Футболът влезе и в дебата за София, централната тема обаче е чистият въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713053 www.24chasa.bg
Четиримата кандидати за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Ангел Джамбазки и Борислав Игнатов по време на дебата СНИМКА: БНТ

4-мата водещи кандидати в сблъсък по обществената телевизия

Един столичен кмет трябва да разбира от всичко - това стана ясно и в първия тв дебат между водещите според социолозите 4-ма кандидати за София в ефира на обществената телевизия.

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки влязоха в размяна на остри реплики, но и постигнаха обединение. На първо място, по най-актуалната тема на деня - срещу расизма, както и че проблем №1 на столицата е мръсният въздух.

В контекста на футболната тема още първият въпрос в “Референдум” за мястото на националния стадион показа различни визии на кандидатите. За Манолова, Игнатов и Джамбазки местенето на стадиона не е най-важната тема за града. Само Фандъкова бе категорична, че мястото му не е в центъра. “Работим със спортното министерство за избор на

терен за нов

национален

стадион

Проучили сме 5, един от тях, който смятам за най-подходящ, е в “Люлин”, на запад от околовръстния път, където планираме разширение на метрото”, каза тя.

Манолова пък поиска още в началото в знак на солидарност с гражданския кандидат за кмет Борис Бонев, който не бил допуснат до дебата, да мълчи 30 секунди от времето си. Наложи се водещата Добрина Чешмеджиева отново да обясни регламента, за който политическите сили са подписали договор с БНТ - първите 4-ма с най-висока подкрепа според социологическите проучвания.

Най-бурни бяха взаимните обвинения по темите обществени поръчки и корупция. Игнатов определи корупцията като най-големия проблем на София. После се обърна към Манолова, че в комисията, изготвяща правилата за процедурите, влизат и съветници от БСП. И накрая покани Фандъкова на брифинг, на който щял да разкрие как се източвала общината. Манолова пък продължи темата с пример за наложените от МРРБ финансови корекции от 4,2 млн. лв. на общината заради нечестните критерии, които се залагали.

“Когато се говори за корупция, трябва да се говори с конкретика, а не да се хвърлят обвинения на ангро. За 10 г. привлякохме 4 млрд. европейски средства Санкциите са заради по-високи критерии, които залагаме, защото не може всеки да дойде в София и да прави каквото си иска”, отговори Фандъкова.

По темата транспорт Джамбазки пък обясни, че е важно повече хора да използват месечни карти, а не каква е цената на единичния билет за пътуване. Той “хвана” опонентите си Манолова и Игнатов, че не могат да посочат номера на линии до отдалечени райони и как дори не знаят, че Негушево е извън пределите на общината.

През последните години е реализирана най-мащабната модернизация на градския транспорт, с пускането на третата метролиния догодина половин милион души дневно ще пътуват с метро, изтъкна Фандъкова. 3 важни задачи посочи тя - пускане на довеждащ транспорт,

завършване на

тикет системата и синхронизация на разписанието, за да стане по-удобен градският транспорт. Манолова обаче попита как довеждащ транспорт от 9-местни автобуси ще обслужва район като “Люлин”. И отново заяви, че поръчката за доставката им е “свирен мач” - с предизвестен победител. “Или ви съветват грешно, или умишлено заблуждавате хората. Все още няма нито една подадена оферта. Поне 6 световни компании отговарят на условията, които сме заложили”, ядоса се Фандъкова.

Манолова определи ЦГМ за “черна дупка” и поиска пълна ревизия, “защото парите от синя и зелена зона не отиват за изграждане на паркинги”.

“Слонът в стаята” по проблема с мръсния въздух е “Топлофикация”, която е най-добрият начин за отопление, но има 800 млн. дълг, управлява се лошо, настоя арх. Игнатов. Според Джамбазки пък проблемът с мръсния въздух ще се реши, когато се премахнат гетата в “Красна поляна” и “Овча купел”, където се горяло всичко.

Ще подменим безплатно старите печки на 20 хил. домакинства, които се топлят на дърва и въглища, каза Фандъкова.

Мая Манолова: Градът е похитен, на хората им омръзна

“На хората им писна от модела, при който се плаща по няколко пъти за едно и също нещо. Омръзна им да бъдат обсебвани зелените пространства в града, децата им да нямат детска градина, от надменната администрация и посегателствата върху публичните пари. София беше първият похитен град. Очаквам след изборите той да бъде първият освободен.” Това заяви независимият кандидат за столичен кмет - бившият омбудсман Мая Манолова, по време на дебата за София по БНТ.

На въпрос дали е нужно поставянето на още камери за видеонаблюдение в града, Манолова попита доколко са ефективни те.

“Похарчиха се милиони за видеонаблюдение, особено за българското председателство. 3000 камери в София не е малко, но доколко са ефективни и доколко служат за разкриването на престъпления? Имам основания да го кажа, след като два пъти беше нападната шатрата ми - щаб на кампанията ни, която е пред НДК. Видеонаблюдението не е помогнало да се разкрият вандалите, нито тези хора, лепящи стикери с моя образ по колите на столичани в различни квартали с лепило, което не може да се маха, за да ядоса хората”, каза Манолова.

Според нея повечето обществени поръчки на Столична община приличат на “свирен мач”, защото победителите са известни предварително. Предизборно общината била обявила поръчки за 700 млн. лв.

В дните със замърсяване на въздуха пък Манолова обеща на столичани “бял билет” и безплатен градски транспорт.

Йорданка Фандъкова: Няма време за експерименти, предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите

София няма време за губене и експерименти. Предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите, реалистични обещания, а не популизъм”. Това заяви столичният кмет и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова по време на дебата за София по БНТ.

“Имаме 2 месеца, за да не изгубим сериозни средства, които успяхме да защитим, за изграждане на канализация.

Това означава опит, екип и работа, а не приказки”, каза Фандъкова и подчерта, че програмата, която предлага за следващия мандат, ще ускори развитието на София.

Тя посочи, че столицата е първата община у нас, създала своя полиция. Планира звеното да се увеличи.

“Започнахме изграждането на видеонаблюдение в кварталите и това ще продължи. Вече 80% от училищата и детските градини имат камери и поставянето на видеонаблюдение ще продължи, докато го изградим 100%”, каза Фандъкова.

Относно проблема с паркирането Фандъкова е готова с проекти за 18 буферни паркинга.

Ще създаде и програма за изграждане на паркинги чрез публично-частно партньорство в кварталите.

Намери своя кмет