Премиерът на Камбоджа: Няма да забравим какво е сторила България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7711537 www.24chasa.bg
Снимки: Фейсбук

"Срещнах се с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен. Двамата изразихме готовност да работим за активизиране на двустранното взаимодействие и за разширяване на политическия диалог между двете страни.

Над 100 камбоджански граждани, които днес заемат ръководни позиции в различни сфери на обществения живот в страната си, са завършили висшето си образование у нас".

Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Обсъдихме възможностите за съвместни действия в области като регионално развитие и благоустройство, опазване на околната среда, обмяна на опит и експерти, както и организиране на обучения на енергийни специалисти, тъй като страната ни има сериозен опит в електроенергийния сектор", каза още той.

Документи за сътрудничество между двете страни подписаха зам-министър Георг Георгиев, министрите Емил Караниколов и Боил Банов, заедно с камбдожанските им колеги.

 "След срещата ни в Ню Йорк се разбрахме да подпишем тези споразумения, те вече са факт", каза премиерът Борисов.

Премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен изрази благодарност за сътрудничеството и топлото посрещане на делегацията.

"България и Камбоджа претърпяха редица промени, но като стари приятели се стараем да поддържаме приятелството си. Камбоджа никога няма да забрави какво е сторила България за нея и ще сме й вечно благодарни", заяви камбоджанският премиер.

"Днес се срещаме за пореден път и можем да разговаряме като приятели. Смятам, че посещението ми тук ще даде по-добри резултите, ще постигне дори повече. Искам да с е възползвам от тази възможност да говоря от името на камбоджанския народ, че сме ви изключително задължени", добави той.

"По време на разговорите, които проведохме с г-н Борисов, обсъждахме възможността за усилване на двустранните отношения. Говорихме за възможности, подобряване на икономическите отношения, но говорихме и за развитие на културата и образованието. Отправихме молба към премиера да подновим студентския обмен между страните, на която той отговори много топло", заяви Сен.

"Както казах, първо трябва да възстановим и развием прагматичните отношения, които сме имали в миналото. Това, което Камбоджа направи е да възстанови посолството си в София. Надявам се, че ако това, което договорихме днес, се развие бързо, ще възстановим посолството си там", каза Бойко Борисов.

Българският премиер изтъкна, че е постигната важна договореност и ще се разработи бързо споразумение за защита на инвестициите. Това споразумение ще даде сигурност на инвеститорите и търговията между двете страни да бъде защитена.

Двете държави имат политическа смесена комисия. Ще бъда направена и работна междуправителствена икономическа комисия, съобщи Борисов.

Бойко Борисов се надява бързо да се възстановят отношения между двете страни. По думите му, те трябва да минат през нови прагматични отношения - икономически, търговски, туристически. Според него бизнесът трябва да бъде защитен. Освен това трябва да се развиват и високотехнологичните отрасли. Трябва да се развиват отношенията и в сферата на туризма и културата. Премиерът Борисов изтъкна, че България може да бъде от полза за Камбоджа в отношенията с Европейския съюз.

"Над 100 човека са завършили в България, много от тях са на висши държавни постове. Договорихме се на 10 студента да дадем държавна стипендия. Българи са гинали във войната в Камбоджа и затова се надявам бързо да си възстановим отношенията, те трябва да минат през нови прагматични отношения. Ние и сега във военната промишленост ремонтираме техни танкове, даваме им оръжие", каза Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и