Дебатът за София: Повече усилия за кварталите, въздуха и транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/7713306 www.24chasa.bg
Снимка: Нова телевизия

Фандъкова: С лъжи град не се управлява. Манолова: Защо не защитихте хората от "Топлофикация"?

Двете най-сериозни претендентки за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова участваха в предизборен дебат по Нова телевия. Ето и най-важните моменти:

- Коя е най-голямата лъжа, което чухте от опонента си?

Йорданка Фандъкова: Че пускаме обществени поръчки преди изборите, за да изберем ипълнителите.

Мая Манолова: Че Фандъкова взема сама решенията.

- От какво се срамувате и с какво се гордеете?

Йорданка Фандъкова: Не се гордея от ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Това беше голям урок за нас, който научихме по трудния начин. Гордея се, че след 14 г в политиката принципите ми и приятелите ми са същите.

Мая Манолова: Гордея се с контактите ми с хората. Нямам ментор, нямам началник. Срамувам се, че закъснявам понякога.

- Кой се грижи за вида ви?

Йорданка Фандъкова: Аз сама се грижа за вида си.

Мая Манолова: Сама. Най-ценните съвети са на дъщеря ми

- В кой квартал бихте живели?

Йорданка Фандъкова: Там където е семейството ми. В "Манастирски ливади".

Мая Манолова: Откъдето се вижда Витоша. Сега съм в "Хладилника" и искат да ми затворят гледката.

- Кой ви набра за последно на телефона?

Йорданка Фандъкова: Шефът на дирекцията по аварийна безопасност Краси Димитров. Каза ми, че се оправя покрива на сградата в Бухово, който изгоря и се чисти пространството около нея.

Мая Манолова: Съпругът ми. Дали съм стигнала до Нова телевизия.

- Какво ще работите, ако загубите изборите?

Йорданка Фандъкова: Никога не съм се стремила към власт и пост. В момента съм съсредоточена да получа доверието на софиянци и да продължа да работя за развитието на града.

Мая Манолова: Аз съм адвокат. Ще продължа да помагам на гражданите.

- Какво ще направите за икономиката на София?

Мая Манолова: В сравнение с всеки друг град София има по-големи икономически възможности. В сравнение с Европа обаче сме по-бедни. Проблемът е неравенството - между центъра и кварталите, достъпът до детските градини и образование. Заради това искам инвестиции в кварталите. За 4 години ще осигуря места за всички деца в детски градини. Училища със зъболекарски кабинети и възможности за спорт. Спокойствие около училищата. 90% от услугите ще са електронни след 4 г.

Йорданка Фандъкова: София увеличава своето население всяка година. За 10 години 250 000 са дошли в града. Развитието на икономиката е много важно.

Попаднахме в класацията на "Файненшъл Таймс". За първи път София е в топ 10 на градовете като най-добро място за инвестиции и правене на бизнес. Сега имаме възможност да привлечем стратегически инвеститор, за да могат младите да останат да живеят тук. Вече има хора, които се връщат заради възможностите за развитие. Преди 15 г. това беше немислимо. 70 компании проучват пазара в момента, за да инвестират в София.

Мая Манолова: Да, но "Фолксваген" мина пътьом през София и отиде към Босфора. Достатъчно ли е прозрачна средата? Защото се търси само евтина работна ръка като в колцентровe.

Йорданка Фандъкова: Тази тема изобщо не е отпаднала. Сега всички мои опоненти говорят за северните райони. Но трябваше да направим скоростната тангента. В момента две компании проявяват интерес да инвестират в нова промишлена зона в "Кремиковци". Възложила съм да се проучат възможностите за изграждане на  леко метро или скоростен трамвай, който да свързва булевард "Владимир Вазов" с промишлената зона в "Кремиковци". За 10 години увеличихме двойно бюджета без да вдигаме данъците на софиянци.

Мая Манолова: Северната скоростна тангента раздели населените места, защото липсват връзките със София. Няма да увеличавам данъците.

- Какво ще правите с паркирането и транспорта?

Йорданка Фандъкова: Две са големите задачи. Засилена работа в кварталите.

И намаляване на 40% от трафика за следващите години. Ще направим общински паркинги, сега работим за довеждащия транспорт, за да е по-удобно на хората да пътуват с градски транспорт. 80% от околовръстния път е завършен. Сега се работи към магистрала "Тракия", а е готов проекта от бул. "Бъкстон". Много е важно завършването на вътрешните рингове, за да се освободи центърът от транзитния трафик.

Мая Манолова: За 14 години във властта се заложи на сгъстяването на строителството. Ние предлагаме да се изгради северния град. С пътища, транспорт и други. С ПУП. А не като сега в "Манастирски ливади" да няма улици. С нискоетажно строителство. Младото семейство като е в къща, мисли за повече деца. Влязохте в кварталите с багерите. Няма да позволя нито една градинка да се пипне.

Йорданка Фандъкова: Обещавате на собствениците в "Обеля", "Овча купел" и "Младост", че ще ги обезщетите с общински терени в северните територии. Сега пък казвате, че там ще правите къщи за млади семейства. Как ще ги съчетаете? Кое е вярното.?

Мая Манолова: Гражданите няма да позволят повече да се строи на зелени територии.

Йорданка Фандъкова: Общавате всичко на всички. На последната сесия спасихме първите 5 градинки в "Младост". Това е реална работа. Много е лесно да водите кампания с внушения и сега да отидете да се снимате. Но кметската работа не е парламентарната трибуна, изисква конкретни действия.

- Как ще решите проблема с въздуха?

Мая Манолова: Скоро ще плащаме тройно за въздуха. Заради санкциите от ЕС, за лекарства на децата ни, болни от астма. Ще забраня достъпът до стари гуми, стари дрехи и дограма, които се ползват нерегламентирано за горене. Няма контрол върху почистващите фирми и улиците не се мият 22 пъти както е заложено. В дните с голямо замърсяване градският транспорта ще е безплатен. Предизборно признахте за проблема и започнахте да поставяте общински сензори.

Йорданка Фандъкова: Изумително поведение от г-жа Манолова. Тя не се интересува от истината. Въпреки че знае всички мерки, които предприемаме, защото й изпратих програмата, докато беше омбудсман. Но това явно е част от стила й. Всички мои опоненти включват в програмата си мерките, по които вече работим. Г-жа Манолова вероятно си мисли, че като имаш идея и в следващите няколко дни го правиш, защото няма нито един защитен европейски проект. Има правила и срокове, които трябва да се спазват. Работим по синхронизиране на разписанията на градския транспорт и внедряване на електронна система за таксуване. По моя молба бе променен закона и се въведоха нови стандарти за дървата и въглищата за отопление. Защитихме 2 проекта, с които ще подменим старите и неекологични уреди за отопление на 20 000 домакинства.

Една от мерките ни включва безплатен транспорт в дни със замърсяване, но са нужни законодателни промени, които сме поискали, за да може да я въведем. Няма нищо беплатно, защото всичко се плаща с данъците на хората.

Мая Манолова: На общината са наложени глоби от 4,2 милиона лева за незаконосъобразно проведени обществени поръчки. Заради приятелския кръг на нейния началник. Подмяната на електротранспорта е като в БФС - слаби резултати с много корупция. Част от вашите заместници са обвиняеми.

Йорданка Фандъкова: Искам да изясним нещо. Постоянно повтаряте, че имам началник, че някой друг взема решения. В момента говорите с мен. Решенията ги вземам аз. Ако имате неуредени отношения с г-н Борисов, намерете си място и начин и си ги решете.

Мая Манолова: Тази карта за привилигеровано паркиране е подписана от вас. Има няколкостотин от тях. Ще ги премахнете ли?

Йорданка Фандъкова: Свикнах с внушенията. Лъжа е, че има стотици такива карти. Тази карта ще я проверя. Вие твърдите, че има нарушения за обществени поръчки. Колко сигнала сте подали до прокуратурата?

Мая Манолова: Този доклад е засекретен от г-жа Фандъкова. Вижте какви са изводите. За "Чистота Искър". Манипулирано счетоводство, роднински връзки, и други.

Йорданка Фандъкова: Не отговаряте на моя въпрос и отново лъжете. Тази проверка, която размахвате, съм я назначила аз и веднага, след като получих доклада, го изпратих в прокуратурата. Това ли е криене? Нямате проекти за развитието на града, затова си служите само с манипулации. Но град се управлява с проекти, не с лъжи.

Мая Манолова: Защо не защитихте гражданите от рекета на "Топлофикация"?

Йорданка Фандъкова: По мое предложение се разреши да се купуват горива от други доставчици. И да се скъса с "Булгаргаз". Никога не съм поставяла чадъри. Аз съм кметът дал най-много сигнали до прокуратурата и не съм се колебала да освобождавам хора дори само заради съмнения за нередности. Как ще работите със същата тази държава като кмет, след като се отказахте да сте обмудсман, защото тя ви блокирала и не можете да работите с нея?

Мая Манолова: Ще поставям всичко открито, публично и прозрачно.

Йорданка Фандъкова: Защото говорите за задкулисие, а всъщност вие сте негов представител и го показахте с подкрепата, която дадохте на кабинета "Орешарски". Понеже ви подкрепят много партии, а вие се криете зад гражданите. За коя листа за общински съветници ще гласувате?

Мая Манолова: Ще реша. Очевидно ви притеснява факта, че зад мен стоят гражданите. Каманията ви е сиво-бяла, защото зад вас стои задкулисието.

Йорданка Фандъкова: Точно вие да ме обвинявате в задкулисие. Аз не си сменям цветовете.

- Кой финансира кампанията ви?

Йорданка Фандъкова: Двете партии, които са зад мен - ГЕРБ и СДС със субсидиите им. Нямам дарения и спонсори.

Мая Манолова: От граждански дарения и собствени средства.

- Какво ще кажете накрая?

Мая Манолова: Слушам хората. Те искат промяна. Не искат повече да живеят в завладян град, в който управлява задкулисието и корупцията. София беше първият завладян град, време е да бъде първият освободен град. Промяната е в нашите ръце. Изберете промяната пред статуквото. Трябва да се гласува, не вярвайте на тези, които ви казват, че всичко е решено.

Йорданка Фандъкова: С агресия и лъжи град не се управлява. София е град на свободните хора. Беше направен опит да бъде похитен преди няколко години и госпожа Манолова тогава беше от другата страна, не от тази на гражданите. Сега е нужно да ускорим развитието на София. Предлагам конкретни проекти за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха, трафика, паркирането, обновяването на кварталите. Всичко това може да се случи с работа, не с приказки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка