Захариева: Не мога да приема цял един народ да бъде обвинен в расизъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7712666 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева. Кадър БНТ.

Няма все още пряка заплаха за България, няма миграционен натиск по границите. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Ердоган настояваше за операцията в Сирия още отпреди година. Кюрдите водеха битката с екстремистите на Ислямска държава. В ЕС обсъждахме темата - Европа призовава за диалог с Турция, която е важен партньор. Тази операция определено е притеснителна. Интервенцията може да доведе до увеличаване на миграционния натиск. И какво ще стане със задържаните джихадисти? Борбата с Ислямска държава още не е приключила. Призоваваме за прекратяване на действията. Не военните действия ще прекратят конфликта в Сирия.  Не считаме, че икономическите санкции срещу Турция са продуктивни. Дълбоко се съмнявам, че и лидерите на ЕС ще вземат решение за санкции", добави тя.

"И обидата на българските граждани, не само на англичаните, е силна - защото в пресата на Острова бяха поставени под общ знаменател с расистите.  Не мога да приема цял един народ да бъде обвинен в расизъм, както четем в тамошната преса. Разбира се това не бяха изказвания на британските официални власти". Така тя коментира казуса с избухналия расистки скандал след мача България - Англия (0:6).