Дебатът за София: Фандъкова, Манолова, Джамбазки и Игнатов "за" паркинги и чист въздух, но се сдърпаха как

https://www.24chasa.bg/novini/article/7710779 www.24chasa.bg

Манолова поиска 30 секунди мълчание заради отказа за участие на Борис Бонев в дебата, водещата я контрира, че не тя определя регламента

Джамбазки пита Манолова и Инатов къде са намират селата Яна, Негушево и Ботунец, оказа се, че не знаят

Игнатов: Пълна ревизия

Манолова: София е похитена, трябва да бъде освободена

Фандъкова: София няма време за експерименти. Нужна е работа, не приказки

Джамбазки: Ред, дисциплина и премахване на гетата

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки осъдиха проявите на расизъм по време на снощния мач между България и Англия. Логично и дебатът за София в "Референдум" по БНТ, в който участват четиримата кандидати за кмет на столицата с най-висока подкрепа според социологическите проучвания, започна с темата на деня.

Според Фандъкова мястото на националния стадион не е в центъра на София. "Работим заедно със спортното министерство за избор на терен за нов национален стадион. До момента сме проучили 5 терена. Един от тях, който смятам за най-подходящ, е в "Люлин", на запад от околовръстния път, където планираме разширение на метрото. Новият национален стадион ще се изгражда с финансиране от държавата, а не със средства от бюджета на София", каза Фандъкова.

Според Джамбазки у нас трябва да се приложат мерки като лицево разпознаване и налагане на забрана за посещаване на футболни мачове, а местенето на националния стадион не е най-важната тема за града.

"Истинският проблем не е къде се намира стадионът, а в това, че ксенофобията и национализмът, след като влязоха във властта, отидоха и по стадионите. Мерките трябва да се взимат предварително, а не да се действа като опит да се замаже срамът от вчерашните събития", заяви Манолова.

След това кандидатите отговаряха по темата сигурност и дали са нужни повече камери в града.

Според Джамбазки са нужни повече камери, осветление и увеличаване на щата на Общинска полиция. Той предлага да се предвидят социални стимули за общинските полицаи като например предоставяне на общинско жилище.

Според арх. Игнатов решението е повече полицейско присъствие в кварталите, превенция, дигитализация и обединяване на системите на общината и СДВР.

"Свързахме системите на общината и СДВР преди старта на българското европредседателство. Общинската система за видеонаблюдение има 3000 камери. Вече 80% от училищата и детските градини в София са с видеонаблюдение и продължаваме, докато поставим камери на всяко. Започнахме изграждането на видеонаблюдение в кварталите и и това ще продължи. София беше първата община у нас, която създаде своя общинска полиция", каза Фандъкова.

Манолова пък попита доколко са ефективни камерите, за които са похарчени милиони и даде пример с нарязаната й шатра пред НДК, където има видеонаблюдение, но още не са разкрити извършителите на хулиганската проява.

Манолова поиска в знак на солидарност с гражданския кандидат за кмет Борис Бонев да мълчи през останалите 30 секунди от времето й. 

Наложи се водещата Добрина Чешмеджиева отново да обясни регламента, по който са избрани участниците в дебата. 

На въпрос как ще накарат софиянци да спазват правилата Игнатов и Манолова се обединиха, че личният пример е много важен. Джамбазки настоява за по-високи санкции, а Фандъкова даде пример с бус лентите и дисциплинирането на водачите, след като са поставени камери, които да следят дали шофьорите спазват правилата. 

Остри реплики си размениха кандидатите на тема обществени поръчки. Игнатов определи като най-голям проблем на София корупцията. Манолова продължи темата с пример за наложените от МРРБ финансови корекции от 4,2 млн. лв. на общината заради нечестните критерии, които се залагали. Тук обаче Игнатов я контрира, че в комисията по обществените поръчки имало и съветници от БСП. 

"Когато се говори за корупция, трябва да се говори с конкретика, а не да се хвърлят обвинения. За 10 г. привлякохме 4 млрд. европейски средства. Санкциите са заради по-високи критерии, които залагаме, защото не може всеки да дойде в София и да прави каквото си иска", каза Фандъкова.

