"168 часа": Пастори и фалшиво видео разпалиха паниката “отнемат деца” в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7712094 www.24chasa.bg

Търсят кой подстрекава духовниците, които започнаха истерията

85% от децата вече са в училище, но бурята не е преминала, предупреждават специалисти

Пастори от евангелистки църкви са сред хората, разпространили слуховете за отнемането на деца в сливенски училища. В ромските махали хората безрезервно вярвали на проповедниците, които от дълго време предупреждавали, че Стратегията за детето е много опасна.

Това споделили самите родители пред представители на различни ромски сдружения. Според специалисти зад пасторите не е изключено да стоят определени фигури, които им казвали какво да говорят. Конкретни имена до момента обаче никой не е посочил.

"Не мога да забравя първите ми срещи с родителите от ромското

село Сотиря, в което паниката беше изключителна

- разказа пред "168 часа" председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев. - Хората бяха много притеснени. Те говореха за "нови закони", които били въведени след "приемането на Стратегия за детето". Такива нови закони няма, нито стратегията е приета. Споделяха ми обаче, че са сигурни, че това ще се случи и че има реална опасност за децата им."

Според Колев не всички пастори проповядвали подобни тези, но зад тези, подпалили паниката, имало

конкретни заинтересовани кръгове

"Това е много дълъг процес и не е започнал сега или отпреди няколко дни - обяснява председателят на сдружението. - Още с първите новини за появата на Стратегията за детето хората сами помежду си започнаха да коментират какво ще е бъдещето за невръстните. Просто това им беше внушено."

Оказва се, че преди пасторите да започнат да говорят за опасността от отнемане на ромски деца, сред родителите се разпространявали два видеоклипа, които те споделяли помежду си в социалните мрежи.

"В сливенското село Сотиря почти всички хора бяха гледали тези видеа - разказва Колев. - Едното от тях всъщност е от митинг в квартал "Факултета", на който се вижда как една от организаторките

приканва хората да не спазват никакви закони

и да не позволяват да се разпореждат с децата им. Тя обяснява, че представлява определена евангелистка църква, но никой не знае дали такава съществува наистина. В село Сотиря например никой не познаваше и самата жена, както и пасторите с нея. Въпреки това хората приемаха заплахите за чиста монета. Видеото се разпространяваше с главоломна сила и всеки го споделяше. Хората се колебаеха - истина ли е, или не е. Повечето обаче клоняха към това, че е истина."

Между родитителите се разпространявал и втори видеоклип, на който пък се виждало как полиция извежда деца в едно от училищата в Асеновград.

Какво имало във втория видеоклип и кога е бил заснет той, четете тук - в "168 часа".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка