Премиерът на Долна Саксония: В момента няма шанс за завод на "Фолксваген" в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710575 www.24chasa.bg
Централата на "Фолксваген" в Германия СНИМКА: Ройтерс

Премиерът на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл за момента изключва вероятността за строеж на нов завод на "Фолксваген" (Volkswagen) в Турция предвид турската инвазия в Сирия, съобщи в електронното си издание германското списание "Шпигел".

Вайл участва в надзорния съвет на "Фолксваген" като представител на Долна Саксония, която държи над 20 процента от концерна, предава БТА.

Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасни, каза Вайл.

По думите му военната офанзива е очевидно нарушение на международното право и е провокирала огромна бежанска вълна, както и цялостно изостряне на ситуацията със сигурността.

Не мога да си представя, че при тези условия "Фолксваген" би направил инвестиция за милиарди в Турция, подчерта той. По думите му тази позиция се споделя от ръководството на концерна.

Според премиера на Долна Саксония за момента става дума за отлагане, а не за пълно отказване от плановете на "Фолксваген" за Турция.

"Фолксваген" съобщи по-рано, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир. Решението трябваше да бъде взето до средата на октомври.

По думите на Вайл следващото заседание на надзорния съвет е планирано за средата на ноември.