Афганистанците, мигрирали в Европа през годината, били повече от сирийците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7712837 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Броят на афганистанците, мигрирали в Европейския съюз досега през годината, е по-голям от този на сирийците, предаде Ройтерс, като се позова на официални данни на ЕС, съобщи БТА.

Така афганистанците са станали най-многобройната народностна група, влязла незаконно на територията на ЕС тази година. Мнозина от тях идват от Иран. Те са напуснали Ислямската република до голяма степен заради икономическите трудности, провокирани от санкциите на САЩ, отбелязва Ройтерс.

На фона на опасенията на ЕС от нова вълна на търсещи убежище от Сирия (след турската офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия) европейски служители предупредиха, че увеличаващият се брой на афганистанските мигранти е по-непосредствен проблем. Особено остро стои той на гръцките острови, където мнозина от афганистанците за първи път стъпват в ЕС. От началото на годината близо 17 000 афганистанци са прекосили Егейско море, за да стигнат до територията на ЕС, сочат данни на европейската гранична служба Фронтекс.

Близо половината от тях са живели в Иран преди да направят опит да стигнат в ЕС през Турция, заяви пред Ройтерс високопоставен служител на ЕС. В много от случаите пристигащите в Европа афганистанци са били родени в Иран, каза още служителят. Те напускат Иран, защото "политиката на САЩ значително влоши икономическото положение" в Ислямската република, твърди той.

Иранската икономика е в лошо състояние, след като американският президент Доналд Тръмп възстанови миналата година санкциите срещу Техеран във връзка с иранската ядрена програма.

Изправени пред икономически трудности в Иран, афганистанските работници напускат страната в търсене на работа, с която да издържат семействата си в Афганистан, заявиха ирански служители. В Иран сега има около два милиона афганистанци, твърдят афганистански служители. Близо 800 000 афганистанци са напуснали Иран миналата година, по данни на Международната организация за миграция.

Европейските власти регистрираха миналата година 12 000 афганистанци, влезли незаконно на територията на ЕС. Броят им сега може да се увеличи двойно. Повечето от тях пристигнаха на гръцки острови, където местните власти се опитват да им осигурят подслон. Над 13 000 мъже, жени и деца се намират в лагер на гръцкия остров Лесбос, проектиран да побере 3100 души, по данни на благотворителната организация Оксфам.

Европейските служители обаче подчертават, че ситуацията е управляема и по никакъв начин не може да се сравни с мигрантската криза от 2015 г., когато над един милион мигранти достигнаха територията на ЕС, 25 процента от които афганистанци.

Общо 80 000 мигранти са влезли в ЕС през първите девет месеца на тази година, като броят им се увеличава, отбелязва Ройтерс.

Търсещите убежище в ЕС сирийци са намалели до около 10 000 тази година. За сравнение, през 2015 г. сирийските мигранти в ЕС бяха над половин милион. Сега обаче те отново започват да напускат домовете си. Над 130 000 души бяха разселени в Североизточна Сирия след началото на турската офанзива миналата седмица, заяви ООН.

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да пусне над три милиона сирийски бежанци от Турция към Европа, ако ЕС се противопоставя на турските действия в Северна Сирия.