Кой ще спре разрухата в Ботевград - шампионът Везенков или двамата бивши кметове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710737 www.24chasa.bg
Сашо Везенков

Водата и инфраструктурата са най-спешните проблеми на града

Местните в Ботевград описват с две думи своето родно място днес - разруха и безвремие.

Иван Гавалюгов
Иван Гавалюгов

На изборите преди 4 г. те се вдигнаха масово и свалиха от власт кмета Георги Георгиев, управлявал 12 г. Той скандално прочу Ботевград в цяла България, след като беше уличен от Сметната палата в злоупотреби за над 1 млн. лв. Известен стана и синът му Даниел Георгиев - освен с имотни далавери и с динамиката, с която премина само за ден като депутат от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

Георги Георгиев
Георги Георгиев

Тогава опонентът на Георгиев - Иван Гавалюгов, изоставаше с около 2000 гласа на първия тур, но на втория го победи с огромна преднина от над 60%. Наследникът пое властта с дълъг списък предизборни обещания, между които водещи бяха подмяна на водопроводната мрежа, цялостна реконструкция на градския парк, обновяване на сградата на общинската болница, ремонт на площада и възстановяване на зелените площи.

Предизборни ремонти дни преди местния вот.
Предизборни ремонти дни преди местния вот.

Четири години по-късно сякаш времето е спряло в Ботевград - той е

Входът на болницата, който може да се срути върху главите на пациентите
Входът на болницата, който може да се срути върху главите на пациентите

запуснат и

Боклуците се търкалят из центъра на Ботевград
Боклуците се търкалят из центъра на Ботевград

изоставен, с

Кой ще спре разрухата в Ботевград - шампионът Везенков или двамата бивши кметове

препълнени

Кой ще спре разрухата в Ботевград - шампионът Везенков или двамата бивши кметове

контейнери

Кой ще спре разрухата в Ботевград - шампионът Везенков или двамата бивши кметове

за боклук и

разбити тротоари

Проблемът с водоснабдяването продължава да е основен за общината. Гражданите твърдят, че от чешмите им периодично тече кална вода, особено след дъждове. Калната вода не е единственият проблем - и градът, и всички села страдат от чести аварии, които не се отстраняват своевременно. Хората твърдят, че качеството на водата е много лошо и налягането е много ниско. “Водата в чешмите е толкова слаба, че тече по-слабо и от казан за ракия”, коментират жители.

В градския парк е започната реконструкция, която обаче е стигнала до не повече от една четвърт от него. Очевидно предизборно е издигната нова детска площадка, но в бързината са забравили да махнат преградната лента. Само на 5 м след нея в парка се виждат изпочупени пейки, изгорели лампи и неподдържани алеи.

И ако там все пак има следи от някаква общинска грижа, сградата на ботевградската болница е в плачевно състояние. Повечето прозорци са с дървена дограма от миналия век, мазилката по коридорите пада, а козирките и навесът, под който стои самотна линейка, изглеждат пред срутване.

Не по-добро е състоянието на центъра на Ботевград. Тук следи от ремонт липсват. До детска площадка със странна арка се ширят няколко декара пустош, отделяща рушащия се бивш общински младежки дом от площада. До пощенската станция пък се стига по стъпала от миналия век, запазили парчета от бившата си лъскава мраморна обвивка. Колкото до зелените площи, които в Ботевград са наистина много, природата е взела връх над човешката намеса и грижа.

Така изглежда Ботевград в навечерието на местните избори.

Кой ще спре това безвремие? Кандидатите за кмет са седем. Според запознати трима имат шанс да спечелят поста - двамата бивши кметове, благодарение на които градът тъне в разруха - Иван Гавалюгов и Георги Георгиев, и кандидатът на ГЕРБ - легендата на българския баскетбол и шампион с “Балкан” - Ботевград, Сашо Везенков.

“Ботевград е абсурдна гледка само на 50 км от София! Много хора ботевградчани ми казваха: “Ако се хванеш с кметуването, както го правиш в баскетбола – тук ще стане рай за живеене”, мотивира решението си да играе за Ботевград Везенков. Предизвикателството за него е да извади Ботевград от безвремието.

Стане ли кмет, ще се захване с три основни проблема - водата, здравеопазването и инфраструктурата. Ще реши проблема с питейната вода чрез цялостна подмяна на ВиК мрежата. Спешно ще оправи входа на болницата, който е опасен и всеки момент може да се срути върху главите на пациентите. В понеделник пък на среща с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов Везенков получи подкрепа за превръщането на Ботевград в модерен европейски град.

“Годините на игрището са ме научили, че в спорта няма “аз”, има отбор и много работа. Като кандидат на ГЕРБ съм сигурен, че нашият екип е най-подготвен, най-експертен, най-работещ. Няма да правя политическа кариера,

нямам

намерение

да трупам

“партиен стаж”

или да претупвам мандата като някои опоненти. Моето мото е работа – от спорта съм свикнал да решавам проблемите веднага, така съм се тренирал. Защото замитането на даден проблем под килима или нерешаването му навреме отваря нови проблеми, води до нови кризи. За съжаление, в управлението на Ботевград сме свидетели на едно унаследяване на бездействието. А активността я забелязваме само по време на предизборни кампании, когато кандидати започват да плевят тревите, да боядисват оградки и пейки.

Дали той ще разбърка пасианса на досегашните кметове, ще стане ясно на 27 октомври.

Изненадващо, въпреки ужасяващия вид на града за доверието на ботевградчани отново ще се бори настоящият кмет Иван Гавалюгов. Днес той обещава същото като преди 4 г. и пак приоритет №1 е да оправи ВиК инфраструктурата в Ботевград и селата. Разликата от 2015 г. е, че Гавалюгов тогава се яви като кандидат на местното Гражданско движение за ботевградски обществен авторитет, а сега като кандидат на сформираната преди малко повече от година партия МИР.

След прекъсване от 4 г., през които бе общински съветник, Георги Георгиев отново се прицели в кметското място. Кандидатурата му е издигната от Местна коалиция “Движение инициатива за Ботевградска община” (ДИБО).

През 2011 г. Георгиев бе избран за кмет от ГЕРБ. Заради многобройните скандали около него през 2015 г. лично премиерът Бойко Борисов свали доверието си от него. Един от скандалите

около кмета

Георгиев бяха

разкритите от

Сметната палата

злоупотреби за

над 1,2 млн. лв.

за строителството на ново депо за битови отпадъци. Името му бе замесено и в друг скандал - през 2017 г. таен свидетел твърдеше, че след като кметът си хареса общински парцел, се насочва към приятел или роднина. Имотът се пуска за продажба чрез търг с тайно наддаване от общината. Печели се от приятеля или роднината на кмета. Известно време след продажбата на общинския имот следва препродажба.

Намери своя кмет