109 са рисковите язовири в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710570 www.24chasa.bg

109 са рисковите язовири в страната, заяви зам.-председателят на агенцията по метрология и технически надзор Кирил Войнов. В края на 2017 те са били 204. Проблемите им са различни - със стените, с основни спускатели, преливници, като в момента се прави всичко възможно да се ремонтират.

81 вече са проверени, останалите - до края на месеца. Войнов увери, че се извършва постоянен контрол. Направени били и промени в закона относно прехвърлянето на язовири към новото държавно предприятие. Кметовете трябва да ги дарят на областните управители, които след това да ги направят публично-държавна собственост.

Председателят на агенцията Петър Горновски и ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков подписаха меморандум за сътрудничество във вторник. С Меморандума страните декларираха своето желание и готовност да обединят експертния си потенциал и дейността си за решаването на проблемите, свързани с експлоатацията и надзора на язовирите в страната. За гарантиране на сигурността на хидротехническите съоръжения и за набелязване на мерки за предотвратяване на вредното въздействие на водите върху околната среда, живота и здравето на хората. Университетът ще предлага експертиза при работата с язовирите, а агенцията ще помогне на учебния процес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",