Вълчев: Образователната система трябва да приобщи и интегрира всяко дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710686 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Основните задачи пред образователната система са да приобщим и ефективно да интегрираме всяко дете към образователната система, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Пазарджик на среща с директори и преподаватели. По думите му трябва да се осигури ежедневна посещаемост на децата, да придобият ключови и свързващи компетентности, за да бъдат пълноценни граждани и да се реализират.

Според министъра, освен обхващането и задържането на учениците в клас, трябва да се насочи внимание и към взаимодействие с родителите, които също да имат мотивация децата им да ходят на училище.

Красимир Вълчев посочи още, че в следващите десет години ще има недостиг на средни и висши технически кадри, поради което ще се увеличи приемът в професионални паралелки по природонаучни и математически дисциплини и педагогически инженерни направления. Той обясни, че се планират стипендии за ученици, получили добри оценки на матурата по математика, физика или химия, и след това избрали да продължат образованието си в педагогически специалности, предава БТА.

Най-добрите ученици трябва да стават учители, ако искаме да имаме добра образователна система, затова трябва да има високи заплати и да ги мотивираме допълнително, каза министърът. Той добави, че с поетапното увеличение на възнагражденията през 2021 година за заплати на педагогическия персонал ще се изразходват 1 380 000 лева.

Министърът говори още за учебните програми, възможностите за повишаване на квалификациите на учителите, въвеждане на система за атестиране и стимулиране на иновативни методи на преподаване.

Според Красимир Вълчев срещите с директори и учители са много полезни и се ангажира да посети всички общини в Пазарджишка област.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане