Зоран Заев: Западните Балкани вече не са бомба със закъснител

https://www.24chasa.bg/novini/article/7711399 www.24chasa.bg
Зоран Заев Снимка: Ройтерс

Западните Балкани вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране, заяви във Виена премиерът на Северна Македония Зоран Заев, съобщиха Танюг и БТА.

Делегация на Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, е на посещение днес във Виена, където ще се срещне с представители на австрийски компании.

На форум, посветен на Северна Македония и организиран от Мрежата за развитие на бизнеса в Югоизточна Европа, Заев заяви, че неговата страна е държава с ново име и тя го е променила заради позитивни неща като възможности за нормални връзки и създаване на приятели.

Ние сме единствената страна без отворени двустранни въпроси. Дори имаме нов приятел - Гърция. След 27 години намерихме решение на нашия спор чрез Преспанското споразумение, каза Заев.

Той изтъкна, че с Преспанското споразумение е създадена по-различна картина за Западните Балкани, които вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране.

Чрез споразуменията с Гърция и България Северна Македония отвори за себе си вратата за членство в НАТО и преговори с ЕС, каза премиерът Заев.

За Западните Балкани НАТО означава сигурност, стабилност и по-добра икономика, подчерта той.

За нас няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС. Осъзнаваме, че ни предстои дълъг път, че трябва още повече да се трансформираме, каза Заев.

Той благодари на Австрия за особеното застъпване за започване на присъединителни преговори и каза, че очаква, че след 15 години на статут на кандидат, Северна Македония ще започне преговори за членство.