Битката за Пловдив: Как градът за 4 г. ще настигне столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7711096 www.24chasa.bg

Здравко Димитров: Всички икономически зони са извън града - трябва да се приобщят "Родопи" и "Марица", ще намалим и данъците за колите

Славчо Атанасов: При мен градът беше с най-ниски данъци в България. Намалени бяха, когато БСП влезе в управлението, отвърна Николай Радев

Най-важното е кметът да е подготвен да работи със силен екип, каза Дани Каназирева.

Пловдив - вторият град в България, е на 7-о място по размер на заплати. Това е един от големите проблеми на града.

Върху това се обединиха 4-мата участници в тв дебата по Нова телевизия за местните избори - Здравко Димитров, ГЕРБ, Дани Каназирева, Съюз за Пловдив, Николай Радев, БСП, и Славчо Атанасов, НФСБ и ВМРО.

"Област Пловдив е най-бързо развиваща се в България, инвестициите са над 2 млрд. лева, но самият Пловдив е офис - всички икономически зони са извън града. Затова трябва да се приобщят "Родопи" и "Марица", заяви Здравко Димитров. Според него трябва да се въведат е-услуги и общината да се обърне към услуги за бизнеса. Ще работя за намаляване на данък МПС и за връщане на данъкоплатците в Пловдив. За 4 г. голямата задача е Пловдив да настигне по заплати София и да се създадат по-благоприятни условия за бизнеса, убеден е той.

Бизнесът иска работна ръка и кметът може да насочва обучението в тази посока. Доходите са ниски, защото се работи на ишлеме, каза Радев.

Битката за присъединяване на нови територии към Пловдив, където е индустриалната зона, я започнахме ние с д-р Иван Чомаков, похвали се Славчо Атанасов. Но бизнесът не трябва да бъде рекетиран от разни партийни централи, допълни той. 

"Г-н Атанасов, помним вашето управление, то не беше обърнато към бизнеса" , репликира го Каназирева. И му напомни, че е станал кмет с подкрепата на ГЕРБ, след което е завил към БСП. Според нея общината е капсулирана и има твърде много бюрокрация.

Атанасов изтъкна, че по неговото управление градът с най-ниски данъци в България бил Пловдив. "Тя бяха намалени през втората година от вашия мандат, когато БСП влезе в управлението", вметна Николай Радев. Дебатът продължи за трафика в града, паркоместата, цялостната промяна на градския транспорт.  

Да бъде редуциран данъкът за МПС, за да не бягат транспортните фирми от Пловдив, предвижда Здравко Димитров. 

На слуха, че ВМРО ще подкрепи Фандъкова в София, но ще прежали Славчо Атанасов, той отговори, че това не е така. Дани Атанасова обаче е склонна да го приеме. И вметна, че в момента сегашният кмет Иван Тотев играел Славчо да спечели.

"Трябва да се направи външният ринг,  нов мост над Марица и да се завърши транспортният подлез "Модър - Царевец", за да не се задъхва Пловдив, каза Здравко Димитров.

Николай Радев пък настоя да се търси отговорност от Иван Тотев къде изчезнаха парите за електронната система, която не работи. Транспортният проект е вече в прокуратурата, каза Славчо Атанасов. Според Дани Каназирева градският транспорт на Пловдив бил приватизиран и ограбен по времето на Славчо Атанасов в полза на тогавашен съветник от БСП. Тя иска категорична ревизия на транспортния проект и нова транспортна схема и ново общинско транспортно дружество, което да кандидатства за евросредства. 

Има начин чрез джипиес системи градският транспорт да работи добре. Синята зона, която вече стигна до началото на града,  сега затруднява трафика, а не го облекчава, каза Николай Радев. Славчо Атанасов се обяви за модулни паркинги на няколко етажа, които се изграждали за 4 дни, прилагани в Япония и Китай.

Добра инициатива е събарянето на старите гаражи, но проблемът е, че на тяхно място останаха дупки и грозни терени, каза Николай Радев.

Без заем за стратегически обекти на Пловдив няма как да минем, каза Славчо Атанасов.

Най-важното е кметът да е подготвен да работи със силен екип, каза Дани Каназирева. Тя атакува, че кандидатът на ВМРО и НФСБ се прави на бебе в политиката, а Атанасов наблегна, че Каназирева повтаря едни и същи неща като папагал.

Когато дойде ред участниците да си задават въпроси, Николай Радев попита Атанасов вярно ли е, че ако стане кмет, ще тегли нов заем. "А на други хора обяснявате, че ще намалявате данъците. Кога казвате истината", попита кандидатът на БСП.

Славчо Атанасов отговори, че без заем няма как да се направят обекти като "Модър - Царевец" и пробивът под Водната палата.

"Славчо Атанасов ли е вашият коалиционен партньор", попита Радев Дани Каназирева. Тя отвърна, че като съветник е подкрепяла всяко добро предложение за Пловдив и остро е критикувала тези, които не са били изгодни за града.

"Готов ли сте за балотаж с БСП", обърна се към Здравко Димитров левият претендент. "Да, щом социологията го казва. В Пловдив винаги нещата си били ляво-дясно. Добре дошъл сте на балотаж", отговори кандидатът на ГЕРБ. 

"Факт е, че Иван Тотев запазва влиянието си чрез листата за общински съветници. Как ще преодолеете тази зависимост", попита Каназирева Здравко Димитров. Той отговори, че листата е на ГЕРБ, всички са един отбор и той няма зависимости.

Кандидатът за ГЕРБ попита Славчо Атанасов за срамните сцени на стадиона от мача България-Англия. "Вие като председател на парламентарната комисия по младежта и спорта каква лична отговорност ще понесете", зададе въпрос той.

"Нашата задача е да творим закони, нито съм полицай, нито прокурор. Ние нашата работа сме я свършили", отговори Атанасов. Но Димитров го репликира: "Видя се как сте я свършили!".

"Жал ми е за вас, г-н Атанасов", обърна се към кандидата на НФСБ и ВМРО Дани Каназирева, когато той й припомни думите на Иван Тотев, че е била негов коалиционен партньор и шест месеца преди вота станала опозиция.

"На миналите изборите бяхте кандидат за кмет от РБ, сега от ГЕРБ", обърна се към Димитров Славчо Атанасов. Винаги съм бил член на ГЕРБ и участвах в предишните избори като независим кандидат, защото не бях съгласен с някои практики в управлението на настоящия кмет. Нямам зависимости и съм го доказал, отвърна Здравко Димитров.   

Славчо Атанасов
Славчо Атанасов

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лични и фирмени сметки на Стойне Манолов са запорирани заради обвинения хазартен бос Васил Божков! Действията на разследващите поставят под въпрос бъдещето на комплекса "Царско село" и функционирането на едноименния футболен клуб, собственост на бизнесмена, научи "България Днес". Спецпрокуратурата налага запор на авоарите на Манолов по Закона за

Малка е сцената за големия талант на фолкизпълнителите. Част от родните артисти от кръшния жанр не се ограничават само с микрофона, но и търсят реализация в телевизията. През последните седмици Криско е част от състава на сериала "Ол инклузив". И макар да е рапър, мнозина го определят повече към попфолка

Сериозни промени в състава готви треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев за домакинството на румънския "Клуж" в групите на Лига Европа. Очаква се поне четирима титуляри от равенството 1:1 с "Берое" да останат на резервната скамейка за днешния мач на стадион "Васил Левски". Начело на списъка са новите попълнения от английския "Уотфорд" Адалберто