По темата транспорт Джамбазки обясни, че е важно да се привлекат хората да използват месечни карти. Сега имало квартали, където хората не можели да се качат и да ползват метрото. Трябвало да има удобни връзки. Няма как сега да накараш хората от Перник да дойдат до София и да оставят oпела си, който се движи с масло от фритюрник, каза още Джамбазки.

Фандъкова припомни, че през последните години се правят огромни инвестиции в градския транспорт, а в момента се изгражда и третата линия на метрото.  Прави се най-голямата модернизация, следващата година половин милион души ще се возят на метрото, каза Фандъкова. Тя постави три важни задачи, по които работи - довеждащ транспорт в кварталите, завършването на тикет системата и синхронизацията на разписанието, на човек трябва да му е удобно да използва транспорта, каза още Фандъкова.

Игнатов обясни, че утре ще даде пресконференция за северните линии, където вместо автобуси ЕВРО 6 се движели такива с ЕВРО 4. Така общината се ощетявала с над 20 млн. лв. Джамбазки обаче го попита откъде е сигурен, че това не са заместващи автобуси. Фандъкова веднага отговори, че санкции се налагат при всяко нарушение.

Манолова даде пример с планирания довеждащ транспорт в "Люлин". Там щели да се пуснат 9-местни автобуси. На обвиненията й, че поръчката за довеждащия транспорт е с предопределен победител Фандъкова отговори: "Или ви съветват грешно, или умишлено заблуждавате хората. Все още няма нито една подадена оферта, а минимум 6 световни компании отговарят на условията на процедурата".

Джамбазки пък реши да провери знанията на опонентите си за градския транспорт и попита Манолова и Игнатов дали знаят кои са линиите, които стигат до селата Яна, Ботунец и Негушево. Манолова и Игнатов не успяха да отговорят. "Негушево дори не е в София, научете картата на столицата и кои са селата", заяви Джамбазки. "Много устроумно", отвърна му Манолова.

По темата за паркирането Игнатов беше категоричен, че е важно общината да изгради многоетажни паркинги. Манолова пък заяви, че Центърът за градска мобилност е "черна дупка, трябва да се направи пълна ревизия, защото парите от синя и зелена зона не отиват за изграждане на паркинги". Според Фандъкова решението е в нови 18 буферни паркинга и програма за изграждане на паркинги в кварталите. 

Относно чистотата на въздуха Игнатов посочи, че всички кандидати имат консенсус по темата, че е много важно да има повече сензори, които да показват в реално време замърсяването. "Слонът в стаята е "Топлофикация", която е най-добрия начин за отопление, но има 800 млн. дълг, управлява се лошо, каза Игнатов.

"Всички знаем, че проблемът в кварталите "Красна поляна" и "Овча купел" са циганските гета.  Затова трябва да се махнат незаконните постройки", заяви Джамбазки.

Мая Манолова пък предлага в дните със замърсяване да има бял билет за пътуване с градския транспорт и той да е безплатен.

"Чистотата на въздуха е най-важната тема . Предвиждаме да подменим безплатно старите печки на 20 000 домакинства.

"Това, което мъчи София е корупцията във всичките й форми. Затова ще направим пълна ревизия. Трябва да превключим София на нова скорост", каза Игнатов на финала.

"На хората им писна от модела, при който се плаща по няколко пъти за едно и също нещо. София беше първият похитен град. Очаквам той да бъде първият освободен", пък бяха финалните за дебата думи на Манолова.

"София няма време за губене и експерименти. Имаме 2 месеца, за да не изгубим сериозни средства, които успяхме да защитим за изграждане на канализация. Това означава опит, екип и работа, а не приказки", заяви Фандъкова.

"София има нужда от ред, изчистване на гетата и отваряне на Витоша", заяви Джамбазки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заплашил жена с убийство и със сексуални подвизи успя да финтира охраняващ го полицай. Повалил го с дръжка от метла и се покрил в Морската градина в Бургас. Историята започва следобеда на 29 октомври в Подвис, община Сунгурларе. Там от по-рано се заселил Атанас Бундев от котленското село Градец. В онзи вторник, както обикновено,

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",