Джок Полфрийман: Бих останал в България, никой от Австралия не ми помагаше

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710700 www.24chasa.bg
Джок Полфрийман СНИМКИ: Йордан Симеонов

Ако имах избор бих останал в България, за тези 12 години само българи ми помагаха, австралийците ме търсят от съвсем скоро. Това каза на излизане от дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци австралиецът Джок Полфрийман. Той беше освободен предсрочно от 20-годишна присъда за убийство и опит за убийство. 

"Ще трябва да се върна в Австралия, след като българските власти ми позволят, за да оправя някои документи", добави той.

Той посочи, че у нас би се занимавал с организацията си за защита на затворниците, чийто председател е. Би основал нейно седалище в София. В момента не знаел къде ще отиде, заповедта му за напускане на страната била издадена от директора на дирекция "Миграция" през 2011 година с влизането в сила на присъдата му за убийство на студента Андрей Монов. 

Според мен тази забрана е отпаднала с приключване на присъдата, каза австралиецът. Той посочи, че срещу освобождаването му имало два протеста, но те били политически - от ВМРО и "Атака".

"Не съм правил опит за бягство", отговори той на въпрос на "24 часа". Австралиецът има наказание именно за такова провинение, докато е лежал в Софийския затвор. "Ако бях опитал да бягам, то това е престъпление, а аз не съм съден за подобно нещо", добави Полфрийман. Той посочи, че въпросното "бягство" било описано в доклад на надзирател. "В него той можел да напише, че е видял и НЛО в двора на затвора", каза с усмивка чужденецът. 

Той посочи, че няма представа къде ще нощува, но ще е при приятели. "Ще платя кръвнината", категоричен бе Полфрийман. Добави, че имал паспорт още от първия ден, в който го пуснали от затвора и никой от МВР не му го поискал, но разбирал защо му го вземат, тъй като системата на летището би показала, че той има забрана за напускане на страната, ако опита да излети за Австралия.

"Няма да опитам да бягам, бил съм три пъти в отпуска и съм се разхождал из софийските улици", каза осъденият за убийство мъж. 

Той допълни, че е счупил мобилния телефон с камера, който е имал в Бусманци, тъй като всеки има право на личен живот и не е искал съдържанието му да стане достояние на надзирателите в затвора. Продължил обаче да ползва трите мобилни телефона, които имал. Те били позволени. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Две положителни проби на африканска чума по диви свине са регистрирани в Кюстендилско. Случаите са от селата Четирци и Страдалово. В четвъртък местните ловци са убили няколко диви свине, чиито проби потвърдили заболяването. Отстрелът в района е преустановен. Ще бъде свикана извънредна епизоотична комисия, късния следобед днес.

Най-новата коронована звезда на силиконовия конкурс "Мис Плеймет" Михаела Тодорова се отърка в най-новия политик в държавата. Красавицата и Слави Трифонов се събраха в шоуто на Дългия, а Михаела отиде на крака при Трифонов с короната си от конкурса. Силиконовата блондинка награби Дългия още на вратата за обща снимка,

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,