни определението на апелативния съд, нажежи страстите в съдийската колегия на ВСС.

След края на заседанието представляващият съвета Боян Магдалинчев попита колегите си дали няма да вземат отношение по обръщението на Панов. То бе публикувано в понеделник на сайта на ВКС. Преди заседанието Магдалинчев обяви, че поведението на Панов е недопустимо.

"Казах, че не съм съгласен със становището му. Не може непрекъснато да се хвърля упрек към ВСС, че не защитава интересите на магистратите. Не може в конкретния случай да се дава квалификация дали казусът е елементарен. Дали е такъв, или не, това е правомощие на съдебния състав. Правят се внушения в друга посока“, каза Магдалинчев.

Когато той постави въпроса за дискусия, шефът на ВКС напусна заседанието.

Магдалинчев упрекна още Панов, че вместо да бъде в страната, за да реагира на напрежението около случая, шефът на ВКС по това време бил в командировка в Люксембург.

Севдалин Мавров се присъедини към мнението на представляващия ВСС. Той добави, че не желае да взима отношение по казуса „Полфрийман“ и ще се отведе, но напомни, че съдийската колегия отдавна иска от Панов да назове „имена за зависимости“. Преди да напусне залата, Мавров каза, че не се чувства зависим, но е обиден и е обидно за състава от ВКС това, което е написал Панов. "Ние сме длъжни да го защитим", заключи Мавров.

Атанаска Дишева пък попита в каква процедура е съдийската колегия. „Форматът ми прилича на другарски съд“, каза тя. После се обърна към Магдалинчев с думите, че не помни кадровият орган да е вземал становище по негови медийни публикации. Тя допълни, че ако представляващият ВСС иска да бъде изразена позиция в защита на съдийската независимост против изказването на председателя на ВКС, това трябва да стане в съответствие с процедурата и закона – с точка в дневния ред. „След края на заседанието с демонстративно изявление да се прави обсъждане, ми се струва обидно за органа, в който работим“, каза Дишева. Тя добави, че не се чувства обидена от обръщението на Панов.

Тогава председателят на ВАС Георги Чолаков, който пое ръководенето на заседанието, след като Панов напусна, обяви: „Закриваме“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",