Китай вече ще съобщава на Държавния департамент за всякакви официални срещи в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713295 www.24chasa.bg
Кадър от Пекин Снимка: Ройтерс

Американското правителство ще изисква от китайски официални лица да известяват Държавния департамент за планирани срещи с местните власти и образователни институции в САЩ, предадоха ДПА и БТА.

Този ход е в отговор на решението на Пекин да ограничи достъпа на американски дипломати до местните власти в Китай, казаха двама високопоставени източници.

Китай няма да трябва да иска разрешение за срещи с американски представители, а само да известява правителството за срещи с представители на държавните, местните и общинските власти, с образователни и научни институции.

Изискването ще се прилага към всички китайски дипломати в САЩ, включително към мисията на Пекин в ООН.

Китайското посолство в САЩ написа в Туитър, че това изискване е в нарушение на Виенската конвенция. "Досега китайската страна не е изисквала подобни действия от американски дипломати и консулски служители в Китай", посочи посолството и изтъкна, че миналата година американски дипломати са направили над 160 посещения в китайски университети.

Двама американски граждани са задържани в Източен Китай, съобщи междувременно Държавният департамент, цитиран от Франс прес и БТА.

"Информирани сме за задържането на двама американски граждани в провинция Цзянсу (Китай) и за повдигнатите им от местните власти обвинения", каза представител на американската дипломация.
Държавният департамент не уточни какви са обвиненията и идентифицира само едно от задържаните лица, Алиса Питърсън, за която каза, че получава консулска помощ.

Питърсън ръководи американската фирма "Чайна хорайзънс", която изпраща преподаватели по английски в Китай, се казва в сайта на фирмата.

На 12 октомври "Чайна хорайзънс" съобщи във Фейсбук, че Питърсън и собственикът на фирмата Джейкъб Харлан са задържани от 13 дни "и може да останат в ареста месеци или дори години".

В сайта за подкрепа на Питърсън, който е създаден от семейството й, се казва, че арестуваната на 27 септември млада жена е обвинена, че е помогнала на хора да преминат незаконно границата.

"Това е скалъпено обвинение, тъй като тя прави именно това от осем години без никакъв проблем", се казва в сайта. Според него Питърсън се намира в затвор в град Чжънцзян в провинция Цзянсу.

В сайта за подкрепа на Харлан се казва, че той е задържан в хотел близо до Чжънцзян, след като бил арестуван на 28 септември с 8-годишната си дъщеря във Вейфан в източната провинция Шандун. Детето било качено на самолет за САЩ.